Skatteudvalget 2013-14
L 79
Offentligt
1310782_0001.png
1310782_0002.png
J.nr. 13-0203936Den 9. december 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Vedrørende L 79 - Forslag til Lov om ændring af kulbrinteskatteloven, lov omansættelse og opkrævning m.v. af skat ved kulbrinteindvinding og lov ometablering og benyttelse af en rørledning til transport af råolie og kondensat(Harmonisering af beskatningen af kulbrinteindvinding m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 13 af 6. december 2013. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Holger K. Nielsen/Lise Bo Nielsen
1/2
Spørgsmål
Vil ministeren redegøre for, hvorledes det er hensigtsmæssigt at kopiere etskattesystem fra Nordsø-aftalen i 2003, når Danmarks økonomiske situationog udfordringer anno 2013 er ændret markant?
Svar
Serviceeftersynet konkluderer, at det nye regelsæt for beskatning af kulbrinte-virksomhed, der blev indført i 2003, har sikret staten et mere robust provenuog en mere hensigtsmæssig udnyttelse af ressourcerne i Nordsøen. Eftersynetkonkluderer endvidere, at statens andel af overskuddet efter Nordsøaftalen ersteget markant.Serviceeftersynet peger desuden på, at der kan opnås en samfundsøkonomiskmere hensigtsmæssig ressourceudnyttelse og øgede statslige indtægter, hvis detilladelser, der i dag beskattes efter de gamle regler i kulbrinteskatteloven,overføres til beskatning efter de nye regler i loven. Disse overordnede hensyn,som også lå til grund for 2003-aftalen, er fortsat relevante. Særligt bør det –uanset konjunktursituationen – være et centralt hensyn i skattepolitikken, atforvridningstab søges minimeret. Det er netop et centralt sigte med forslagetat mindske forvridningerne i beskatningen af felter på gamle regler.Regeringen har på den baggrund foreslået en harmonisering af kulbrintebe-skatningen, således at tilladelser, der beskattes efter gamle regler, overgår tilnye regler.
2/2