Skatteudvalget 2013-14
L 79
Offentligt
1310778_0001.png
1310778_0002.png
J.nr. 13-0203936Den 9. december 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Vedrørende L 79 - Forslag til Lov om ændring af kulbrinteskatteloven, lov omansættelse og opkrævning m.v. af skat ved kulbrinteindvinding og lov ometablering og benyttelse af en rørledning til transport af råolie og kondensat(Harmonisering af beskatningen af kulbrinteindvinding m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 14 af 6. december 2013. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Holger K. Nielsen/Lise Bo Nielsen
1/2
Spørgsmål
Mener ministeren, at Danmark står i en god konkurrencesituation set i forholdtil Norge, som – modsat den danske regering – har sikret en hensigtsmæssigovergangsordning?
Svar
Jeg mener bestemt, at Danmark – også i forhold til Norge – vil stå i en godkonkurrencesituation med de harmoniserede beskatningsregler.Serviceeftersynethar overordnet peget på, at det høje afkast, der er forbundetmed indvindingsvirksomhed i Nordsøenogså efter 2004 hvor de nye reglerblev indførtindikerer, at der fortsat vil kunne tiltrækkes investeringer til dendanske del af Nordsøen.Serviceeftersynethar i den forbindelse foretaget en vurdering af de eksisterenderammevilkår for kulbrinteindvinding i Danmark og de tre øvrige Nordsølande,herunder Norge. I den forbindelse har udvalget bag eftersynet sammenlignetden gennemsnitlige beskatning af overskuddet ved kulbrinteindvinding i depågældende lande.Sammenligningen viser, at den gennemsnitlige beskatning i Danmark under denye regler, som alle selskaber efter harmoniseringen vil blive beskattet efter, erlavere end beskatningen i Norge.Det bemærkes i den forbindelse, at den nor-ske regering har bebudet yderligere stramninger af kulbrintebeskatningen, idetkulbrintefradraget foreslås nedsat.Serviceeftersynetharogså vist, at afkastgraden for kulbrinteindvinding før skat iDanmark har været på niveau med Norge siden 1990 og endda højere siden1998.Jeg henviser til svaret på SAU alm. del spørgsmål nr. 436 af 7. maj 2013.Hvad angår de foreslåede overgangsregler bemærker jeg, at lovforslaget – vedsiden af overgangsregler svarende til dem, som VK-regeringen fastsatte i 2003– indeholder en særlig og mere gunstig overgangsregel, der er målrettet deolieselskaber, der endnu ikke har iværksat produktion. Overgangsreglen inde-bærer, at selskaberne får kulbrintefradrag for investeringer, som ved gældenderegler ikke har udløst kulbrintefradrag, da de endnu ikke har opfyldt betingel-serne for at kunne afskrives.Jeg mener sammenfattende, at det med de foreslåede regler fortsat vil væreattraktivt at indvinde olie og gas i Danmark.
2/2