Skatteudvalget 2013-14
L 79
Offentligt
1310812_0001.png
1310812_0002.png
J.nr. 13-0203936Den 9. december 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Vedrørende L 79 - Forslag til Lov om ændring af kulbrinteskatteloven, lov omansættelse og opkrævning m.v. af skat ved kulbrinteindvinding og lov ometablering og benyttelse af en rørledning til transport af råolie og kondensat(Harmonisering af beskatningen af kulbrinteindvinding m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 5 af 6. december 2013. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen(V).
Holger K. Nielsen/Lise Bo Nielsen
1/2
Spørgsmål
Den 1. marts 2013 på pressemødet ved præsentationen af regeringens konklu-sion på serviceeftersynet udtalte klima-, energi- og bygningsministeren følgen-de: ”Vi har lagt utroligt stor vægt på, at vi gennemfører overgangsregler, dergør, at alle de investeringer, som blev sat i gang på de gamle regler, dem be-skatter vi efter de gamle regler, og så ruller man stille og roligt over på de nye.”Ministeren bedes kommentere, hvorfor regeringens lovforslag herunder for-slag til overgangsordning ikke lever op til hensigtserklæringen udtalt på pres-semødet den 1. marts 2013?
Svar
Jeg ser ingen uoverensstemmelse mellem den citerede udtalelse og regeringenslovforslag.Det ligger således både i udtalelsen og i lovforslaget, at der skal være rimeligeovergangsregler for de selskaber, der med harmoniseringen overgår fra be-skatning efter de gamle regler til beskatning efter de nye regler.På pressemødet den 1. marts 2013 tilkendegav regeringen, at regeringens ud-spil ville følge anbefalingerne fraserviceeftersynet,herunder anbefalingen vedrø-rende overgangsregler for de berørte selskaber.De nu foreslåede overgangsregler sikrer en gradvis overgang til de nye reglerfor investeringer, der allerede er foretaget ved overgangen. Forslaget følgerhérden mest lempelige af de to modeller for overgangsregler, somserviceeftersynethar peget på.Overgangsordningen svarer i udgangspunktet til den ordning, som VK-regeringen fastsatte for selskaberne under eneretsbevillingen, da disse overgiktil beskatning efter de nye regler i 2004.I den foreslåede overgangsordning indgår dog tillige en særlig, gunstig over-gangsregel, der sikrer, at de berørte selskaber får et kulbrintefradrag på i alt115 pct. for de investeringer, der er foretaget – og betalt – i perioden 2005-13,og som ved gældende regler ikke har udløst kulbrintefradrag, da de endnu ikkehar opfyldt betingelserne for at kunne afskrives.Der henvises i øvrigt til svarene på spørgsmål S 2376 og S 2378 af 12. septem-ber 2013.
2/2