Skatteudvalget 2013-14
L 79
Offentligt
1310796_0001.png
1310796_0002.png
J.nr.Den 9. december 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Vedrørende L 79 - Forslag til Lov om ændring af kulbrinteskatteloven, lov omansættelse og opkrævning m.v. af skat ved kulbrinteindvinding og lov ometablering og benyttelse af en rørledning til transport af råolie og kondensat(Harmonisering af beskatningen af kulbrinteindvinding m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 9 af 6. december 2013. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Holger K. Nielsen/Lise Bo Nielsen
1/2
Spørgsmål
Vil ministeren redegøre for, om skattestigningen vil føre til faldende investe-ringer og beskæftigelse i olie- og gasindustrien?
Svar
Konsekvenserne for beskæftigelsen ved harmonisering af beskatningen frem-går af lovforslagets almindelige bemærkninger afsnit 4.4., hvori det bl.a. frem-går:”Harmoniseringen af beskatningen vurderes isoleret set at ville få beskedne, men samlet setpositive effekter på beskæftigelsen i indvindingsindustrien og hos deres leverandører. Detskyldes, at harmoniseringen vurderes at øge den samfundsøkonomiske værdi af Nordsøpro-duktionen fra felter, som hidtil har været på gamle regler. Det skal dog ses i lyset af, at over80 pct. af produktionen fremover forventes at finde sted på nye og eksisterende felter, derallerede er omfattet af nye regler.”Lovforslagets betydning for investeringerne i Nordsøen fremgår af lovforsla-gets almindelige bemærkninger afsnit 6 om de økonomiske konsekvenser forerhvervslivet. Heri fremgår det bl.a.:”Harmoniseringen af reglerne er samtidig med til at sikre mere samfundsøkonomisk hen-sigtsmæssige investeringer. Selvom harmoniseringen umiddelbart indebærer en skærpelse afbeskatningen for selskaberne, vil merbelastningen samlet set være mindre for selskaberne endden øgede skattebetaling. Det skyldes, at harmoniseringen medfører en skønnet forøgelse afselskabernes overskud (grundrente) på ca. 6 mia. kr. ved overgangen til nye regler. En andelheraf vil tilfalde selskaberne, svarende til i størrelsesordenen 2½ mia. kr.”Det bemærkes særligt, at de nye regler medfører bedre rammevilkår for inve-steringer i mindre felter som følge af bortfaldet af feltafgrænsningen og pro-duktionsafgift, mens det tidligere incitament til at foretage samfundsøkono-misk urentable investeringer på store felter nedbringes markant.
2/2