Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
L 82
Offentligt
1321406_0001.png
1321406_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
13. januar 2014

Besvarelse af spørgsmål 2ad L 82 stillet af Erhvervs-, Vækst- og Eks-

portudvalget den 18. december 2013efter ønske fra Hans Kristian

Skibby (DF)

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for lovforslagets betydning for opgaveforde-lingen mellem regionerne og kommunerne set i forhold til den foreslåedeny regional vækst- og udviklingsstrategi, og hvilken betydning den fore-slåede opgavefordeling kan få for kommunerne, jf. bl.a. bekymringer om,at den nye strategi mere vil tilgodese de store byer og kommuner, og imindre grad de små kommuner.

Svar:

Den nye regionale vækst- og udviklingsstrategi er en sammenlægning afhenholdsvis den regionale udviklingsplan udarbejdet af regionsrådet ogden regionale erhvervsudviklingsstrategiudarbejdet af de regionale vækst-fora. Der ændres ikke på opgavefordelingen mellem regioner og kommu-nerfor så vidt angår opgaverne i forbindelse med udarbejdelsen af dennye regionale vækst- og udviklingsstrategi.Fremover skal de regionale vækstfora på baggrund af et fælles analyse-grundlag tilvejebragt af regionsrådet og vækstfora udarbejde et bidrag,der omhandler de erhvervs- og vækstrettede dele af den regionale vækst-og udviklingsstrategi.Regionsrådet udarbejder strategien på andre områ-der.Den nye strategi skal bl.a. styrke ejerskabet i både kommuner og re-gioner for arbejdet med vækst og udvikling i regionen, så strategiens målog indsatser får større synlighed og gennemslagskraft.Ved udarbejdelsen af den regionale vækst- og udviklingsstrategi skal re-gionsrådet inddrage relevante parter, herunder kommuner. Endvidere kankommunerne via deres sæde i de regionale vækstfora gøre deres indfly-delse gældendei forbindelse med udarbejdelsen af det bidrag, der om-handler de erhvervs- og vækstrettede dele af strategien. Kommunerne iregionen vil således i vidt omfang blive inddraget i forbindelse med udar-bejdelsen af strategien og få mulighed at påvirke indholdet af den endeli-ge strategi.Endvidere fremgår det af lovforslaget, at regionsrådet har en pligt til atorientere sig i de relevante kommunale strategier ved udarbejdelsen afden regionale vækst- og udviklingsstrategi. Samtidig skal kommunalbe-styrelsen forholde sig til den regionale vækst- og udviklingsstrategi i re-levante udviklingsstrategier, herunder i erhvervsudviklingsindsatsen, og istrategierne for kommuneplanlægningen. Kommunalbestyrelsen skal så-
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
ledes som led i kommunens strategiske arbejde vurdere, hvordan f.eks.den kommunale strategi for kommuneplanlægningen forholder sig til denregionale vækst- og udviklingsstrategi. Begge dele skal bidrage til at sikreden strategiske sammenhæng i den regionale og kommunale vækst- ogudviklingsindsats.For så vidt angår den regionale vækst- og udviklingsstrategis betydningfor henholdsvis små og store kommuner, fremgår det af bemærkningernetil loven, at kommunerne skal inddrages i udarbejdelsen af strategien,hvilket vil gælde alle regionens kommuner, ligesom indsatsen for yder-områder, der vil dække mange mindre landkommuner, specifikt skal be-skrives.