Retsudvalget 2013-14
L 85
Offentligt
1327884_0001.png
1327884_0002.png
1327884_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. januar 2014Marianne Møller Halk-jær2013-0037-00621046690
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 8 vedrørende forslag til lov omændring af færdselsloven. (L 85), (Ændring af kravene til godkendelsesom kørelærer), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 24. januar 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tom Behnke(KF).
Karen Hækkerup/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 8 vedrørende forslag til lov om ændring af færdselslo-

ven. (Ændring af kravene til godkendelse som kørelærer) (L 85) fra

Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes bekræfte, at kørelærere også underviser per-soner, der ønsker kørekort til erhvervsmæssig personbefor-dring til kategori B, hvorfor det kan være fornuftigt, at kørelæ-rere selv har taget kørekort til erhvervsmæssig personbefor-dring til kategori B.”

Svar:

1.

Med lovforslagets § 1, nr. 1 (forslaget til færdselslovens § 66, stk. 2), fo-reslås det, at justitsministeren kan fastsætte bestemmelser om, hvilke kate-gorier der skal være erhvervet førerret til for at opnå godkendelse som kø-relærer.Som anført under pkt. 2.1.2.4 og 2.1.3.2 i lovforslagets almindelige be-mærkninger har Udvalget om revision af kørelæreruddannelsen, hvis rap-port var vedlagt besvarelsen af spørgsmål nr. 2 vedrørende lovforslaget,anbefalet, at det bør være et adgangskrav til kørelæreruddannelsen, at an-søgeren inden tilmeldingen har erhvervet kørekort til bl.a. erhvervsmæssigpersonbefordring.Det fremgår af rapportens pkt. 6.1.1, at det er udvalgets opfattelse, at etkrav om, at man skal have erhvervet kørekort til erhvervsmæssig person-befordring for at blive optaget på kørelæreruddannelsen, er hensigtsmæs-sigt, idet det herved sikres, at ansøgeren forinden tilmeldingen til kørelæ-reruddannelsen besidder de fornødne praktiske kørefærdigheder for atkunne opnå godkendelse som kørelærer. Køreprøven til erhvervskørekortindeholder i vidt omfang de samme elementer som en del af den afslutten-de prøve på kørelæreruddannelsen, og ved at betinge adgangen til kørelæ-reruddannelsen af, at ansøgeren forinden har bestået prøven til erhvervskø-rekort til enten kategori B (almindelig bil) eller D (stor bus), sikres det, atansøgeren besidder de fornødne kørefærdigheder, så aspiranten ikke risike-rer at tage hele kørelæreruddannelsen forgæves.Hvis lovforslaget vedtages, vil Justitsministeriet fastsætte administrativeregler om, at personer, som ønsker at blive godkendt som kørelærer, i al-mindelighed skal have erhvervet kørekort til erhvervsmæssig personbefor-dring til enten kategori B eller D.
2
Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål nr. 4 vedrørende lovfor-slaget.

2.

Om udstedelse af kørekort til erhvervsmæssig personbefordring kan Ju-stitsministeriet i øvrigt oplyse, at det i § 28, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 12af 10. januar 2013 om kørekort med senere ændringer (kørekortbekendtgø-relsen) er fastsat, at kørekort til erhvervsmæssig personbefordring kun kanudstedes til førere, der har kørekort til kategori B og har bestået en køre-prøve til erhvervsmæssig personbefordring. Det er i § 28, stk. 3, fastsat, atkørekort til erhvervsmæssig personbefordring alene kan udstedes til denkategori, der er aflagt køreprøve i.Der er ikke i kørekortbekendtgørelsen fastsat nærmere krav om, at en an-søger forinden tilmelding til køreprøven til erhvervsmæssig personbefor-dring skal have modtaget lektioner hos en kørelærer. Det er således valgfritfor den enkelte ansøger, om han ønsker at modtage køreundervisning medhenblik på erhvervsmæssig personbefordring inden aflæggelse af køreprø-ve. Indholdet af køreprøven til erhvervsmæssig personbefordring er nær-mere reguleret i kørekortbekendtgørelsens bilag 7, jf. § 59, stk. 2.
3