Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
L 92
Offentligt
1334306_0001.png
1334306_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,Sagsnr.: 23643Dok.nr.: 631857

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 28 til L 92 stillet den 27. januar 2014

efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).

Spørgsmål nr. 28:

”I den gældende hundelov er det sådan, at hunde omfattet af overgangsordningen ikke måoverdrages til en anden ejer. Vil ministeren være indstillet på at lave en dispensationsmulighedsåledes, at f.eks. en pårørende får mulighed for at overtage hunden f.eks. i tilfælde afhundeejerens død?”

Svar:

Hundelovens overgangsordning er indført af hensyn til den besidder, der har anskaffet en hund afen forbudt race forud for forbudsordningens ikrafttræden og på det tidspunkt ikke havde mulighedfor at vide, at hunden ville blive omfattet af et forbud.Formålet med forbuddet mod overdragelse af en hund, der er omfattet af overgangsordningen, erat sikre effektiv håndhævelse af forbudsordningen.Hensynet til borgernes sikkerhed og tryghed bør i dette tilfælde veje tungere end hensynet til, aten hund kan skifte ejer. Derfor er jeg ikke indstillet på at indføre en dispensationsmulighed, dergør det muligt at overdrage en forbudt hund til en pårørende, der ikke samtidig kan anses sombesidder af hunden. Det afgørende for, om en hund lovligt kan overdrages, er derfor vurderingenaf, hvorvidt eksempelvis en pårørende også kan betragtes som besidder af hunden.Det skal i den forbindelse præciseres, at der i hundeloven skelnes mellem "ejer" og "besidder". IJustitsministeriets betænkning om farlige hunde anføres det i afsnit 3.2.1, at hundeloven ikkeindeholder nogen definition af begrebet besidder. Ejeren af hunden vil sædvanligvis også værehundens besidder, men det kan imidlertid også være andre personer.Ved vurderingen af om den pårørende også kan anses som besidder af hunden lægges vægt på,om den pårørende har deltaget i den almindelige, daglige pasning af hunden (fodring, gåture mv.)efter anskaffelsen. Såfremt det er tilfældet, vil den pårørende også kunne betragtes som besidderaf hunden, og der vil i så fald ikke være tale om en overdragelse af en forbudt hund.
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
Den endelige fortolkning af forbuddet mod overdragelse, herunder vurderingen af hvorvidt enkonkret overdragelse har fundet sted, henhører under domstolene.
Dan Jørgensen
/ Cecilie Heerdegen Leth
2