Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
L 92
Offentligt
1335512_0001.png
1335512_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,17. februar 2014Sagsnr.: 23643Dok.nr.: 635353

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 29 til L 92 stillet den 27. januar 201

efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).

Spørgsmål nr. 29 til L92:

”Ministeren bedes oplyse, hvor mange gange indenfor de sidste tre år man har frataget enhundeejer retten til at eje hunde."

Svar:

Den 29. januar 2014 har Fødevareministeriet til brug for besvarelsen anmodet Rigsadvokaten omen udtalelse.Fødevareministeriet har den 12. februar 2014 via Justitsministeriet modtaget udtalelse fraRigsadvokaten. Justitsministeriet henholder sig til udtalelsen fra Rigsadvokaten.Af udtalelsen fremgår følgende:

”1.

Efter hundelovens § 12 a kan retten til at beskæftige sig personligt med hunde frakendes, hvisden pågældende har anvendt en hund til angreb på eller som trussel mod mennesker eller dyr, harundladt at holde sin hund tilbage, da vedkommende bemærkede at hunden overfaldt menneskereller dyr, som ejer eller besidder har ladet en hund deltage i en hundekamp, har afholdthundekampe, eller i øvrigt i gentagne tilfælde er straffet for overtrædelse af en række afbestemmelserne i hundeloven.Der vil endvidere kunne ske frakendelse af retten til at eje en hund i medfør af dyreværnslovens §29, stk. 1, 1. pkt. Efter denne bestemmelse kan den, der ved dom findes skyldig i mishandling ellergrovere uforsvarlig behandling af dyr, ved dommen for bestandig eller for et nærmere fastsattidsrum frakendes retten til at eje, bruge, passe eller slagte eller i det hele beskæftige sigpersonligt med dyr. Det samme gælder den, der efter tidligere at have gjort sig skyldig iuforsvarlig behandling af dyr på ny, findes skyldig i en sådan overtrædelse, jf. § 29, stk. 1, 2. pkt.Endelig vil retten til at beskæftige sig professionelt med hunde efter omstændighederne kunnefrakendes i medfør af straffelovens § 79. Anvendelse af straffelovens § 79 forudsætter, at
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
vedkommende dømmes for et strafbart forhold, der begrunder en nærliggende fare for misbrug afstillingen, og at der endvidere er særlige omstændigheder, der taler for frakendelse.

2.

Rigsadvokaten har ikke mulighed for gennem politiets sagsstyringssystem (POLSAS) at trækkedata, der viser, hvor mange gange hundeejere er blevet frakendt retten til at eje hund.POLSAS er et journaliserings- og sagsstyringssystem. POLSAS er opbygget således, at derjournaliseres på en gerningskode, der knytter sig til en lovovertrædelse. POLSAS vil således kunnebruges som et redskab til at oplyse bl.a., hvor mange anmeldelser eller afgørelser der vedrører denpågældende lovovertrædelse, men det vil derimod ikke være muligt at trække data af meredetaljeret karakter, herunder oplysninger om i hvilke tilfælde domfældelse for overtrædelse af etstrafbart forhold har ført til frakendelse f.eks. af retten til at eje en hund.Tilvejebringelse af sådanne oplysninger vil derfor forudsætte en høring af samtlige politikredse ogen manuel gennemgang af de enkelte sager. Hvis der er tale om et større antal sager, kan ensådan gennemgang være ganske ressourcekrævende. Rigsadvokaten vil derfor som udgangspunktikke iværksætte en sådan gennemgang af egen drift.”Jeg henholder mig ligesom Justitsministeriet til Rigsadvokatens udtalelse.
Dan Jørgensen
/ Cecilie Heerdegen Leth
2