Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
L 92
Offentligt
1334312_0001.png
1334312_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,13. februar 2014Sagsnr.: 23643Dok.nr.: 631859

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 30 til L 92 stillet den 27. januar

2014efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).

Spørgsmål nr. 30:

”Hvad er ministerens holdning til, at der indføres en form for licens/godkendelse til ejerskab afvisse hunderacer, som stiller særlige krav f.eks. ved fysisk stærke hunde?"

Svar:

Jeg går ud fra, at spørger mener, at en sådan ordning med licens/godkendelse til ejerskab af vissehunderacer, skulle træde i stedet for forbudslisten eller som supplement til en revideretforbudsliste. Det fremgår ikke af spørgsmålet, hvilke krav det tænkes, at en hundeejer skal opfyldefor at opnå licens. Der kan umiddelbart tænkes en ordning om obligatorisk deltagelse i etuddannelsesforløb om særligt krævende hunde eller særlige krav til måden krævende hunde skalholdes på.Udvalget for hunde har i betænkning om farlige hunde behandlet muligheden for at indføre kravom en form for ”kørekort” til hund. Udvalget fandt, at det ville være for vidtgående at indføre kravom, at alle hundeejere skulle gennemgå et lovpligtigt kursus. Udvalget mente heller ikke, at derburde være en påbudsmulighed for politiet i relation til at påbyde kurser, fordi risikoen for, athundens ejer ikke medvirker konstruktivt i sådanne tilfælde, fandtes at være betydelig.Udvalget har i betænkningen endvidere behandlet muligheden for særregler for vissehunderacer.Særreglerne kunne bl.a. indebære, at besidderen af hunden skal være over 18 år,athunden kun må holdes på ejerens ejendom, der skulle være indhegnet og forsynet med sluselåge,at hunden kun måtte luftes af ejeren selv eller andre personer over 18 år, og at hunden skullebære mundkurv og føres i fast snor på højst to meter, når den luftes. Et flertal i udvalget kunneikke anbefale sådanne særregler bl.a. med den begrundelse, at særreglerne vil udgøre en betydeligindskrænkning af hundens naturlige fysiologiske og adfærdsmæssige behov og i øvrigt risikerer atgøre hundene mere aggressive og uhåndterlige.Jeg mener ikke, at der bør indføres regler om obligatorisk deltagelse i kursus eller lignende for atopnå licens eller kørekort til at have hund, heller ikke for så vidt angår særligt krævende hunde.Der vil i tilfælde af obligatorisk undervisning være risiko for, at hundeejeren ikke har den rettemotivation til at gennemføre undervisningen, og effekten og udbyttet af undervisningen derfor ikkebliver som tiltænkt. Sådanne regler ville i øvrigt ikke være proportionale set i forhold til den store
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
del af befolkningen, der har forståelse for det ansvar, det er at holde hunde, samt i forhold denadministration og de omkostninger, en sådan ordning vil afstedkomme.
Dan Jørgensen
/ Cecilie Heerdegen Leth
2