Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
L 92
Offentligt
1334419_0001.png
1334419_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,13. februar 2014Sagsnr.: 23643Dok.nr.: 629925

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 7 til L92 stilletden 22. januar 2014.

Spørgsmål nr. 7:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 18/1-14 fra Susanne Carlsen,Tarm, om spørgsmål vedrørende hundeloven, jf. L 92 - bilag 10.”

Svar:

Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:”Hundelovens forbudsordning blev indført på baggrund af en række alvorlige episoder, hvormennesker eller dyr blev angrebet af såkaldte ”kamphunde”. Det skabte en øget frygt ibefolkningen for at blive angrebet af hunde på offentlige arealer.Formålet med forbudsordningen var at reducere antallet af denne type hunde og dermed skabestørre tryghed og sikkerhed for borgerne.Der er foranlediget en uvildig evaluering af hundelovens forbudsordning, som er foretaget afKøbenhavns Universitet. Evalueringen er afrapporteret den 12. august 2013 (Evalueringafhundelovens forbudsordning).Evalueringen af forbudsordningen viser, at ordningen har haft den ønskede effekt på antallet afforbudte hunde. Resultaterne indikerer også, at forbudsordningen har haft en positiv effekt påborgernes oplevelse af sikkerhed og tryghed.Udover evalueringsrapporten er der til brug for evalueringen og lovforslaget indhentet tal frapolitiet via Justitsministeriet, for perioden siden 25. juni 2010, hvor forbudsordningen blev indført.Tallene viser bl.a., at der er aflivet 157 hunde, fordi de har skambidt. Ud af disse omhandler 66sager hunde af racer, der er på forbudslisten. Dermed udgør sager om forbudshunde, derskambider, over 40 pct. af det samlede antal sager om skambid.Det er bemærkelsesværdigt,
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk
eftersom det fremgår af evalueringen, at der er sket et markant fald i antallet af forbudte hundesamt i lyset af, at de forbudte racer udgør en lille del af den samledehundepopulation.Samlet set er der på baggrund af ovenståendeikke fundet anledning til at foreslå ændringer iforbudsordningen. Det bemærkes, at det således er på baggrund af en samlet vurdering af bådeevalueringens resultater og tallene om skambid, at forbudsordningen foreslås fastholdt.Isin henvendelse skriver Susanne Carlsen om statistik vedrørende hundebid. Fødevarestyrelsenfinder det i den forbindelse nødvendigt at præcisere, at den statistik, derhenvises til ovenfor om de157 sager om skambid kun vedrører netop de såkaldte skambidssager og ikke statistik overantallet af hundebid i øvrigt, som må antages at have et større omfang.Udvalget for hunde var ikke enige om, hvorvidt der burde indføres en forbudsordning. Udvalgetudpegede dog, 11 ud af 13 af de nuværende racer på forbudslisten, som de racer, der burdeomfattes af en forbudsordning, hvis en sådan ordning skulle indføres.Pitbull Terrier og TosaInu harværet forbudt siden 1991.Selvom også andre hunderacer fremgår af bidstatistikkerne, eks. Rottweiler og Schæfer, skal manhuske på, at der er et langt større antal af hunde af disse racer i Danmark, end der f.eks.er afracen American Staffordshireterrier.Det er Fødevarestyrelsens opfattelse, at Udvalget om hunde var bredt sammensat, og atmedlemmerne repræsenterede en række organisationer med forskellige indfaldsvinkler tilspørgsmålet.”
Dan Jørgensen
/ Cecilie Heerdegen Leth
2