Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2015
KOM (2015) 0069
Offentligt
1501516_0001.png
EUROPA-
KOMMISSIONEN
Bruxelles, den 25.2.2015
COM(2015) 69 final
RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET
OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED
IONISERENDE STRÅLING I 2013
DA
DA
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET
OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET
MED IONISERENDE STRÅLING I 2013
2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0003.png
1.
I
NDLEDNING
Denne rapport dækker, jf. artikel 7, stk. 4, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv
1999/2/EF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om
levnedsmidler og levnedsmiddelingredienser, som er behandlet med ioniserende
stråling
1
, perioden fra den 1. januar til den 31. december 2013. Rapporten
indeholder en sammenfatning af de oplysninger, som 26 medlemsstater har
indsendt til Europa-Kommissionen. Malta og Kroatien indsendte ikke data for
2013. Kroatien tiltrådte EU den 1. juli 2013.
2.
R
ETSGRUNDLAG OG BAGGRUND
I henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 1999/2/EF skal medlemsstaterne hvert år
meddele Kommissionen:
resultaterne af den kontrol, der er foretaget i anlæg, der foretager ioniserende
stråling, navnlig hvad angår kategorien og mængden af de behandlede
fødevarer og fødevareingredienser samt de anvendte doser
resultaterne af den kontrol, der er foretaget i markedsføringsleddet, og de
metoder, der anvendes til påvisning af behandling med ioniserende stråling.
og
I henhold til direktivets, artikel 7, stk. 4, skal Kommissionen i
Den Europæiske
Unions Tidende
offentliggøre:
nærmere oplysninger om de godkendte bestrålingsanlæg i medlemsstaterne
samt om ændringer i deres status
en rapport på grundlag af de oplysninger, de nationale kontrolmyndigheder
indgiver hvert år.
På webstedet for Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed og
Forbrugere findes der oplysninger om de generelle aspekter i forbindelse med
fødevarer med ioniserende stråling
2
.
2.1.
Bestrålingsanlæg
Fødevarer og fødevareingredienser må kun bestråles på godkendte
bestrålingsanlæg. For anlæg i EU gives godkendelsen af medlemsstaternes
kompetente myndigheder. Medlemsstaterne skal i henhold til artikel 7, stk.
3, i direktiv 1999/2/EF meddele Kommissionen listen over deres godkendte
bestrålingsanlæg.
Fødevarer og fødevareingredienser må kun bestråles med følgende
strålingskilder, der er opført i bilag II til nævnte direktiv:
gammastråler fra de radioaktive isotoper kobolt-60 og cæsium-137
røntgenstråler fra anlæg med nominel energi (maksimal kvanteenergi)
på 5 MeV eller derunder
elektronstråler fra anlæg med en nominel energi (maksimal
kvanteenergi) på 10 MeV eller derunder.
1
2
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/2/EF af 22. februar 1999 om indbyrdes tilnærmelse af
medlemsstaternes lovgivning om levnedsmidler og levnedsmiddelingredienser, som er behandlet med
ioniserende stråling (EFT L 66 af 13.3.1999, s. 16).
http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm.
3
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0004.png
Listen over godkendte bestrålingsanlæg i medlemsstaterne er offentligt
tilgængelig, da den er blevet offentliggjort af Kommissionen
3
.
2.2.
Bestrålede fødevarer og fødevareingredienser
Bestråling af tørrede aromatiske urter, krydderier og krydderurter er tilladt i
EU i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/3/EF om
opstilling
af
en
fællesskabsliste
over
levnedsmidler
og
4
levnedsmiddelingredienser, som er behandlet med ioniserende stråling . Syv
medlemsstater har derudover meddelt Kommissionen, at de opretholder
nationale tilladelser for visse fødevarer og fødevareingredienser i
overensstemmelse med artikel 4, stk. 4, i direktiv 1999/2/EF.
Kommissionen har offentliggjort listen over nationale tilladelser
5
.
Bestrålede fødevarer, der indeholder en eller flere bestrålede
fødevareingredienser, skal mærkes med betegnelsen "bestrålet" eller
"strålekonserveret" eller "behandlet med ioniserende stråling" eller
"konserveret med ioniserende stråling". Hvis et bestrålet produkt indgår
som ingrediens i en sammensat fødevare, skal den samme oplysning være
anført på ingredienslisten sammen med betegnelsen på produktet. I
forbindelse med produkter, der sælges i løs vægt, skal oplysningen sammen
med betegnelsen på produktet være anført på et skilt over eller ved siden af
den beholder, som indeholder produktet.
For at håndhæve den korrekte mærkning eller påvise produkter, der ikke er
tilladt, har Den Europæiske Standardiseringsorganisation (CEN) udarbejdet
en række analysemetoder efter at have fået mandat hertil af Kommissionen.
3.
R
ESULTATERNE AF KONTROL UDFØRT PÅ BESTRÅLINGSANLÆG OG DE ANVENDTE
DOSER
I denne del af rapporten gøres der rede for resultaterne af den kontrol, der er
foretaget på bestrålingsanlæg, navnlig hvad angår kategorien og mængden af de
behandlede produkter samt de anvendte doser. Ifølge de oplysninger,
medlemsstaterne har indsendt, bekræftede de kompetente myndigheders kontrol, at
kravene i direktiv 1999/2/EF var overholdt på de godkendte bestrålingsanlæg.
Følgende tabeller og figurer viser resultaterne af den kontrol, der er foretaget på de
godkendte anlæg i EU-medlemsstaterne i 2013, navnlig hvad angår kategorien og
mængden af de behandlede fødevarer og fødevareingredienser samt de anvendte
doser.
3.1.
Sammendrag for EU
I følgende tabel sammenfattes de mængder fødevarer (i ton), der er
behandlet med ioniserende stråling på godkendte bestrålingsanlæg i 13
medlemsstater i EU:
Medlemsstat
Belgien
3
4
Antal godkendte anlæg
1
Behandlet mængde (ton)
3 399,3
5
EUT C 265 af 1.9.2012, s. 3.
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/3/EF af 22. februar 1999 om opstilling af en
fællesskabsliste over levnedsmidler og levnedsmiddelingredienser, som er behandlet med ioniserende
stråling (EFT L 66 af 13.3.1999, s. 24).
EUT C 283 af 24.11.2009, s. 5.
4
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0005.png
Bulgarien
Tjekkiet
Tyskland
Estland
Spanien
Frankrig
Italien
Ungarn
Nederlandene
Polen
Rumænien
Det Forenede
Kongerige
I alt:
*
2
1
4
1
3*
5
1
1
2
2
1
1
25
Ingen bestrålede fødevarer
24,4
103,3
35,2
871,0
691,0
Ingen bestrålede fødevarer
6,7
1 678,6
66,7
Ingen bestrålede fødevarer
Ingen bestrålede fødevarer
6 876,2
Der blev ikke bestrålet fødevarer i to af de tre anlæg.
Der er 25 godkendte bestrålingsanlæg i EU fordelt på 13 medlemsstater.
Der blev ikke bestrålet fødevarer på syv af de 25 anlæg. Kun i ni ud af 13
medlemsstater blev der bestrålet fødevarer i 2013.
5
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0006.png
I følgende histogram sammenfattes de mængder fødevarer (i ton) og de
produktkategorier, der blev behandlet med ioniserende stråling på
godkendte bestrålingsanlæg i EU i 2013:
Der er ingen godkendte anlæg i følgende medlemsstater: Danmark, Irland,
Grækenland, Cypern, Letland, Litauen, Luxembourg, Østrig, Slovenien,
Slovakiet, Finland, Sverige og Portugal.
De følgende tabeller viser, hvilke produktkategorier der blev bestrålet i de
berørte medlemsstater samt de anvendte doser.
3.2.
Belgien
Fødevare
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Dehydreret blod, plasma og koagulater
Frosne frølår
Slagtebiprodukter af fjerkræ
Absorberet dosis
(kGy)
4 - 7,9
2,2 - 6,6
2,7 - 4,7
3,1 - 4,4
6
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0007.png
3.3.
Tjekkiet
Fødevare
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Tørrede grøntsager og tørret frugt*
*
Absorberet dosis
(kGy)
5,66 - 9,92
6,65 - 8,7
Leccinum
sp.,
Suillus luteus, Boletus edulis
og blanding af tørrede svampe.
3.4.
Tyskland
Fødevare
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Absorberet dosis (kGy)
5-10
3.5.
Estland
Fødevare
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Absorberet dosis
(kGy)
10
3.6.
Spanien
Fødevare
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Absorberet dosis
(kGy)
9,31
3.7.
Frankrig
Fødevare
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Frosne frølår
Maskinudbenet fjerkrækød
Absorberet dosis (kGy)
5-10
1-10
4-10
3.8.
Ungarn
Fødevare
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Absorberet dosis (kGy)
2 - 10
3.9.
Nederlandene
Fødevare
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Kyllingekød
Tørrede grøntsager og tørret frugt
Æggehvide
Frosne frølår
Rejer
Absorberet dosis (kGy)
4-8
3-5
2-8
1
4-8
3
3.10. Polen
Fødevare
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Absorberet dosis (kGy)
5 - 10
7
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0008.png
4.
R
ESULTATER AF KONTROL FORETAGET I MARKEDSFØRINGSLEDDET
METODER
,
DER ANVENDES TIL PÅVISNING AF BESTRÅLEDE FØDEVARER
OG DE
Nedenstående tabeller viser resultaterne af den kontrol, der er foretaget i
markedsføringsleddet og de metoder, der anvendes til påvisning af behandling med
ioniserende stråling.
4.1.
Sammendrag for EU
I følgende tabel sammenfattes de analyserede prøver og resultaterne for EU
som helhed:
Medlem
sstat
BE
BG
CZ
DK
DE
EE
IE
EL
ES
FR
HR
IT
CY
LV
LT
LU
HU
MT
NL
AT
PL
PT
RO
SI
SK
FI
Overholde
r kravene
104
5
26
IUK
2839
IUK
90
10
162
167
IID
535
IUK
8
95
18
81
IID
340
65
296
19
201
28
21
252
Overholde
r ikke
kravene
3
0
3
IUK
38
IUK
1
0
0
7
IID
8
IUK
5
2
2
0
IID
20
7
10
3
3
0
0
13
Prøver i
alt
123
5
30
IUK
2886
IUK
91
10
162
174
IID
553
IUK
13
97
20
81
IID
360
72
308
23
208
28
21
272
6,3 %
1,3 %
5,4 %
0,4 %
3,6 %
0,5 %
0,4 %
4,8 %
0,2 %
1,7 %
0,4 %
1,4 %
9,7 %
1,6 %
0,2 %
2,8 %
3,0 %
50,5 %
I % af alle
EU-prøver
2,1 %
0,1 %
0,5 %
Inkonklusivt
16
0
1
IUK
9
IUK
0
0
0
0
IID
10
IUK
0
0
0
0
IID
0
0
3
1
4
0
0
7
8
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0009.png
SE
UK
EU i alt
IUK
149
5 511
96,4 %
IUK
22
73
1%
IUK
5
130
2%
IUK
176
5 713
100 %
3,1 %
100 %
IID: Ingen indsendte data; IUK: Ingen udført kontrol.
9
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0010.png
I følgende histogram sammenfattes de analyserede prøver og resultaterne
for hver medlemsstat:
10
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0011.png
4.2.
Belgien. Antal prøver: 123
Antal prøver: 123
Analyserede
fødevarer i
markedsføringsleddet
Frugter (tørrede)
Overholde
r ikke
kravene
0
0
1*
0
0
0
0
0
1*
1**
3
2%
Fødevarekateg
ori
Overholde
r kravene
5
3
7
4
20
18
16
19
2
10
Inkonklusivt
0
0
6
0
0
0
2
2
6
0
16
13 %
Anvendt
CEN-metode
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
Korn, frø,
grøntsager, frugt
og produkter
heraf
Friske svampe
Pastaprodukter
Grøntsager og
grøntsagsprodukter
(tørrede)
Bløddyr
Rejer
Urter og krydderier
(frosne)
Te
Frølår
Kosttilskud
I alt:
Fisk, krebsdyr,
skaldyr og
produkter heraf
Urter og
krydderier
Kød og
kødprodukter
Andet
104
85 %
I alt i % af de analyserede prøver
*
**
fejlagtigt mærket
bestråling ikke tilladt
4.3.
Bulgarien. Antal prøver: 5
Antal prøver: 5
Analyserede
fødevarer i
markedsføringsledde
t
Aromatiske urter,
krydderier og
krydderurter (tørrede)
Te
I alt:
Fødevarekategor
i
Overholder
kravene
Inkonklusiv
t
Overholder
ikke
kravene
0
0
0
0%
Anvendt
CEN-
metode
EN 1788
EN 1788
Urter og
krydderier
4
1
5
100 %
0
0
0
0%
I alt i % af de analyserede prøver
11
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0012.png
4.4.
Tjekkiet. Antal prøver: 30
Antal prøver: 30
Analyserede
fødevarer i
markedsføringsledde
t
Hvidløg
Instant nudler
Svampe eller
svampeprodukter
(tørrede)
Aromatiske urter,
krydderier og
krydderurter (tørrede)
Urtete
Kosttilskud
(yuccapulver)*
Suppe*
I alt:
Fødevarekategor
i
Korn, frø,
grøntsager, frugt
og produkter heraf
Overholder
kravene
3
1
3
Inkonklusivt
0
0
0
Overholder
ikke
kravene
0
0
0
Anvendt
CEN-
metode
EN 1788
EN 1788
EN 1788
Urter og
krydderier
8
1
0
EN 1788
Andet
2
4
5
26
87 %
0
0
0
1
3%
0
1
2
3
10 %
EN 1788
EN 1788
EN 1788
I alt i % af de analyserede prøver
*
*Prøverne blev identificeret som positive for bestråling. De bestrålede produkter var ikke mærket.
Angivelse af behandling var ikke anført på de dokumenter, der ledsager eller vedrører bestrålede
fødevarer, så det var ikke muligt at bestemme, om produktet var strålebehandlet i et anlæg, der er
godkendt i EU.
4.5.
Danmark
På grund af begrænsede økonomiske ressourcer blev der ikke foretaget
kontrol i markedsføringsleddet i 2013.
4.6.
Tyskland. Antal prøver: 2886
Antal prøver: 2886
Analyserede
fødevarer i
markedsføringsledde
t
Produkter af korn
Korn
Frugter (tørrede)
Overholder
ikke
kravene
0
0
0
Anvendt
CEN-
metode
EN 1788
EN 1787
EN 1787
EN 13708
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1784
EN 1788
EN 1787
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1787
EN 13751
Fødevarekategor
i
Korn, frø,
grøntsager, frugt
og produkter heraf
Overholder
kravene
Inkonklusiv
t
9
1
80
0
0
0
Frugter (friske)
51
0
0
Friske svampe
Svampe eller
svampeprodukter
(tørrede)
14
0
0
142
0
0
12
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0013.png
Kartofler
Bælgfrugter
Grøntsager og
grøntsagsprodukter
(tørrede)
Grøntsager (friske)
Krebsdyr, skaldyr,
muslinger og andre
vanddyr og produkter
heraf
Fisk og fiskevarer
Fisk og skaldyr
(tørrede)
Aromatiske urter,
krydderier og
krydderurter (tørrede)
Urter og
krydderier
Urter og krydderier
(smagspræparater)
Te
Kød (undtagen fjerkræ
og vildt)
Kødprodukter
(undtagen pølser)
Kød og
kødprodukter
Andet
Fjerkrækød
Pølsevarer
Smør (med urter)
Mælk og
mejeriprodukter
Ost (med
krydderier/urter)
Mælk og
mejeriprodukter
Kaffe
Kosttilskud
Færdigretter (tilberedt)
10
66
0
0
0
0
EN 1788
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1786
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1784
EN 1786
EN 1788
EN 1786
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1784
EN 1786
EN 1787
EN 1784
EN 1786
EN 1788
EN 1786
EN 1787
EN 13751
EN 1786
EN 1784
EN 1786
EN 1786
EN 1788
EN 1787
EN 1787
EN 1788
EN 1788
EN 13751
EN 1786
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1786
EN 1787
EN 13751
36
0
1*
19
0
0
148
0
5**
Fisk, krebsdyr,
skaldyr og
produkter heraf
41
0
1***
14
0
0
1124
6
3**
197
0
6*
201
0
1*
31
48
0
0
0
0
1
118
30
6
41
1
0
154
24
0
0
0
0
0
0
0
1
0
0
0
0
0
0
0
1***
4***
0
Andet
Andet
33
0
0
13
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0014.png
Saucer og supper
(tørrede)
I alt:
I alt i % af de analyserede prøver
199
2 839
98 %
2
9
0%
16*
38
1%
EN 1788
EN 13751
*
fejlagtigt mærket
** fejlagtigt mærket og/eller bestråling ikke tilladt
*** bestråling ikke tilladt
4.7.
Estland
På grund af mangel på laboratorier, der foretager analyser af ioniserende
stråling, blev der ikke foretaget kontrol i markedsføringsleddet i Estland i
2013. Desuden var der ifølge de kompetente myndigheder i Estland ingen
mistanke om bestrålede fødevarer på deres marked, som ikke opfyldte
kravene.
4.8.
Irland. Antal prøver: 91
Antal prøver: 91
Analyserede fødevarer i Overholder
markedsføringsleddet
kravene
Bær
4
4
1
1
1
26
1
52
90
99 %
Inkonklusivt
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0%
Overholder
Anvendt
ikke kravene CEN-metode
EN 1788
0
EN 13751
EN 1788
0
EN 13751
EN 1788
0
EN 13751
EN 1788
0
EN 13751
0
0
0
1*
1
1%
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
Fødevarekategori
Korn, frø, grøntsager og
Korn, frø,
frugt
grøntsager, frugt
og produkter heraf Instant nudler
Tomatpulver
Aromatiske urter,
krydderier og
Urter og krydderier krydderurter (tørrede)
Urter og krydderier
Kød og
kødprodukter
Andet
Burgerblanding
Kosttilskud
I alt:
I alt i % af de analyserede prøver
*
fejlagtigt mærket
4.9.
Grækenland: Antal prøver: 10
Antal prøver: 10
Inkonklusivt
0
0
0
0%
Overholder
Anvendt
ikke kravene CEN-metode
0
0
0
0%
EN 13751
EN 13751
Analyserede fødevarer i Overholder
markedsføringsleddet
kravene
Aromatiske urter,
krydderier og
9
Urter og krydderier krydderurter (tørrede)
Urtete
1
Fødevarekategori
I alt:
I alt i % af de analyserede prøver
10
100 %
4.10. Spanien. Antal prøver: 162
Antal prøver: 162
14
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0015.png
Fødevarekategori
Analyserede fødevarer i Overholder
markedsføringsleddet
kravene
Frugter (tørrede)
8
12
4
32
24
Svampe eller
svampeprodukter
(tørrede)
Nødder
Oliefrø
Grøntsager og
grøntsagsprodukter
(tørrede)
Fisk og fiskevarer
Inkonklusivt
0
0
0
0
0
Overholder
Anvendt
ikke kravene CEN-metode
0
0
0
0
0
EN 13708
EN 1788
EN 13751
EN 1787
EN 13751
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1786
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 13751
EN 1786
Korn, frø,
grøntsager, frugt
og produkter
heraf
Fisk, krebsdyr,
skaldyr og
produkter heraf
17
0
0
Aromatiske urter,
krydderier og
Urter og krydderier krydderurter (tørrede)
Urtete
Kød og
Kød
kødprodukter
I alt:
I alt i % af de analyserede prøver
45
10
10
162
100 %
0
0
0
0
0%
0
0
0
0
0%
4.11. Frankrig. Antal prøver: 174
Antal prøver: 174
Overholder
Anvendt
Analyserede fødevarer i Overholder
Inkonklusivt
Fødevarekategori
markedsføringsleddet
kravene
ikke kravene CEN-metode
Korn, frø, grøntsager og
Korn, frø,
54
0
0
EN 1787
grøntsager, frugt frugt
og produkter heraf Andet
Fisk, krebsdyr,
skaldyr og
produkter heraf
Rejer
8
20
0
0
0
1*
EN 1788
EN 1786
Aromatiske urter,
Urter og krydderier krydderier og
krydderurter (tørrede)
Kød og
Frølår
kødprodukter
Kød og kødprodukter
I alt:
I alt i % af de analyserede prøver
*
fejlagtigt mærket
44
10
31
167
96 %
0
0
0
0
0%
2*
0
4*
7
4%
EN 1788
EN 1786
EN 1784
4.12. Italien. Antal prøver: 553
Antal prøver: 553
Overholder
Anvendt
Analyserede fødevarer i Overholder
Inkonklusivt
Fødevarekategori
ikke kravene CEN-metode
markedsføringsleddet
kravene
EN 1788
Korn, frø,
Korn
2
2
0
EN 13751
grøntsager, frugt
og produkter heraf
EN 13708
Frugter (tørrede)
8
0
0
EN 13784
EN 1787
EN 13708
EN 1788
Frugter (friske)
7
0
0
EN 1787
EN 13751
15
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0016.png
Hvidløg
Svampe eller
svampeprodukter
(tørrede)
Nødder
17
1
0
14
0
0
20
0
0
Løg
Andre grøntsager
Kartofler
Bælgfrugter
Krebsdyr, skaldyr,
muslinger og andre
vanddyr og produkter
heraf
Fisk og fiskevarer
Rejer
Surimi
Aromatiske urter,
krydderier og
krydderurter (tørrede)
Urter og krydderier
Ingredienser i kosttilskud
indeholdende planter
Te
Frølår
Kød og
kødprodukter
Kød (undtagen fjerkræ og
vildt)
Fjerkrækød
Færdigretter (tilberedt)
Andet
Saucer og supper
(tørrede)
I alt:
I alt i % af de analyserede prøver
22
4
26
12
0
0
0
0
0
0
0
0
EN 1788
EN 13784
EN 13751
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 13784
EN 1787
EN 13751
EN 1788
EN 13784
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13784
EN 13751
EN 13784
EN 13751
EN 1788
EN 1786
EN 13751
EN 1786
EN 1788
EN 13784
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1788
EN 13784
EN 13783
EN 1787
EN 13751
EN 1788
EN 13784
EN 13751
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1786
EN 13751
EN 1786
EN 13784
EN 1786
EN 13784
EN 1788
EN 13751
95
1
0
Fisk, krebsdyr,
skaldyr og
produkter heraf
18
38
0
0
3
2
0
4***
0
124
0
1*
25
0
1**
13
14
36
39
0
1
535
97 %
0
0
0
0
1
0
10
2%
0
2
0
0
0
0
8
1%
16
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0017.png
*
**
***
fejlagtigt mærket
fejlagtigt mærket og/eller bestråling ikke tilladt
fejlagtigt mærket og/eller bestråling på anlæg, der ikke er godkendt af EU
4.13. Cypern
På grund af mangel på laboratorier, der foretager analyser af ioniserende
stråling, blev der ikke foretaget kontrol i markedsføringsleddet i Cypern i
2013.
4.14. Letland. Antal prøver: 13
Antal prøver: 13
Fødevarekategori
Analyserede fødevarer i Overholder
markedsføringsleddet
kravene
3
5
8
62 %
Inkonklusivt
Overholder
Anvendt
ikke kravene CEN-metode
0
5*
5
38 %
EN 1788
EN 1788
Aromatiske urter,
Urter og krydderier krydderier og
krydderurter (tørrede)
Andet
Kosttilskud
I alt:
I alt i % af de analyserede prøver
*
bestråling ikke tilladt
0
0
0
0%
4.15. Litauen. Antal prøver: 97
Antal prøver: 97
Fødevarekategori
Andet
Analyserede fødevarer i Overholder
markedsføringsleddet
kravene
Kosttilskud
95
I alt:
95
I alt i % af de analyserede prøver
98 %
Inkonklusivt
0
0
0%
Overholder
Anvendt
ikke kravene CEN-metode
2*
EN 13783
2
2%
*
bestråling på anlæg, der ikke er godkendt af EU
4.16. Luxembourg. Antal prøver: 20
Antal prøver: 20
Fødevarekategori
Fisk, krebsdyr,
skaldyr og
produkter heraf
Kød og
kødprodukter
Andet
Analyserede fødevarer i Overholder
markedsføringsleddet
kravene
Rå, frosne store rejer
Frølår
Kosttilskud
I alt:
I alt i % af de analyserede prøver
*
10
5
3
18
90 %
Inkonklusivt
0
0
0
0
0%
Overholder
Anvendt
ikke kravene CEN-metode
0
0
2*
2
10 %
EN 1788
EN 1786
EN 1788
*bestråling ikke tilladt i Luxembourg, produkterne kommer fra USA
4.17. Ungarn. Antal prøver: 81
Antal prøver: 81
Analyserede fødevarer i Overholder
markedsføringsleddet
kravene
Aromatiske urter,
Urter og krydderier krydderier og
81
krydderurter (tørrede)
Fødevarekategori
I alt:
81
Inkonklusivt
0
0
Overholder
Anvendt
ikke kravene CEN-metode
0
0
EN 1788
17
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0018.png
I alt i % af de analyserede prøver
100 %
0%
0%
4.20. Nederlandene. Antal prøver: 360
Antal prøver: 360
Fødevarekategori
Analyserede fødevarer i
markedsføringsleddet
Overholder
kravene
101
Inkonklusivt
0
Overholder
Anvendt
ikke kravene CEN-metode
0
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
Korn, frø,
grøntsager, frugt Andet
og produkter heraf
Fisk, krebsdyr,
Kun kategori angivet
skaldyr og
produkter heraf
Urter og krydderierKun kategori angivet
Kød og
kødprodukter
Kun kategori angivet
Fødevarer med særlige
ernæringsformål
Andet
Kosttilskud
Fjerkræ
40
83
3
3
83
27
0
0
0
0
0
0
0
0%
8*
1***
0***
0
11**
0
20
6%
I alt:
340
I alt i % af de analyserede prøver
94 %
*
fejlagtigt mærket
** bestråling på anlæg, der ikke er godkendt af EU
*** ingen begrundelse angivet
4.21. Østrig. Antal prøver: 72
Antal prøver: 72
Fødevarekategori
Fisk, krebsdyr,
skaldyr og
produkter heraf
Analyserede fødevarer i Overholder
markedsføringsleddet
kravene
Krebsdyr, skaldyr,
muslinger og andre
vanddyr og produkter
heraf
20
Inkonklusivt
Overholder
Anvendt
ikke kravene CEN-metode
2**
EN 1786
0
Aromatiske urter,
Urter og krydderier krydderier og
krydderurter (tørrede)
Saucer og supper
Andet
(tørrede)
I alt:
I alt i % af de analyserede prøver
*
**
fejlagtigt mærket
bestråling ikke tilladt
30
15
65
90 %
0
0
0
0%
0
5*
7
10 %
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
4.22. Polen: Antal prøver: 308
Antal prøver: 308
Analyserede fødevarer i Overholder
Overholder
Anvendt
Fødevarekategori
Inkonklusivt
markedsføringsleddet
kravene
ikke kravene CEN-metode
Korn, frø,
Bær
1
0
0
EN 1787
grøntsager, frugt Korn, frø, grøntsager,
1
0
0
EN 1784
og produkter heraf frugt
Tørret frugt
4
0
0
EN 13708
Frugter (friske)
2
0
0
EN 1784
18
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0019.png
Frugt (tropisk)
Hvidløg
Svampe (friske), svampe
eller svampeprodukter
(tørrede)
Løg
Kartofler
Bælgfrugter
Supper
Te
Grøntsager og
grøntsagsprodukter
(tørrede)
Grøntsager (friske)
Krebsdyr eller bløddyr
(frosne)
Krebsdyr, skaldyr,
Fisk, krebsdyr,
muslinger og andre
skaldyr og
vanddyr og produkter
produkter heraf
heraf
Fisk og fiskevarer
Rejer
Aromatiske urter,
krydderier og
krydderurter (tørrede)
Hvidløg
Urtete
Krydderurter og
Urter og krydderier krydderier (friske)
Andet
Te
Grøntsager og
grøntsagsprodukter
(tørrede)
Kød
Kød og
kødprodukter
Kød (undtagen fjerkræ og
vildt)
Kød (fra forskellige fugle,
kænguru, hare)
Fjerkrækød
Ost (med
krydderier/urter)
Hytteost
Modnet ost
Mælk og mejeriprodukter
Bær
Tørret frugt
Fødevarer med særlige
ernæringsformål
Kosttilskud
7
13
1
1
2
3
1
1
1
1
1
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
EN 1788
EN 1784
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1788
EN 1788
5
15
4
63
4
1
3
1
1
2
9
5
5
5
32
4
1
3
1
2
8
19
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
1
0
1
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
7*
0
0
0
0
0
1**
2***
EN 1786
EN 1786
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1784
EN 1786
EN 1784
EN 1786
EN 1784
EN 1786
EN 1784
EN 1786
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1787
EN 13708
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
Mælk og
mejeriprodukter
Andet
19
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0020.png
Frugt (tropisk)
Urtete
Svampe (friske) Svampe
eller svampeprodukter
(tørrede)
Andet
Saucer og supper
(tørrede)
Supper
Te
Grøntsager og
grøntsagsprodukter
(tørrede)
I alt:
I alt i % af de analyserede prøver
*
fejlagtigt mærket
** bestråling ikke tilladt
*** andet, fejlagtigt mærket
2
2
10
1
19
5
23
1
296
96 %
0
0
0
0
0
1
0
0
3
1%
0
0
0
0
0
0
0
0
10
3%
EN 1784
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 13751
EN 1788
4.23. Portugal. Antal prøver: 23
Antal prøver: 23
Analyserede fødevarer i Overholder
markedsføringsleddet
kravene
Aromatiske urter,
6
krydderier og
Urter og krydderier krydderurter (tørrede)
Urtete
1
Andet
Kosttilskud
12
I alt:
19
I alt i % af de analyserede prøver
83 %
Fødevarekategori
*
bestråling ikke tilladt
Inkonklusivt
0
0
1
1
4%
Overholder
Anvendt
ikke kravene CEN-metode
0
0
3*
3
13 %
EN 13751
EN 13751
EN 13751
4.24. Rumænien. Antal prøver: 208
Antal prøver: 208
Analyserede fødevarer i Overholder
Overholder
Anvendt
Fødevarekategori
Inkonklusivt
markedsføringsleddet
kravene
ikke kravene CEN-metode
Frugter (tørrede)
1
0
0
EN 13751
Korn, frø,
Frø
13
0
0
EN 13751
grøntsager, frugt Grøntsager og
og produkter heraf grøntsagsprodukter
3
0
0
EN 13751
(tørrede)
Aromatiske urter,
EN 1788
133
4
3*
krydderier og
EN 13751
krydderurter (tørrede)
Urter og krydderier
EN 1788
Urtete
22
0
0
EN 13751
Te
5
0
0
EN 13751
Fødevarer med særlige
2
0
0
EN 13751
ernæringsformål
Andet
EN 1788
Kosttilskud
22
0
0
EN 13751
I alt:
201
4
3
I alt i % af de analyserede prøver
97 %
2%
1%
20
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0021.png
*
bestråling på anlæg, der ikke er godkendt af EU
4.25. Slovenien. Antal prøver: 28
Antal prøver: 28
Fødevarekategori
Analyserede fødevarer i Overholder
markedsføringsleddet
kravene
5
5
Inkonklusivt
0
0
Overholder
Anvendt
ikke kravene CEN-metode
EN 1787
0
EN 13751
EN 1788
0
EN 1786
EN 13751
0
0
0
EN 1787
EN 13751
EN 13751
EN 1787
EN 1788
EN 1786
EN 13751
EN 1788
EN 1786
EN 13751
EN 1788
EN 1786
EN 13751
EN 1788
EN 1786
EN 13751
Bær
Korn, frø,
grøntsager, frugt
og produkter heraf Hvidløg
Aromatiske urter,
krydderier og
Urter og krydderier krydderurter (tørrede)
Te
Kyllingefond
Kød og
kødprodukter
5
5
1
0
0
0
Kød og kødprodukter
2
0
0
Fjerkrækød
3
0
0
Andet
Suppe
I alt:
I alt i % af de analyserede prøver
2
28
100 %
0
0
0%
0
0
0%
4.26. Slovakiet. Antal prøver: 21
Antal prøver: 21
Fødevarekategori
Analyserede fødevarer i Overholder
markedsføringsleddet
kravene
4
1
1
15
21
100 %
Inkonklusivt
0
0
0
0
0
0%
Overholder
Anvendt
ikke kravene CEN-metode
EN 1784
0
EN 1788
EN 1784
0
EN 1788
0
0
0
0%
EN 1784
EN 1784
EN 1788
Urter og krydderierAndet
Kød og
kødprodukter
Mælk og
mejeriprodukter
Andet
Andet
Modnet ost
Andet
I alt:
I alt i % af de analyserede prøver
4.27. Finland. Antal prøver: 272
Antal prøver: 272
Overholder
Analyserede fødevarer i Overholder
Inkonklusivt
Fødevarekategori
ikke kravene
markedsføringsleddet
kravene
Korn, frø,
Bær
14
0
1*
grøntsager, frugt Produkter af korn
8
0
0
og produkter heraf Frugter (tørrede)
3
0
0
Svampe eller
2
0
0
svampeprodukter
(tørrede)
Anvendt
CEN-metode
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
21
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0022.png
Nødder
Grøntsager og
grøntsagsprodukter
(tørrede)
Aromatiske urter,
krydderier og
Urter og krydderier krydderurter (tørrede)
Urtete
Te
Aminosyrepræparat
Ingrediens i drikkevare
Kakaonibs
Fødevaretilsætningsstof
Fødevarer med særlige
ernæringsformål
Andet
Kosttilskud
Færdigretter (tilberedt)
Proteinpræparater
Saucer og supper
(tørrede)
I alt:
I alt i % af de analyserede prøver
*
**
0
30
0
0
4*
0
EN 13751
EN 13751
111
7
19
1
8
1
1
1
33
7
2
4
252
93 %
1
0
0
0
0
0
0
0
5
1
0
0
7
3%
2**
0
1*
0
0
0
0
0
4*
1*
0
0
13
5%
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
fejlagtigt mærket, bestråling på anlæg, der ikke er godkendt af EU, bestråling ikke tilladt
fejlagtigt mærket, bestråling på anlæg, der ikke er godkendt af EU.
4.28. Sverige
I 2013 blev der ikke foretaget kontrol i markedsføringsleddet.
4.29. Det Forenede Kongerige. Antal prøver: 176
Antal prøver: 176
Analyserede fødevarer i Overholder
Overholder
Anvendt
Fødevarekategori
Inkonklusivt
markedsføringsleddet
kravene
ikke kravene CEN-metode
Hvidløg
3
1
0
EN 13751
EN 1788
Korn, frø,
Instant nudler
34
8
4*
EN 13751
grøntsager, frugt
1
0
0
EN 13751
og produkter heraf Mangochutney
Nødder
1
0
0
EN 13751
Riskiks
1
0
0
EN 13751
Aromatiske urter,
EN 1788
krydderier og
84
6
0
EN 13751
krydderurter (tørrede)
Karrypasta
1
0
0
EN 13751
Urter og krydderier
Urtete
1
1
0
EN 13751
Krydderurter og
5
1
0
EN 13751
krydderier (friske)
Te
2
0
0
EN 13751
Kaffe
1
0
0
EN 13751
EN 1788
Kosttilskud
11
4
1*
Andet
EN 13751
Saucer og supper
4
1
0
EN 13751
(tørrede)
I alt:
149
22
5
I alt i % af de analyserede prøver
85 %
13 %
3%
*
fejlagtigt mærket, bestråling på anlæg, der ikke er godkendt af EU, bestråling ikke tilladt
22
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0023.png
5.
S
AMMENDRAG
Denne rapport dækker perioden fra den 1. januar til den 31. december 2013. Den
indeholder en sammenfatning af de oplysninger, som 26 medlemsstater har
indsendt til Kommissionen. Malta og Kroatien indsendte ikke data for 2013.
I 2013 var der - fordelt på 13 medlemsstater - 25 godkendte bestrålingsanlæg i drift
i overensstemmelse med artikel 7, stk. 2, i direktiv 1999/2/EF. Ét nyt
bestrålingsanlæg er blevet godkendt i Spanien. Ingen af de godkendte
bestrålingsanlæg er blevet lukket. På syv af anlæggene blev der ikke foretaget
bestråling af fødevarer i 2013.
I alt blev 6 876 ton produkter behandlet med ioniserende stråling i EU-
medlemsstaterne, heraf blev 84 % bestrålet i hovedsageligt tre medlemsstater:
Belgien (49,4 %), Nederlandene (24,4 %) og Spanien (12,7 %). De to vigtigste
kategorier af bestrålede produkter er frølår (46,4 %) og tørrede aromatiske urter og
krydderier (24,4 %). Der har været et fald på 14 % i den samlede mængde
produkter, der blev bestrålet i EU i forhold til det foregående år 2012 (7 972 ton).
26 medlemsstater indsendte oplysninger om kontrol foretaget i
markedsføringsleddet. Fire medlemsstater udførte ikke analytisk kontrol i
forbindelse med offentlig kontrol og inspektion i 2013.
Der blev udtaget i alt 5 713 prøver i 22 medlemsstater i 2013. Tre medlemsstater
tegnede sig for 66 % af prøverne (Tyskland 50,5 %, Italien 9,7 % og Nederlandene
6,3 % sml. 2012: Tyskland (52,4 %), Nederlandene (7,2 %) og Det Forenede
Kongerige (6,2 %). Tyskland er fortsat førende, hvad angår kontrol med fødevarer i
markedsføringsleddet. 5511 prøver (96,5 %) overholdt kravene i bestemmelserne i
direktiv 1999/2/EF, 130 prøver (2,3 %) overholdt ikke kravene, og 73 prøver
(1,5 %) gav inkonklusive resultater. De to vigtigste grunde til den manglende
overholdelse af kravene var, som i tidligere år, ukorrekt mærkning og forbudt
23
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1501516_0024.png
bestråling. Manglende overholdelse skyldtes også bestråling på anlæg, der ikke er
godkendt af EU. Årsagerne til manglende overholdelse er anført i hver tabel, der
angiver de prøver, der blev foretaget i hver medlemsstat.
6.
B
ERIGTIGELSE TIL
K
OMMISSIONENS RAPPORT TIL
E
UROPA
-P
ARLAMENTET OG
R
ÅDET OM FØDEVAREINGREDIENSER
,
SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE
STRÅLING I
2012 (COM(2014) 52
FINAL
)
Ved denne berigtigelse affattes afsnit 4.10 om Spanien således:
4.10. Spanien
Antal prøver: 141
Analyserede fødevarer i
markedsføringsleddet
Aromatiske urter, krydderier
og krydderurter (tørrede)
Fisk og fiskevarer
Urtete
Kød og kødprodukter
Svampe eller
svampeprodukter (tørrede)
Nødder
Grøntsager (tørrede)
I alt:
I alt i % af de analyserede
prøver
Overholder
kravene
77
30
8
2
9
6
8
140
99 %
Inkonklusivt
1
0
0
0
0
0
0
1
1%
Overholder
ikke
kravene
0
0
0
0
0
0
0
0
0%
Anvendt CEN-
metode
EN 1788; EN
13751; EN 1787
EN 1786
EN 13751
EN 1786
EN 1788; EN
13751
EN 1787
EN 13751; EN
1787
24