Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2015
KOM (2015) 0280
Offentligt
1535276_0001.png
EUROPA-
KOMMISSIONEN
Bruxelles, den 4.6.2015
COM(2015) 280 final
2015/0126 (NLE)
Forslag til
RÅDETS AFGØRELSE
om fastlæggelse af Den Europæiske Unions holdning til visse resolutioner, som skal til
afstemning inden for rammerne af Den Internationale Vinorganisation (OIV)
DA
DA
kom (2015) 0280 - Ingen titel
1535276_0002.png
BEGRUNDELSE
1.
BAGGRUND FOR FORSLAGET
Den Internationale Vinorganisation (OIV) er en videnskabelig og teknisk mellemstatslig
organisation, der beskæftiger sig med vinproduktion, vin, vinbaserede drikkevarer, spisedruer,
rosiner og andre vinavlsprodukter. OIV har følgende formål: i) oplysning om, hvilke
foranstaltninger der bør træffes i vinsektoren for at tilgodese producenternes, forbrugernes og
de øvrige aktørers interesser, ii) bistand til andre internationale organisationer, der beskæftiger
sig med standardisering, og iii) bistand til international samordning af nuværende praksis og
standarder. For tiden er 46 stater medlemmer af OIV, heriblandt 21 EU-medlemsstater. EU er
ikke medlem af OIV på nuværende tidspunkt.
På EU-plan berøres EU-lovgivningen af nogle af de resolutioner, der vedtages og
offentliggøres af OIV, jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af
17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter (forordningen om
den fælles markedsordning, EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671). I forordningen om den fælles
markedsordning henvises der til OIV-resolutionerne i følgende bestemmelser:
-
visse af de analysemetoder til bestemmelse af sammensætningen af vinavlsprodukter,
der er vedtaget og offentliggjort af OIV, og som Kommissionen skal tage
udgangspunkt i, medmindre de er ineffektive eller uhensigtsmæssige til opfyldelsen
af de mål, Unionen forfølger (artikel 80, stk. 5, i forordningen om den fælles
markedsordning)
visse renheds- og identitetsspecifikationer for de stoffer, der anvendes i forbindelse
med ønologiske fremgangsmåder, således at de regler på området, der er vedtaget og
offentliggjort af OIV, rent faktisk bliver bindende i EU (artikel 9 i Kommissionens
forordning (EF) nr. 606/2009 af 10. juli 2009 om gennemførelsesbestemmelser til
Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 for så vidt angår kategorier af vinavlsprodukter,
ønologiske fremgangsmåder og restriktioner i forbindelse hermed, EUT L 193 af
24.7.2009, s. 1)
ønologiske fremgangsmåder, der er vedtaget og offentliggjort af OIV, og som
Kommissionen skal tage hensyn til, når den giver tilladelse til sådanne
fremgangsmåder (artikel 80, stk. 3, litra a), i forordningen om den fælles
markedsordning) og
de samme ønologiske fremgangsmåder, hvor de i henhold til artikel 80, stk. 3,
anvendes til produktion af vine i tredjelande forud for tilladelsen (artikel 90, stk. 2, i
forordningen om fusionsmarkedsordningen).
-
-
-
I henhold til Kommissionens forordning (EF) nr. 2870/2000 af 19. december 2000 om EF-
referenceanalysemetoder for spiritus (EFT L 333 af 29.12.2000, s. 20) berører visse af de
resolutioner, som vedtages og offentliggøres af OIV, ligeledes EU-lovgivningen. Artikel 3 i
forordning 2870/2000 indeholder henvisninger til OIV-resolutioner, hvor der ikke er fastsat
EF-referenceanalysemetoder til påvisning og kvantitativ bestemmelse af de stoffer, der er
indeholdt i det pågældende produkt.
På baggrund af de drøftelser, der har fundet sted under ekspertgruppernes forberedende møder
til OIV's generalforsamling, kan det forventes, at følgende resolutioner, der får retsvirkning i
EU-retten, sættes på generalforsamlingens dagsorden til vedtagelse:
I udkast til resolution OENO-TECHNO 10-445, 10-446, 13-532, 13-533 og OENO-
MICRO 13-531 fastlægges der nye ønologiske fremgangsmåder. Disse resolutioner
DA
2
DA
kom (2015) 0280 - Ingen titel
vil berøre gældende EU-ret, jf. artikel 80, stk. 3, litra a), og artikel 90, stk. 2, i
forordning (EU) nr. 1308/2013.
I udkast til resolution OENO-SPECIF 14-554, 14-555 og 14-557 fastlægges renheds-
og identitetsspecifikationer for et stof, der anvendes i forbindelse med en ønologisk
fremgangsmåde. OIV har offentliggjort og anbefalet disse ønologiske
fremgangsmåder på betingelse af, at specifikationerne for det anvendte stof vedtages
(OIV's internationale kodeks for ønologiske fremgangsmåder, punkt 2.1.20 og
3.4.14). Disse resolutioner vil berøre gældende EU-ret, jf. artikel 80, stk. 3, litra a),
artikel 90, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013 og artikel 9 i Kommissionens
forordning (EF) nr. 606/2009.
I udkast til resolution OENO-SCMA 13-527, 09-419D, 09-419C, 14-549 og 14-551
fastlægges der analysemetoder. Disse resolutioner vil berøre gældende EU-ret, jf.
artikel 80, stk. 3, litra a), og artikel 80, stk. 5, i forordning (EU) nr. 1308/2013.
Ovennævnte resolutioner er blevet drøftet indgående af videnskabelige og tekniske eksperter
inden for vinsektoren. De bidrager til den internationale harmonisering af vinstandarden og
opstiller rammer, som sikrer fair konkurrence ved handel med vinavlsprodukter. De bør derfor
støttes.
Som det tidligere har været tilfældet, forventes det, at dagsordenen for OIV's
generalforsamling stadig kan blive ændret, og at yderligere resolutioner, som berører
gældende EU-ret, sættes på dagsordenen. For at sikre at generalforsamlingens arbejde er
effektivt, samtidig med at bestemmelserne i traktaterne overholdes, vil Kommissionen
supplere og/eller ændre nærværende forslag i god tid, så Rådet kan vedtage den holdning, der
skal
indtages
for
disse
resolutioner.
DA
3
DA
kom (2015) 0280 - Ingen titel
1535276_0004.png
2015/0126 (NLE)
Forslag til
RÅDETS AFGØRELSE
om fastlæggelse af Den Europæiske Unions holdning til visse resolutioner, som skal til
afstemning inden for rammerne af Den Internationale Vinorganisation (OIV)
RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —
under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 43
sammenholdt med artikel 218, stk. 9,
under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen og
ud fra følgende betragtninger:
(1)
Den Internationale Vinorganisation (OIV) vil på sin kommende generalforsamling den
10. juli 2015 behandle og eventuelt vedtage resolutioner, der berører EU-
lovgivningen.
Unionen er ikke medlem af OIV på nuværende tidspunkt. 21 EU-medlemsstater er
medlemmer af OIV. Disse medlemsstater kan foreslå ændringer til udkastene til OIV-
resolutioner og vil blive bedt om at vedtage nogle af udkastene til OIV-resolutionerne
på OIV's næste generalforsamling den 10. juli 2015.
Medlemsstaterne har i henhold til artikel 4, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske
Union pligt til at indgå i loyalt samarbejde. Unionens holdning til nævnte resolutioner
for så vidt angår de områder, der hører under dens kompetence, bør derfor vedtages af
Rådet og udtrykkes på OIV-møderne af de medlemsstater, der er medlemmer af OIV,
idet de handler i fællesskab i Unionens interesse.
EU-lovgivningen berøres af visse af de resolutioner, der vedtages og offentliggøres af
OIV, jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013
1
og
Kommissionens forordning (EF) nr. 606/2009
2
.
I artikel 80, stk. 3, litra a), i forordning (EU) nr. 1308/2013 fastsættes det, at
Kommissionen skal tage hensyn til de ønologiske fremgangsmåder og analysemetoder,
der anbefales og er offentliggjort af (OIV), når den giver tilladelse til ønologiske
fremgangsmåder.
Det fremgår af artikel 80, stk. 5, i forordning (EU) nr. 1308/2013, at Kommissionen
skal fastsætte analysemetoder til bestemmelse af sammensætningen af
vinavlsprodukter på grundlag af relevante metoder, der er anbefalet og offentliggjort af
OIV, medmindre de er ineffektive eller uhensigtsmæssige til opfyldelsen af de mål,
Unionen forfølger.
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
1
2
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles
markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72,
(EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671).
Kommissionens forordning (EF) nr. 606/2009 af 10. juli 2009 om gennemførelsesbestemmelser til
Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 for så vidt angår kategorier af vinavlsprodukter, ønologiske
fremgangsmåder og restriktioner i forbindelse hermed (EUT L 193 af 24.7.2009, s. 1).
DA
4
DA
kom (2015) 0280 - Ingen titel
(7)
I henhold til artikel 90, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013, skal vinavlsprodukter,
der importeres til Unionen, fremstilles efter de ønologiske fremgangsmåder, der er
godkendt af Unionen i medfør af nævnte forordning eller, hvis tilladelsen endnu ikke
er givet, efter de ønologiske fremgangsmåder, der er anbefalet og offentliggjort af
OIV.
Det fremgår af artikel 9 i forordning (EF) nr. 606/2009, at det er de specifikationer,
som er fastsat og offentliggjort af OIV, der gælder, hvis Kommissionen ikke har
fastsat renheds- og identitetsspecifikationer for de stoffer, der anvendes i forbindelse
med de ønologiske fremgangsmåder.
I udkast til resolution OENO-TECHNO 10-445, 10-446, 13-532, 13-533 og OENO-
MICRO 13-531 fastlægges der nye ønologiske fremgangsmåder. Disse resolutioner vil
berøre EU-retten, jf. artikel 80, stk. 3, litra a), og artikel 90, stk. 2, i forordning (EU)
nr. 1308/2013.
I udkast til resolution OENO-SPECIF 14-554, 14-555 og 14-557 fastlægges renheds-
og identitetsspecifikationer for et stof, der anvendes i forbindelse med en ønologisk
fremgangsmåde. OIV har offentliggjort og anbefalet disse ønologiske fremgangsmåder
på betingelse af, at specifikationerne for det anvendte stof vedtages (OIV's
internationale kodeks for ønologiske fremgangsmåder, punkt 2.1.20 og 3.4.14). Disse
resolutioner vil berøre EU-lovgivningen, jf. artikel 80, stk. 3, litra a), artikel 90, stk. 2,
i forordning (EU) nr. 1308/2013 og artikel 9 i Kommissionens forordning (EF) nr.
606/2009.
I udkast til resolution OENO-SCMA 13-527, 09-419D, 09-419C, 14-549 og 14-551
fastlægges der analysemetoder. Disse resolutioner vil berøre EU-lovgivningen, jf.
artikel 80, stk. 3, litra a), og artikel 80, stk. 5, i forordning (EU) nr. 1308/2013.
Resolutionerne er blevet drøftet indgående af videnskabelige og tekniske eksperter
inden for vinsektoren. De bidrager til den internationale samordning af vinstandarden
og opstiller rammer, som sikrer fair konkurrence ved handel med vinavlsprodukter. De
bør derfor støttes.
For at give den nødvendige fleksibilitet under forhandlingerne forud for OIV's
generalforsamling bør de medlemsstater, der er medlemmer af OIV, kunne tilslutte sig
ændringer til disse resolutioner, forudsat at sådanne ændringer ikke ændrer indholdet
heri —
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
(13)
VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:
Artikel 1
De medlemsstater, der er medlemmer af OIV, og som handler i fællesskab i Unionens
interesse, skal på OIV's generalforsamling i 2015 udtrykke Unionens holdning, der skal være i
overensstemmelse med bilaget til denne afgørelse.
Artikel 2
1.
Hvis der er sandsynlighed for, at den i artikel 1 omhandlede holdning bliver påvirket
af ny videnskabelig eller teknisk information inden eller under møder i OIV, skal
medlemsstater, der er medlemmer af OIV, kræve, at afstemningen på OIV's
generalforsamling udskydes, indtil Unionens holdning er fastlagt på grundlag af de
nye elementer.
DA
5
DA
kom (2015) 0280 - Ingen titel
2.
Efter koordination, navnlig koordination på stedet, og uden at Rådet skal træffe
yderligere afgørelse om fastlæggelse af Unionens holdning, kan de medlemsstater,
der er medlemmer af OIV, og som handler i fællesskab i Unionens interesse, tilslutte
sig ændringer til de udkast til resolutioner i bilaget til denne afgørelse, der ikke
ændrer indholdet heri.
Artikel 3
Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.
Udfærdiget i Bruxelles, den .
På Rådets vegne
Formand
DA
6
DA
kom (2015) 0280 - Ingen titel
1535276_0007.png
EUROPA-
KOMMISSIONEN
Bruxelles, den 4.6.2015
COM(2015) 280 final
ANNEX 1
BILAG
til
udkast til Rådets afgørelse
om fastlæggelse af Den Europæiske Unions holdning til visse resolutioner, som skal til
afstemning inden for rammerne af Den Internationale Vinorganisation (OIV)
DA
DA
kom (2015) 0280 - Ingen titel
1535276_0008.png
BILAG
Med forbehold af eventuelle ændringer som følge af den seneste udvikling støtter de
medlemsstater, der handler i fællesskab i Unionens interesse, kun følgende resolutionsudkast
på trin 7 vedrørende analysemetoder til bestemmelse af sammensætningen af
vinavlsprodukter, renheds- og identitetsspecifikationer for de stoffer, der anvendes i
forbindelse med de ønologiske fremgangsmåder, samt ønologiske fremgangsmåder:
OENO-TECHNO 10-445, glutathionbehandling — most
OENO-TECHNO 10-446, glutathionbehandling — vin
OENO-TECHNO 13-532, behandling af most ved anvendelse af inaktiveret gær med et højt
indhold af glutathion
OENO-TECHNO 13-533, behandling af vin ved anvendelse af inaktiveret gær med et højt
indhold af glutathion
OENO-MICRO 13-531, aktivatorer af malolaktisk gæring
OENO-SPECIF 14-554, ajourføring af monografien om ønologiske tanniner
OENO-SPECIF 14-555, ajourføring af monografien om kasein
OENO-SPECIF 14-557, ajourføring af monografien om vegetabilske proteiner
OENO-SCMA 13-527, bestemmelse af deuteriumfordelingen i eddikesyre udvundet af
vineddike ved hjælp af kernemagnetisk resonans (NMR)
OENO-SCMA 09-419B, specifikke metoder til analyse af druesukker (rektificeret
koncentreret most) – folin-Ciocalteau-indeks
OENO-SCMA 09-419C, specifikke metoder til analyse af druesukker (rektificeret
koncentreret most)
OENO-SCMA 14-549, bestemmelse af flygtige syrer – revision af metoden
OENO-SCMA 14-551, bestemmelse af totalt syreindhold – revision af metoden
DA
2
DA