Europaudvalget 2016
KOM (2016) 0738
Offentligt
1692499_0001.png
EUROPA-
KOMMISSIONEN
Bruxelles, den 25.11.2016
COM(2016) 738 final
RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET
OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED
IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
DA
DA
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET
OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED
IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
INDHOLDSFORTEGNELSE
1.
2.
3.
4.
5.
6.
RESUMÉ ..................................................................................................................... 3
BAGGRUND .............................................................................................................. 4
GODKENDTE BESTRÅLINGSANLÆG.................................................................. 5
RESULTATER AF KONTROL I BESTRÅLINGSANLÆG .................................... 6
RESULTATER AF KONTROL I MARKEDSFØRINGSLEDDET .......................... 7
KONKLUSION ........................................................................................................... 8
2
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1.
R
ESUMÉ
I henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 1999/2/EF skal medlemsstaterne hvert år meddele
Kommissionen resultaterne af den kontrol, der er foretaget i anlæg, der foretager
ioniserende stråling, navnlig hvad angår kategorien og mængden af de behandlede
produkter samt de anvendte doser, og resultaterne af den kontrol, der er foretaget i
markedsføringsleddet.
Den kontrol, der blev foretaget af medlemsstaterne i 2015, viser, at næsten alle de
kontrollerede produkter opfylder kravene i EU-lovgivningen.
Periode:
Berørte lande:
Kilde:
1.1.2015-31.12.2015
EU-medlemsstater og EFTA-lande
Alle 28 medlemsstater og Norge
Bestrålingsanlæg:
– Antal lande med anlæg:
14 medlemsstater og Norge
– Antal godkendte anlæg:
26
– Antal nye anlæg:
Et i Kroatien og et i Norge
– Antal nedlagte anlæg:
Ingen
– Antal lande, der anvender bestråling:10 medlemsstater og Norge
Behandlingsdata:
– Mængde af behandlede produkter:
med 2014)
– Primært behandlede varer:
5,686 ton (+ 9,7 % sammenlignet
Frølår (54,8 %) og tørrede aromatiske urter,
krydderier og krydderurter (16,1 %)
– Primært sted for bestråling:
Belgien (68,9 %) og Nederlandene
(11,1 %)
Kontrol foretaget i markedsføringsleddet:
– Antal analyserede prøver: 5 973
– Antal prøver, der ikke opfyldt kravene:
104 (1,7 %)
– Primært analyserede varer:
Urter og krydderier (45,6 %)
Korn, frø, grøntsager, frugt og
produkter
(21 %)
heraf
3
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0005.png
2.
B
AGGRUND
Ioniserende bestråling af fødevarer og fødevareingredienser er en fysisk teknik, der
anvendes til flere formål, f.eks. til at reducere forekomsten af fødevarebårne sygdomme
gennem reduktion af patogene organismer, til at reducere tab af fødevarer gennem tidlig
modning, spiren eller skyden og til at fjerne skadegørere på planter eller planteprodukter
fra fødevarer. På webstedet for Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed
og Fødevaresikkerhed findes der oplysninger om de generelle aspekter af behandling af
fødevarer med ioniserende stråling
1
.
Ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/2/EF af 22. februar 1999 om
indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om levnedsmidler og
levnedsmiddelingredienser, som er behandlet med ioniserende stråling
2
, er der fastsat
særlige bestemmelser for fremstilling, markedsføring og import af behandlede fødevarer
og fødevareingredienser. Ved direktivet blev det — med udgangspunkt i eksisterende
nationale godkendelser — gradvis indført, at fødevarer, som det er tilladt at bestråle,
opføres på en harmoniseret liste.
Ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/3/EF af 22. februar 1999 om opstilling
af en fællesskabsliste over levnedsmidler og levnedsmiddelingredienser, som er
behandlet med ioniserende stråling
3
blev der opført én fødevarekategori, som det er
tilladt at bestråle på EU-niveau, på listen: tørrede aromatiske urter, krydderier og
krydderurter. Andre fødevarekategorier, som det på nationalt niveau var tilladt at bestråle
før 1999, kan fortsat bestråles i syv medlemsstater, jf. direktivets artikel 4, stk. 4, men
tilladelsen til bestråling kan ikke længere fornyes. Kommissionen har offentliggjort listen
over nationale tilladelser
4
.
Fødevarer og fødevareingredienser må kun bestråles i godkendte bestrålingsanlæg. For
anlæg i EU meddeles godkendelsen af medlemsstatens kompetente myndigheder.
Medlemsstaterne skal i henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 1999/2/EF meddele
Kommissionen listen over deres godkendte bestrålingsanlæg. Listen over godkendte
bestrålingsanlæg i medlemsstaterne offentliggøres af Kommissionen
5
.
Bestrålede fødevarer, der indeholder en eller flere bestrålede fødevareingredienser, skal
mærkes med oplysningen "bestrålet" eller "strålekonserveret" eller "behandlet med
ioniserende stråling" eller "konserveret med ioniserende stråling". Hvis et bestrålet
produkt indgår som ingrediens i en sammensat fødevare, skal nævnte oplysning være
anført på ingredienslisten sammen med betegnelsen for produktet. I forbindelse med
produkter, der sælges i løs vægt, skal oplysningen sammen med betegnelsen på produktet
være anført på et skilt over eller ved siden af den beholder, der indeholder produktet. For
at håndhæve korrekt mærkning eller finde frem til produkter, som det ikke er tilladt at
bestråle, har Den Europæiske Standardiseringsorganisation (CEN) standardiseret en
række analysemetoder efter at have fået mandat hertil af Kommissionen.
1
2
3
4
5
http://ec.europa.eu/food/safety/biosafety/irradiation/index_en.htm
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/2/EF af 22. februar 1999 om indbyrdes tilnærmelse af
medlemsstaternes lovgivning om levnedsmidler og levnedsmiddelingredienser, som er behandlet med
ioniserende stråling (EFT L 66 af 13.3.1999, s. 16).
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/3/EF af 22. februar 1999 om opstilling af en
fællesskabsliste over levnedsmidler og levnedsmiddelingredienser, som er behandlet med ioniserende
stråling (EFT L 66 af 13.3.1999, s. 24).
EUT C 283 af 24.11.2009, s. 5.
EUT C 51 af 13.2.2015, s. 59.
4
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0006.png
I henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 1999/2/EF skal medlemsstaterne hvert år meddele
Kommissionen:
– resultaterne af den kontrol, de har foretaget i anlæg, der foretager ioniserende stråling,
navnlig hvad angår kategorien og mængden af de behandlede fødevarer og
fødevareingredienser samt de anvendte doser
og
– resultaterne af den kontrol, de har foretaget i markedsføringsleddet, og de metoder,
der anvendes til påvisning af behandling med ioniserende stråling.
I henhold til samme direktivs artikel 7, stk. 4, skal Kommissionen hvert år efterfølgende
offentliggøre følgende i
Den Europæiske Unions Tidende:
– nærmere oplysninger om de godkendte bestrålingsanlæg i medlemsstaterne samt om
ændringer i deres status
– en rapport på grundlag af de oplysninger, de nationale kontrolmyndigheder indgiver
hvert år.
Denne rapport, der er udarbejdet i overensstemmelse med nævnte bestemmelser, dækker
perioden fra den 1. januar til den 31. december 2015 og omfatter de oplysninger, som de
28 medlemsstater og ét EFTA-land (Norge) har meddelt Kommissionen.
3.
G
ODKENDTE BESTRÅLINGSANLÆG
Der er 26 godkendte bestrålingsanlæg i Den Europæiske Union, og disse er beliggende i
14 medlemsstater: Der er fem i Frankrig, fire i Tyskland, tre i Spanien, to i Bulgarien,
Nederlandene og Polen og ét i Belgien, Tjekkiet, Estland, Kroatien (nyt anlæg), Italien,
Ungarn, Rumænien og Det Forenede Kongerige. Der er ingen godkendte anlæg i de
øvrige medlemsstater. Ingen af de godkendte bestrålingsanlæg er blevet nedlagt.
Af de 14 medlemsstater med bestrålingsanlæg bestrålede ti af dem, samt ét EFTA-land
(Norge),
fødevarer
i
2015,
jf.
figur
1.
Figur 1 — Procentandel af
bestrålede fødevarer i hver
medlemsstat og Norge i
2015
Grøn:
lande
med
godkendte
bestrålingsanlæg og med
bestråling af fødevarer
Gul: lande med godkendte
bestrålingsanlæg og uden
bestråling af fødevarer
Grå: lande uden godkendte
bestrålingsanlæg
5
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0007.png
4.
R
ESULTATER AF KONTROL I BESTRÅLINGSANLÆG
Offentlige kontroller foretaget af de kompetente myndigheder bekræftede, at de
godkendte bestrålingsanlæg opfylder kravene i direktiv 1999/2/EF, der er baseret på den
internationale kodeks for drift af bestrålingsanlæg til behandling af levnedsmidler, der er
anbefalet af FAO/WHO's Fælles Codex Alimentarius-Kommission
6
.
Intervallet for den gennemsnitligt absorberede dosis, der er indberettet for de bestrålede
fødevarer i EU i 2015, er 1-10 kGy, og kategorierne af bestrålede fødevarer samt de
doser, som hver medlemsstat har administreret, er opført i bilaget.
I alt blev 5 685,9 ton produkter behandlet med ioniserende stråling i EU-
medlemsstaterne; heraf blev 80 % bestrålet i hovedsageligt to medlemsstater: Belgien
(68,9 %) og Nederlandene (11,1 %).
Figur 2 sammenfatter de kategorier af fødevarer, der underkastes bestråling. De to
vigtigste varer, der bestråles i EU, er frølår (54,75 %) og tørrede aromatiske urter,
krydderier og krydderurter (16,10 %).
Figur 2 — Fordeling pr. kategori af bestrålede fødevarer i EU i 2015
54,75%
Frølår, frosne
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Fjerkræ
Tørrede grøntsager og tørret frugt
Dehydreret blod, plasma og koagulater
0,02%
0,95%
4,19% 8,53%
15,46%
Frosne rejer uden skal eller hoved
Æggehvide
16,10%
Da direktiv 1999/2/EF og 1999/3/EF nu anvendes i medlemsstaterne, er mængderne af
bestrålede fødevarer faldet, om end der kan konstateres en svag stigning på 9,7 % i 2015
sammenlignet med 2014.
Figur 3 viser fordelingen af bestrålede fødevarer (i ton) pr. medlemsstat i 2015.
6
Henvisning: AO/WHO/CAC, bd. XV, 1. udg.
6
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0008.png
Figur 3 — Mængde og kategori af fødevarer, der blev bestrålet i godkendte anlæg i hver
medlemsstat i 2015.
0,00
500,00
1000,00
1500,00
2000,00
Quantity (Tonnes)
2500,00
3000,00
3500,00
4000,00
Frølår, frosne
Fjerkræ
Tørrede grøntsager og tørret frugt
Æggehvide
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Tørrede grøntsager og tørret frugt
Frosne rejer uden skal eller hoved
5.
R
ESULTATER AF KONTROL I MARKEDSFØRINGSLEDDET
5 973 prøver blev analyseret af 24 medlemsstater i 2015, dvs. overordnet set 3,4 % flere
end i 2014.
Fire medlemsstater tegnede sig for 75,6 % af prøverne (Tyskland 56 %, Italien 9 %,
Polen 5,3 % og Rumænien 5,3 %), jf. figur 4. Fem lande (fire medlemsstater og Norge)
foretog af forskellige årsager ikke analytisk kontrol i markedsføringsleddet i 2015:
budgetmæssige begrænsninger i Danmark og manglende laboratoriekapacitet til sådanne
analyser i Estland, Kroatien, Cypern og Norge.
Figur 4 — Procentandel af kontroller og samlet antal analyserede prøver i
markedsføringsleddet i hver medlemsstat i 2015.
7
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0009.png
Blandt de produkter, der blev analyseret i Den Europæiske Union i 2015, er de to
vigtigste kategorier "urter og krydderier" (45,54 %) og "korn, frø, grøntsager, frugt og
produkter heraf" (21,01 %). Nærmere oplysninger findes i tabellerne over de test, der er
foretaget i hver medlemsstat (bilag). Kategorien "andet" omfatter hovedsageligt
kosttilskud (45,92 %) og suppe og saucer (30,89 %).
Figur 5 — Fødevarekategori, der er analyseret i markedsføringsleddet i Den Europæiske
Union i 2015:
45,57%
20,98%
Urter og krydderier
Korn, frø, grøntsager, frugt og produkter
heraf
Andet
Fisk, krebsdyr, skaldyr og produkter heraf
14,36%
Kød og kødprodukter
1,14%
7,07%
10,88%
Mælk og mælkeprodukter
For 2015 opfyldt 5 802 prøver (97,1 %) EU-kravene, 104 prøver (1,7 %) opfyldt ikke
disse krav, og 67 prøver (1,1 %) gav inkonklusive resultater. De to vigtigste grunde til, at
de undersøgte prøver ikke overholdt kravene, var, som i tidligere år, ukorrekt mærkning,
forbudt bestråling og bestråling i anlæg, der ikke er godkendt af EU. Nærmere
oplysninger pr. medlemsstat findes i bilaget.
Figur 6 — Procentandel af resultater af
kontroller
foretaget
i
markedsføringsleddet i Den Europæiske
Union i 2015, der opfylder EU-kravene,
som ikke opfylder disse krav, eller som
er inkonklusive.
6.
K
ONKLUSION
De data, som de 28 EU-medlemsstater har indgivet for 2015, viser — sammenlignet med
2014 — en stigning på 9,7 % i mængden af fødevarer, der underkastes bestråling i EU,
og en tilsvarende stigning på 3,4 % i antallet af kontroller, som kompetente myndigheder
foretager i markedsføringsleddet. Kontrollerne viser en næsten fuldstændig overholdelse
af EU-lovgivningen, idet mindre end 2 % af produkterne ikke overholder kravene.
8
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
I Europa er de to vigtigste varer, der bestråles, frølår efterfulgt i meget lavere mængder af
tørrede aromatiske urter, krydderier og krydderurter. Omkring 70 % af varerne bestråles i
Belgien, der forbliver det førende land inden for bestråling i EU.
For så vidt angår kontrol i markedsføringsleddet forbliver den vigtigste vare, der
kontrolleres i EU, urter og krydderier (45,6 %) efterfulgt af korn, frø, grøntsager, frugt og
produkter heraf (21 %), idet Tyskland foretager det største antal kontroller og alene
tegner sig for flere end alle andre medlemsstater tilsammen.
Endelig anvendes denne dekontamineringsmetode marginalt i Europa sammenlignet med
andre regioner i verden, hvor anvendelsen af bestråling til dekontamineringsformål er
støt stigende, hovedsageligt i amerikanske og asiatiske lande.
9
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0011.png
Bilag — indsamling af data vedrørende bestråling af fødevarer for 2015
Mængder af fødevarer (i ton), der er behandlet med ioniserende stråling
i godkendte bestrålingsanlæg (EU og EFTA)
Land
Belgien
Bulgarien
Kroatien
Tjekkiet
Estland
Frankrig
Tyskland
Ungarn
Italien
Nederlandene
Polen
Rumænien
Spanien
Det Forenede
Kongerige
EU i alt
Norge
EU og EFTA i alt
Antal godkendte anlæg
1
2
1
1
1
5
4
1
1
2
2
1
3
1
26
1
27
Behandlet mængde (ton)
3 916,9
Ingen bestrålede fødevarer
12,0
28,3
36,9
376,6
211,1
103,0
Ingen bestrålede fødevarer
629,2
45,9
Ingen bestrålede fødevarer
326,0
Ingen bestrålede fødevarer
5 685,9
4,2
5 690,1
Kategorier af bestrålede produkter og de tilsvarende administrerede doser pr. land
Land
Fødevarer
Dehydreret blod, plasma og koagulater
Æggehvide
Frølår, frosne
Frosne rejer uden skal eller hoved
Fjerkræ
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Tørrede grøntsager og tørret frugt
Frølår, frosne
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Tørrede grøntsager og tørret frugt
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Aromatiske urter, krydderier og krydderurter (tørrede)
Absorberet dosis
(kGy)
5,0-6,7
4,3-5,0
4.4-5,7
4,0-4,3
3,7-4,3
10
6,3
10
5-10
1-10
1-10
10
2-10
6
6
5
8,6-9,5
10
Belgien
Kroatien
Tjekkiet
Estland
Frankrig
Tyskland
Ungarn
Nederlandene
Polen
Spanien
Norge
10
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0012.png
Analyserede prøver og resultater for Den Europæiske Union
Land
Østrig
Belgien
Bulgarien
Kroatien
Cypern
Tjekkiet
Danmark
Estland
Frankrig
Finland
Tyskland
Grækenland
Ungarn
Irland
Italien
Letland
Litauen
Luxembourg
Μalta
Nederlandene
Polen
Spanien
Rumænien
Slovakiet
Slovenien
Spanien
Sverige
Det
Forenede
Kongerige
EU i alt
Overholde
r kravene
83
110
3
IUK
IUK
25
IUK
IUK
160
213
3 281
10
75
86
532
11
75
18
69
54
315
9
297
26
17
235
5
93
5 802
97,1 %
Inkonklusiv
e
0
8
0
IUK
IUK
4
IUK
IUK
3
9
24
0
0
1
0
0
0
1
3
0
0
0
7
0
0
2
0
5
67
1,1 %
IUK
Overholder
ikke kravene
2
3
0
IUK
IUK
1
IUK
IUK
11
8
39
0
1
0
7
1
0
0
5
0
2
0
10
0
0
0
0
14
104
1,8 %
IUK
Prøver i alt
85
121
3
IUK
IUK
30
IUK
IUK
174
230
3 344
10
76
87
539
12
75
19
77
54
317
9
314
26
17
237
5
112
5 973
100,0 %
IUK
% af EU-
prøver i alt
1,4 %
2,0 %
0,1 %
IUK
IUK
0,5 %
IUK
IUK
2,9 %
3,9 %
56,0 %
0,2 %
1,3 %
1,5 %
9,0 %
0,2 %
1,3 %
0,3 %
1,3 %
0,9 %
5,3 %
0,2 %
5,3 %
0,4 %
0,3 %
4,0 %
0,1 %
1,9 %
100 %
Norge
IUK
IUK: ingen udført kontrol.
IUK
11
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0013.png
Resultater af kontrol i markedsføringsleddet i Europa
og metoder anvendt til påvisning af behandling med ioniserende stråling.
Østrig
Fødevarekategori
Korn,
frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Fisk,
krebsdyr,
skaldyr og produkter
heraf
Fødevarer
Bær
Overholde
r kravene
29
Inkonklusiv
e
0
Overholder
ikke kravene
0
CEN-metode
EN 1787
Krebsdyr, skaldyr, muslinger
og andre vanddyr og produkter
heraf
Aromatiske urter, krydderier og
Urter og krydderier
krydderurter (tørrede)
I alt (85)
% i alt af de analyserede prøver
*fejlagtigt mærket
25
29
83
97,6 %
0
0
0
0%
0
2*
2
2,4 %
EN 1786
EN 1788
Belgien
Fødevarekategori
Korn,
frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Fisk,
krebsdyr,
skaldyr og produkter
heraf
Fødevarer
Korn, frø, grøntsager og frugt
Frugter (tørrede)
Overholde
r kravene
8
10
33
13
22
7
17
110
90,9 %
Inkonklusiv
e
0
0
2
2
0
2
2
8
6,6 %
Overholder
ikke kravene
0
0
1*
0
0
2*
0
3
2,5 %
CEN-metode
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
Krebsdyr, skaldyr, muslinger
og andre vanddyr og produkter
heraf
Urter og krydderier (frosne)
Urter og krydderier
Te
Kød/kødprodukter
Frølår
Andet
Kosttilskud
I alt (121)
% i alt af de analyserede prøver
*fejlagtigt mærket
Bulgarien
Fødevarekategori
Urter og krydderier
Fødevarer
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Te
I alt (3)
% i alt af de analyserede prøver
Overholde
r kravene
2
1
3
100 %
Inkonklusiv
e
0
0
0
0%
Overholder
ikke kravene
0
0
0
0%
CEN-metode
EN 13751
EN 13751
Kroatien
På grund af mangel på laboratorier, der foretager analyser af ioniserende stråling, blev
der ikke foretaget kontrol i markedsføringsleddet i Kroatien i 2015.
Cypern
På grund af mangel på laboratorier, der foretager analyser af ioniserende stråling, blev
der ikke foretaget kontrol i markedsføringsleddet i Cypern i 2015.
12
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0014.png
Tjekkiet
Fødevarekategori
Korn,
frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Fødevarer
Overholde
r kravene
2
1
7
1
5
9
25
83,4 %
Inkonklusiv
e
0
0
0
0
2
2
4
13,3 %
Overholder
ikke kravene
0
0
0
0
1*
0
1
3,3 %
CEN-metode
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1788
Svampe eller svampeprodukter
(tørrede)
Grøntsager og
grøntsagsprodukter (tørrede)
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Urter og krydderier
Urtete
Kosttilskud
Andet
Suppe
I alt (30)
% i alt af de analyserede prøver
*bestråling ikke tilladt
Danmark
På grund af budgetbegrænsninger blev der ikke foretaget kontrol i markedsføringsleddet i
Danmark i 2015.
Estland
På grund af mangel på laboratorier, der foretager analyser af ioniserende stråling, blev
der ikke foretaget kontrol i markedsføringsleddet i Estland i 2015.
Frankrig
Fødevarekategori
Korn,
frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Fisk,
krebsdyr,
skaldyr og produkter
heraf
Urter og krydderier
Fødevarer
Korn, frø, grøntsager og frugt
Kosttilskud
Krebsdyr eller bløddyr (frosne)
Overholde
r kravene
59
7
21
Inkonklusiv
e
0
1
0
0
0
2
3
1,7 %
Overholder
ikke kravene
1*
0
3**
5*
1*
1*
11
6,3 %
CEN-metode
EN 1787
EN 1788
EN 1786
EN 1788
EN 1786
EN 1784
Aromatiske urter, krydderier og
36
krydderurter (tørrede)
Frølår
11
Kød
og
kødprodukter
Kød og kødprodukter
26
I alt (174)
160
% i alt af de analyserede prøver
92,0 %
*fejlagtigt mærket
**fejlagtigt mærket og/eller bestråling ikke tilladt
Finland
Fødevarekategori
Fødevarer
Bær
Korn,
frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Kornprodukter
Svampe eller svampeprodukter
(tørrede)
Kepaløg
Tang (tørret)
Overholde
r kravene
3
3
4
3
3
Inkonklusiv
e
1
0
0
0
0
Overholder
ikke kravene
0
0
0
0
0
CEN-metode
EN 1788
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
13
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0015.png
Pastaprodukter
Rismel
Frø
Grøntsager og
grøntsagsprodukter (tørrede)
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Urter og krydderier
Urtete
Te
Kakao
Kaffe
Kosttilskud
Andet
Færdigretter (tilberedte)
Andet
Saucer og supper (tørrede)
2
1
4
25
99
6
13
1
1
28
3
1
13
0
0
0
2
4
2
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
4*
0
0
0
0
3**
0
0
1**
8
3,5 %
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 1788
EN 13751
I alt (230)
213
9
% i alt af de analyserede prøver
92,6 %
3,9 %
*fejlagtigt mærket og/eller bestråling i anlæg, der ikke er godkendt i EU
**bestråling ikke tilladt
Tyskland
Fødevarekategori
Fødevarer
Kornprodukter
Overholde
r kravene
3
Inkonklusiv
e
0
Overholder
ikke kravene
0
CEN-metode
EN 1788
EN 1787
EN 13708
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 13708
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1788
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1788
EN 1784
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1788
EN 1786
EN 1787
EN 13751
EN 1787
EN 1788
EN 13751
EN 13708
EN 1786
EN 1788
EN 1787
Frugter (tørrede)
133
0
9***
Frugter (friske)
Svampe (friske)
Korn, frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Svampe eller svampeprodukter
(tørrede)
Kartofler
Bælgfrugter
81
2
140
9
110
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Grøntsager og
grøntsagsprodukter (tørrede)
44
0
0
Grøntsager (friske)
Fisk,
krebsdyr,
skaldyr og produkter
heraf
Krebsdyr, skaldyr, muslinger
og andre vanddyr og produkter
heraf
21
0
0
273
0
5**
14
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0016.png
Fisk og fiskevarer
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
58
1 254
0
10
8***
2*
Krydderier
Urter og krydderier
303
2
0
Te
195
0
1***
Kød (undtagen fjerkræ og
vildt)
Kød (fra forskellige fugle,
kænguru, hare)
Kødprodukter (undtagen
pølser)
Fjerkrækød
Pølsevarer
Mælk
mejeriprodukter
og
Ost (med krydderier/urter)
14
2
32
142
27
33
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
EN 13751
EN 1786
EN 1788
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 13708
EN 1788
EN 1785
EN 1787
EN 13751
EN 13708
EN 1788
EN 1785
EN 1787
EN 13751
EN 1784
EN 1786
EN 1786
EN 1784
EN 1786
EN 1784
EN 1786
EN 1786
EN 1784
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1786
EN 1784
EN 13708
EN 1788
EN 13751
EN 1784 EN
1788 EN 1785
EN 13751
Kød
kødprodukter
og
Kosttilskud
Færdigretter (tilberedte)
Æg og ægprodukter
Andet
Forskellige fødevarer
168
29
14
35
0
2
0
0
3***
0
0
0
Saucer og supper (tørrede)
159
10
24
0,7 %
11**
39
1,2 %
I alt (3 344)
3 281
% i alt af de analyserede prøver
98,1 %
*fejlagtigt mærket
**fejlagtigt mærket og/eller bestråling ikke tilladt
***bestråling ikke tilladt
Grækenland
Fødevarekategori
Urter og krydderier
Fødevarer
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
I alt (10)
% i alt af de analyserede prøver
Fødevarer
Aromatiske urter, krydderier og
Overholde
r kravene
10
10
100 %
Overholde
r kravene
75
Inkonklusiv
e
0
0
0%
Inkonklusiv
e
0
Overholder
ikke kravene
0
0
0%
Overholder
ikke kravene
1*
CEN-metode
EN 1788
CEN-metode
EN 13751
Ungarn
Fødevarekategori
Urter og krydderier
15
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0017.png
krydderurter (tørrede)
I alt (76)
% i alt af de analyserede prøver
*fejlagtigt mærket
75
98,7 %
0
0%
1
1,3 %
Irland
Fødevarekategori
Korn,
frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Urtete
Krydderurter og krydderier
(friske)
Andet: Basilikum (3),
laurbærblade (1), oregano (1),
krydderiblanding til
sylteagurker (1), røget paprika
(1), garam masala (1),
økologisk stærk paprika (1),
stødt kanel (1), formalet
muskatblomme (1), urter og
krydderier (1)
Fødevarer med særlige
ernæringsformål
Andet
Kosttilskud
Sojasaucer
I alt (87)
% i alt af de analyserede prøver
Fødevarer
Bær
Peanutbarer
Overholde
r kravene
4
1
1
1
Inkonklusiv
e
0
0
0
0
Overholder
ikke kravene
0
0
0
0
CEN-metode
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
Urter og krydderier
12
0
0
EN 13751
35
31
1
86
98,9 %
0
1
0
1
1,1 %
0
0
0
0
0%
EN 13751
EN 13751
EN 13751
Italien
Fødevarekategori
Fødevarer
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Urter og krydderier
Urtete
Te
Frølår
Kød (undtagen fjerkræ og
vildt)
Fjerkrækød
Overholde
r kravene
82
Inkonklusiv
e
0
Overholder
ikke kravene
0
CEN-metode
EN 1788
EN 13784
EN 1787
EN 13751
EN 1787
EN 13751
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1786
EN 1786
EN 13784
EN 13784
EN 1786
EN 1785
EN 1788
EN 1786
EN 13751
EN 13784
EN 1786
EN 1785
5
8
21
16
37
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Kød
kødprodukter
og
Fisk,
krebsdyr,
skaldyr og produkter
heraf
Krebsdyr eller bløddyr (frosne)
109
0
0
Fisk og fiskevarer
44
0
1*
16
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0018.png
Korn
Frugter (tørrede)
18
18
0
0
0
0
Frugter (friske)
11
0
0
Hvidløg
Korn,
frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Svampe eller svampeprodukter
(tørrede)
Nødder
Oliefrø
Kepaløg
Tomater og gulerødder
Kartofler
Bælgfrugter
Kosttilskud
Andet
Vegetabilske råvarer, bestemt
til anvendelse som ingrediens i
vegetabilske kosttilskud
Saucer og supper (tørrede)
14
0
0
22
0
0
32
3
16
2
18
14
2
34
6
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0,7 %
0
0
0
0
0
0
1**
5**
0
7
1,3 %
EN 1788
EN 13751
EN 13708
EN 1788
EN 1787
EN 13708
EN 1788
EN 13784
EN 1787
EN 13784
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 13784
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 13784
EN 1788
EN 13751
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 13784
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1787
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1787
EN 13751
I alt (539)
532
% i alt af de analyserede prøver
98,7 %
*fejlagtigt mærket
**fejlagtigt mærket og/eller bestråling ikke tilladt
Letland
Fødevarekategori
Urter og krydderier
Andet
Fødevarer
Overholde
r kravene
4
7
11
91,7 %
Inkonklusiv
e
0
0
0
0%
Overholder
ikke kravene
0
1*
1
8,3 %
CEN-metode
EN 1788
EN 1788
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Kosttilskud
I alt (12)
% i alt af de analyserede prøver
*bestråling ikke tilladt
Litauen
Fødevarekategori
Urter og krydderier
Andet
Fødevarer
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Urtete
Kosttilskud
Grøntsager, grøntsagsprodukter
Overholde
r kravene
6
5
62
2
Inkonklusiv
e
0
0
0
0
Overholder
ikke kravene
0
0
0
0
CEN-metode
EN 13783
EN 13783
EN 13783
EN 13783
17
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0019.png
og svampe, tørret tang (råvarer
til fødevareproduktion)
I alt (75)
% i alt af de analyserede prøver
75
100 %
0
0%
0
0%
Luxembourg
Fødevarekategori
Fisk,
krebsdyr,
skaldyr og produkter
heraf
Andet
Fødevarer
Krebsdyr eller bløddyr (frosne)
Krebsdyr, skaldyr, muslinger
og andre vanddyr og produkter
heraf
Saucer og supper (tørrede)
I alt (19)
% i alt af de analyserede prøver
Overholde
r kravene
3
6
9
18
94,7 %
Inkonklusiv
e
0
0
1
1
5,3 %
Overholder
ikke kravene
0
0
0
0
0%
CEN-metode
EN 1788
EN 1788
EN 1788
Μalta
Fødevarekategori
Fødevarer
Korn, frø, grøntsager og frugt
Frugter (tørrede)
Instant nudler
Svampe eller svampeprodukter
(tørrede)
Kepaløg
Tørret tang
Fisk og skaldyr (tørrede)
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Urter og krydderier
Urtete
Te
Andet
Suppe
I alt (77)
% i alt af de analyserede prøver
*bestråling ikke tilladt
**fejlagtigt mærket
Overholde
r kravene
4
12
8
1
1
3
1
11
17
3
8
69
89,6 %
Inkonklusiv
e
0
0
2
0
0
0
0
0
0
0
1
3
3,9 %
Overholder
ikke kravene
0
0
0
0
0
0
3*
0
1**
0
1**
5
6,5 %
CEN-metode
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 13751
EN 1788
EN 13751
Korn,
frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Fisk, krebsdyr,
skaldyr og produkter
heraf
Nederlandene
Fødevarekategori
Fødevarer
Kornprodukter
Korn, frø, grøntsager og frugt
Korn,
frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Svampe eller svampeprodukter
(tørrede)
Nødder
Grøntsager og
grøntsagsprodukter (tørrede)
Overholde
r kravene
6
4
2
6
4
Inkonklusiv
e
0
0
0
0
0
Overholder
ikke kravene
0
0
0
0
0
CEN-metode
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
18
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0020.png
Fisk, krebsdyr,
skaldyr og produkter
heraf
Urter og krydderier
Kød og
kødprodukter
Andet
Rejer
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Fjerkrækød
Flis
Suppe
I alt (54)
% i alt af de analyserede prøver
5
8
6
6
7
54
100 %
0
0
0
0
0
0
0%
0
0
0
0
0
0
0%
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
Polen
Fødevarekategori
Fødevarer
Frugter (tørrede)
Frugter (friske)
Frugter (tropiske)
Hvidløg
Instant nudler
Svampe (friske)
Korn, frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Svampe eller svampeprodukter
(tørrede)
Nødder
Kepaløg
Pasta med spinat
Pastaprodukter
Kartofler
Bælgfrugter
Grøntsager og
grøntsagsprodukter (tørrede)
Grøntsager (friske)
Krebsdyr eller bløddyr (frosne)
Krebsdyr, skaldyr, muslinger
og andre vanddyr og produkter
heraf
Fisk og fiskevarer
Rejebouillon
Rejer
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Te
Mælk og
mejeriprodukter
Kød og
kødprodukter
Ost (med krydderier/urter)
Hytteost
Modnet ost
Kyllingefond
Frølår
Overholde
r kravene
8
7
1
6
6
4
12
10
1
1
9
1
1
6
1
1
6
14
0
3
48
12
27
5
2
3
2
Inkonklusiv
e
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Overholder
ikke kravene
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
1*
0
0
0
0
0
0
0
0
CEN-metode
EN 13708
EN 1788
EN 1787
EN 1788
EN 1788
EN 13708
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1787
EN 1788
EN 13751
EN 13751
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1786
EN 1786
EN 1788
EN 1786
EN 1788
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 1786
Fisk, krebsdyr,
skaldyr og produkter
heraf
Urter og krydderier
19
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0021.png
Kød
Kød og kødprodukter
Kød (undtagen fjerkræ og
vildt)
Kød (fra forskellige fugle,
kænguru, hare)
Kød, slagtebiprodukter,
kødprodukter
Fjerkrækød
Kakao
Kaffe
Fødevarer med særlige
ernæringsformål
Kosttilskud
Andet: Barbecuesauce (1),
grøntsagsbouillon (1),
korianderpasta (1), krydderi til
kyllingesuppe (1), instant til
nudelret (1), grøntsagsbouillon
i terninger (1), orientalsk
færdigret med kylling (1),
instant suppe med smag af
kylling og karry og med nudler
(1)
Saucer og supper (tørrede)
I alt (317)
% i alt af de analyserede prøver
*fejlagtigt mærket
20
2
3
12
3
14
1
3
16
16
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
1*
0
EN 1786
EN 1786
EN 1784
EN 1786
EN 1784
EN 1786
EN 1784
EN 1786
EN 1784
EN 1786
EN 1788
EN 1788
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
Andet
8
0
0
EN 1788
EN 13751
20
315
99,4 %
0
0
0%
0
2
0,6 %
EN 1788
EN 13751
Spanien
Fødevarekategori
Fødevarer
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Plantedele (sennesbælg,
kamilleblomst og moringa)
Enzymer
Kosttilskud
Ginsengekstrakt
I alt (9)
% i alt af de analyserede prøver
Overholde
r kravene
1
3
1
3
1
9
100 %
Inkonklusiv
e
0
0
0
0
0
0
0%
Overholder
ikke kravene
0
0
0
0
0
0
0%
CEN-metode
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
Urter og krydderier
Andet
Rumænien
Fødevarekategori
Korn, frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Fødevarer
Frugter (tørrede)
Svampe eller svampeprodukter
(tørrede)
Grøntsager og
grøntsagsprodukter (tørrede)
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Urtete
Overholde
r kravene
2
3
86
143
32
Inkonklusiv
e
0
0
0
1
0
Overholder
ikke kravene
0
0
2*
8*
0
CEN-metode
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
EN 13751
Urter og krydderier
20
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0022.png
Andet
Te
Kosttilskud
I alt (314)
% i alt af de analyserede prøver
*bestråling i anlæg, der ikke er godkendt i EU
9
22
297
94,6 %
0
6
7
2,2 %
0
0
10
3,2 %
EN 13751
EN 13751
Slovakiet
Fødevarekategori
Korn, frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Urter og krydderier
Kød og
kødprodukter
Mælk og
mejeriprodukter
Nødder
Oliefrø
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Laksefilet
Modnet ost
I alt (314)
% i alt af de analyserede prøver
Fødevarer
Overholde
r kravene
17
1
5
2
1
26
100 %
Inkonklusiv
e
0
0
0
0
0
0
0%
Overholder
ikke kravene
0
0
0
0
0
0
0%
CEN-metode
EN 1784
EN 1784
EN 1788
EN 1784
EN 1784
Slovenien
Fødevarekategori
Korn, frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Urter og krydderier
Kød og
kødprodukter
Andet
Hvidløg
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Te
Fødevarer
Overholde
r kravene
5
4
4
Inkonklusiv
e
0
0
0
Overholder
ikke kravene
0
0
0
CEN-metode
EN 1788
EN 13751
EN 13751
EN 13751
Fjerkrækød
Saucer og supper (tørrede)
I alt (17)
% i alt af de analyserede prøver
2
2
17
100 %
0
0
0
0%
0
0
0
0%
EN 1786
EN 1788 EN
13751
Spanien
Fødevarekategori
Fødevarer
Frugter (tørrede)
Svampe eller svampeprodukter
(tørrede)
Korn,
frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Nødder
Oliefrø
Grøntsager og
grøntsagsprodukter (tørrede)
Urter og krydderier
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Urtete
Overholde
r kravene
16
8
16
14
32
91
32
Inkonklusiv
e
0
0
0
0
0
2
0
Overholder
ikke kravene
0
0
0
0
0
0
0
CEN-metode
EN 13708
EN 13751
EN 1787
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 1787
EN 13751
EN 1787
EN 13751
EN 13751
21
kom (2016) 0738 (forslag) - RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING, FOR 2015
1692499_0023.png
Fisk, krebsdyr,
skaldyr og produkter
heraf
Kød og
kødprodukter
Krebsdyr, skaldyr, muslinger
og andre vanddyr og produkter
heraf
Fisk og fiskevarer
Fjerkrækød
I alt (237)
% i alt af de analyserede prøver
16
5
5
235
99,2 %
0
0
0
2
0,8 %
0
0
0
0
0%
EN 1786
EN 1786
EN 1786
Sverige
Fødevarekategori
Kød og
kødprodukter
Kød
I alt (5)
% i alt af de analyserede prøver
Fødevarer
Overholde
r kravene
5
5
100 %
Inkonklusiv
e
0
0
0%
Overholder
ikke kravene
0
0
0%
CEN-metode
EN 1784
Det Forenede Kongerige.
Fødevarekategori
Korn, frø,
grøntsager, frugt og
produkter heraf
Fisk, krebsdyr,
skaldyr og produkter
heraf
Fødevarer
Frugter (tropiske)
Instant nudler
Krebsdyr eller bløddyr (frosne)
Fisk og fiskevarer
Aromatiske urter, krydderier og
krydderurter (tørrede)
Te
Kosttilskud
Andet
Saucer og supper (tørrede)
Suppe
Overholde
r kravene
1
20
1
1
56
0
11
1
2
Inkonklusiv
e
0
3
0
0
1
0
1
0
0
Overholder
ikke kravene
0
6*
0
1**
4*
1**
1**
0
1**
14
12,5 %
CEN-metode
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788
EN 13751
EN 1788 EN
13751
EN 1788 EN
13751
EN 1788 EN
13751
Urter og krydderier
I alt (112)
93
5
% i alt af de analyserede prøver
83,0 %
4,5 %
*fejlagtigt mærket og/eller bestråling i anlæg, der ikke er godkendt i EU
**bestråling ikke tilladt
Norge
På grund af mangel på laboratorier, der foretager analyser af ioniserende stråling, blev
der ikke foretaget kontrol i markedsføringsleddet i Norge i 2015.
22