Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17
L 113 Bilag 3
Offentligt
1712033_0001.png
”En tidssvarende restaurationslov”
Foretræde for Erhvervsudvalget
8. December 2016
v. Ina Johansen og Peter Konow
L 113 - 2016-17 - Bilag 3: Henvendelse af 23/11-16 fra Alkohol og Samfund samt præsentationer fra deres foretræde for udvalget den 8/1-17
1712033_0002.png
To problemer – og løsninger
De sundhedsmæssige konsekvenser af
lovforslaget er ikke behandlet i ministeriets
vurdering eller kommentarer til lovforslaget.
Tilgængeligheden af alkohol udenfor
regulerede spisesteder og barer øges
markant – strider imod ”ansvarlig
udskænkning” jf. Sundhedsstyrelsens
vejledning
L 113 - 2016-17 - Bilag 3: Henvendelse af 23/11-16 fra Alkohol og Samfund samt præsentationer fra deres foretræde for udvalget den 8/1-17
1712033_0003.png
Sundhedsmæssige konsekvenser
Unge under 18 år udsættes for en våd
alkoholkultur
Dette kan betyde tidligere alkoholdebut
Arbejdet er fysisk og psykisk belastende viser
undersøgelse af arbejdsmiljø
L 113 - 2016-17 - Bilag 3: Henvendelse af 23/11-16 fra Alkohol og Samfund samt præsentationer fra deres foretræde for udvalget den 8/1-17
1712033_0004.png
Et hårdt arbejdsmiljø
70 % er blevet råbt af
40 % er blevet truet
60 % har overværet overfald
35 % har måtte gribe ind over for vold
(Tutenges S.: Sikkerhedsproblemer i det danske natteliv)
L 113 - 2016-17 - Bilag 3: Henvendelse af 23/11-16 fra Alkohol og Samfund samt præsentationer fra deres foretræde for udvalget den 8/1-17
1712033_0005.png
Der drikkes også bag baren
70 % procent af barpersonalet drikker i
arbejdstiden
40 % drikker over 5 genstande på en vagt
15 % drikker mere end 10 genstande på en
vagt
33 % føler sig presset til at drikke
(Tutenges S.: Sikkerhedsproblemer i det danske natteliv)
L 113 - 2016-17 - Bilag 3: Henvendelse af 23/11-16 fra Alkohol og Samfund samt præsentationer fra deres foretræde for udvalget den 8/1-17
1712033_0006.png
Øget tilgængelighed
Nemmere at få bevilling i længere tid -2 år
Flere kan få bevilling p.g.a. aldersregel
Det betyder flere beværtningslignende
salgssteder
Det medfører øget forbrug (blandt unge)
Et øget forbrug fører til et øget antal skader
(Karen Hughes, Liverpool John Moores University)
L 113 - 2016-17 - Bilag 3: Henvendelse af 23/11-16 fra Alkohol og Samfund samt præsentationer fra deres foretræde for udvalget den 8/1-17
1712033_0007.png
Hvad kan Erhvervsudvalget gøre
Undlad at ændre § 27 – beskyt unge
mod
alkoholfyldt arbejdsmiljø
Tilfør bevillingsnævn juridisk
og
sundhedsfaglig
kompetence
Anmod Erhvervsstyrelsen om at
inddrage
Sundhedsstyrelsen
i
vejledning om udskænkning jf.
forebyggelsespakke om alkoho
https://www.sst.dk/da/udgivelser/2013/~/media/724AB1C9F6584F228271E9F6227F3857.ashxl
L 113 - 2016-17 - Bilag 3: Henvendelse af 23/11-16 fra Alkohol og Samfund samt præsentationer fra deres foretræde for udvalget den 8/1-17
1712033_0008.png
Spørgsmål til regeringen
Hvad er vækstpotentialet v
revision af loven - hvor
mange arbejdspladser vil
forslaget kaste af sig
Hvor ofte har politiet i
2014 og 2015 undersøgt
alderen på serverings-
personale, og hvor mange
sager er åbnet på den
baggrund?
L 113 - 2016-17 - Bilag 3: Henvendelse af 23/11-16 fra Alkohol og Samfund samt præsentationer fra deres foretræde for udvalget den 8/1-17
1712033_0009.png
Kontakt og information
Ina Johansen 41 29 17 69
Peter Konow 50 59 14 23
Følg os på facebook
https://www.facebook.com/alkohologsamfund/