Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17
L 113 Bilag 9
Offentligt
1720759_0001.png
Dansk Live
Deputation for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget
Vedr. Lovforslag L113: Lov om ændring af lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v.
(Ændring af alderskrav for unge personers beskæftigelse og alderskrav til bevillingshavere og bestyrere m.v.)
Christiansborg
Torsdag d. 9. februar 2017
L 113 - 2016-17 - Bilag 9: Præsentation fra Dansk Live til brug for deres foretræde for udvalget 9/2-17
1720759_0002.png
Formål
Dansk Live ønsker at fremstille overfor udvalget, hvorfor
funktioner på rytmiske spillesteder som eksempelvis
teknikere, stagehands, afryddere, garderobepersonale,
servicemedarbejdere
og
billettering
o.l. bør indbefattes af de
lovændringer, der gennem L113 lægges op til for så vidt angår
en lempelse, så det på visse typer af restaurationer bliver
muligt at beskæftige unge mellem 15 og 18 år i begrænsede
tidsrum.
L 113 - 2016-17 - Bilag 9: Præsentation fra Dansk Live til brug for deres foretræde for udvalget 9/2-17
1720759_0003.png
Baggrund
I livemusikken, og særligt på spillesteder, er der tradition for at have
tilknyttede mange unge medarbejdere (såvel lønnede som frivillige).
I forbindelse med koncerter udskænkes der som regel stærke drikke,
men hovedformålet for publikums tilstedeværelse er koncertoplevelsen,
og det er Dansk Lives klare vurdering, at alkoholindtaget er markant
lavere end på serveringssteder, hvis primære formål er at udskænke
alkohol.
På rytmiske spillesteder er alkoholindtaget på omtrent niveau med
restauranter, der primært fokuserer på indtagelse af mad.
L 113 - 2016-17 - Bilag 9: Præsentation fra Dansk Live til brug for deres foretræde for udvalget 9/2-17
1720759_0004.png
3 medarbejdertyper blandt unge i livemiljøet
1. Bag baren (tæt publikumskontakt)
Bartendere bør være mindst 18 år
2. I publikumsområdet (overfladisk publikumskontakt)
Afryddere, garderobepersonale, servicemedarbejdere, billettering kan
varetages af 16-17 årige
3. Bag scenen (ingen/sporadisk publikumskontakt)
Teknikere, stagehands mv. kan varetages af 16-17 årige
L 113 - 2016-17 - Bilag 9: Præsentation fra Dansk Live til brug for deres foretræde for udvalget 9/2-17
1720759_0005.png
Beregning af alkoholindtag på spillesteder
Grundlag:
Evaluering af de regionale spillesteder 2013-2014 (Officielle tal)
Besøg og omsætning:
De 19 regionale spillesteder havde i 2014 samlet set ca. 643.000
gæster og en samlet omsætning på knapt 190 mio. kr. Omsætning der bestod dels af
tilskud/sponsorater og dels af egenindtægter.
Fordelingsnøgle:
Ifølge Dansk Musikomsætning (Rambøll) fra 2016 kan 50,4 pct. af
egenomsætningen på spillesteder henføres til
billet- og entreindtægter
mens 49,6 pct.
kan henføres til
anden publikumsomsætning
(drikkevarer, garderobe mv.)
Resultat:
Hvis den del af egenomsætningen, der kan henføres til anden
publikumsomsætning (dvs. 49,6 pct.), alene betragtes som ølsalg og man sætter en gns.
ølpris til
36 kr. ex moms
og sammenholder dette med publikumsantallet, fås et
gennemsnitligt indtag på 2,15 øl pr. publikum.
L 113 - 2016-17 - Bilag 9: Præsentation fra Dansk Live til brug for deres foretræde for udvalget 9/2-17
1720759_0006.png
Kontakt
Jakob Brixvold
Sekretariatsschef, Dansk Live
[email protected]
Dansk Live
Vækstfabrikken - Lydens hus
Gl. Kongevej 11-13, 4 sal.
1610 København V
www.dansklive.dk
Tlf. 8612 1230
Dansk Live,
som er interesseorganisation for landets musikfestivaler og spillesteder, repræsenterer et
område af oplevelsesindustrien, hvor der er mange såvel unge som frivillige medarbejdere - nemlig
livemusikken.