Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17
L 113
Offentligt
1728831_0001.png
Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg
ERHVERVSMINISTEREN
2. marts 2017
Besvarelse af spørgsmål 11 ad L 113 stillet af udvalget den 7. februar
2017 efter ønske fra Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Pelle Dragsted
(EL).
Spørgsmål:
Kan ministeren, jf. det foreslåede § 27, stk. 2, redegøre udførligt for,
hvilke kriterier der afgrænser serveringssteder, hvis hovedformål er ser-
vering af mad, fra serveringssteder, hvis hovedformål ikke er servering af
mad? Og kan ministeren i forlængelse heraf redegøre for, hvor mange
serveringssteder i f.eks. Nyhavn og Jomfru Ane Gade, der ud fra disse
kriterier vil skulle betegnes som serveringssteder, hvis hovedformål er
servering af mad?
Svar:
I den foreslåede ordlyd i § 27, stk. 2, og bemærkningerne hertil, sondres
mellem restaurationer, hvis hovedformål er servering af mad, og restaura-
tioner, hvis hovedformål er at servere alkohol. Sondringen sker ud fra et
hensyn til på den ene side at skabe mulighed for, at unge i højere grad
kan være beskæftiget i restaurationsbranchen og på den anden side at be-
skytte de unge, således at det ikke er muligt for dem at arbejde i restaura-
tionsvirksomheder, hvis hovedformål er servering af stærke drikke.
Ved vurderingen af, om lovforslagets § 27, stk. 2, nr. 2, gælder for en
konkret restauration, skal det tillægges vægt, om restaurationen har ser-
vering af mad som hovedformål. Servering af stærke drikke må kun ske
sekundært hertil. Af forslagets bemærkninger fremgår, at de omfattede
restaurationer f.eks. kan være caféer og restauranter, madboder i forly-
stelsesparker, hoteller m.v. Endvidere kan følgende indikatorer være med
i skønnet over, om en restauration er omfattet og dermed kan beskæftige
unge under 18 år frem til kl. 22.00:
-
-
at der tilberedes eller anrettes mad på stedet
at der forefindes et menukort med angivelse af et valg af forskel-
ligt madudbud.
ERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K
Tlf.
Fax
CVR-nr
33 92 33 50
33 12 37 78
10 09 24 85
EAN nr. 5798000026001
[email protected]
www.em.dk
Uanset om en restauration i løbet af aftenen ændrer formål fra madserve-
ring til servering af stærke drikke, vil den stadig være omfattet af lov-
forslagets § 27, stk. 2, nr. 2, hvis den i tidsrummet kl. 06:00 til 22:00 har
som primært formål at servere mad.
Restaurationer, hvis hovedformål er at servere stærke drikke, vil således
ikke kunne beskæftige unge under 18 år. Hermed afskæres f.eks. barer,
diskoteker og natklubber fra at kunne ansætte unge mellem 15 og 18 år.
L 113 - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 11: Spm. om hvilke kriterier der afgrænser serveringssteder, hvis hovedformål er servering af mad, fra serveringssteder, hvis hovedformål ikke er servering af mad, til erhvervsministeren
2/2
Jeg er ikke bekendt med, hvor mange serveringssteder der er i f.eks. Ny-
havn og Jomfru Ane Gade. Derudover er det en konkret vurdering om en
restauration kan betegnes, som et serveringssted, jf. restaurationslovens §
27, stk. 2, nr. 2. Jeg kan oplyse, at det i første omgang er restauratøren
selv, der skal vurdere, hvorvidt virksomheden har servering af mad som
sit primære formål med mulighed for at beskæftige unge under 18 år.
Med venlig hilsen
Brian Mikkelsen