Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling), Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling), Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 (1. samling)
L 220 Bilag 1, L 220 A Bilag 1, L 220 B Bilag 1
Offentligt
2037071_0001.png
Fiolstræde 17 B, Postboks 2188, 1017 København K
taenk.dk · [email protected] · +45 7741 7741
CVR: 6387 0528
Udenrigsministeriet
sagsnr. 2018-44261.
01-03-2019
Dok. 185011/
Høringssvar over udkast til lov om ændring af fiskeriloven
(Digitaliseret fiskerikontrol og frivilligt kystfiskermærke m.v.)
Forbrugerrådet Tænk takker for modtagelsen af høringsbrevet. Følgende kommentarer vedrører
udelukkende punkt 4
og er skrevet på baggrund af det godkendte
beslutningsoplæg til en
mærkningsordning for skånsomt kystfiskeri. Samme synspunkter fremlagde vi til udkastet til
beslutningsoplægget.
Forbrugerne skal allerede i dag forholde sig til mange fødevaremærker, hvilket kan virke uoverskueligt
for den enkelte. Det er derfor vigtigt for Forbrugerrådet Tænk, at et nyt mærke vil komme til at gøre en
reel forskel for forbrugerne.
Et skånsomt kystfiskerimærke bør også være et bæredygtighedsmærke
Hvis det går efter planen fremlagt i beslutningsoplægget, kommer forbrugerne til at forholde sig til
mærket for skånsomt kystfiskeri i fiskehandlere og supermarkeder på et tidspunkt.
Der er højst sandsynligt en gruppe forbrugere, som er interesserede i at støtte skånsomt kystfiskeri.
Men som Forbrugerrådet Tænk tidligere har påpeget, er det formentlig den samme gruppe forbrugere,
som værdsætter andre bæredygtighedskriterier, som at fiskene ikke overfiskes, kemikalier i fiskene mv.
Vi mener derfor at der er grund til at udvide mærket til et bæredygtighedsmærke. Ikke mindst fordi
mærket for skånsomt kystfiskeri, som snævert fokuserer på fangstmetoder, kan risikere at blive opfattet
som netop et bæredygtighedsmærke. Desuden bør hensynet til miljøet, fiskene og forbrugerne veje
højere end hensynet til fiskerne.
Forbrugerne må ikke vildledes til at tro, at det er et bæredygtighedsmærke
Imidlertid er vores ønske om et bredere bæredygtighedsmærke for fisk ikke imødekommet. Derfor bør
det som minimum skrives ind i ordningen, at man i markedsføringen af mærket ikke lader forbrugerne
tro, at det er et bæredygtighedsmærke, da man med betegnelsen skånsomt kystfiskeri godt kan få den
opfattelse. Det skal beskrives klart, hvad kriterierne er.
Krav om ingen vildledning generelt
Det er vigtigt, at brugen af mærket vil resultere i en reel forskel, ellers må det betragtes som
vildledende. Kriterierne skal derfor sikre, at de mærkede fisk adskiller sig fra normalniveauet. Desuden
er det vigtigt at kontrollere, at fiskere og andre, der ikke overholder kravene til denne ordning ikke
markedsfører deres fisk som fanget ved skånsomt kystfiskeri.
Tidsplan for udvidelse af kriterier
Der bør laves en tidsplan, der sikrer at mærkets kriterier og brug evalueres og kriterierne udvikles og
strammes. Det vil blandt andet være relevant, at mærkningsordningen udvides, så den
- kun inkluderer fiskearter, der ikke er i risiko for at blive overfisket
- har fokus på dyrevelfærd og indhold af kemi i fiskene
- har fokus på øvrige bæredygtighedskriterier
Krav om friske fisk
Da fiskene i princippet kan have været på en flere-dages rejse, skal friskhed ind som et kvalitetskrav.
Ellers vil det være vildledende at markedsføre fiskene som "friske", som det virker til er styrelsens
ønske.
L 220a - 2018-19 (1. samling) - Bilag 1: Høringsnotat og høringssvar, fra fiskeriministeren
Viden om mærkningsordningen skal indgå i den undervisning fiskerne mm. får
herunder kriterier og baggrund
Der skal kun være ét kystfiskermærke
Det er meget uheldigt, at der udvikles flere kystfiskerimærker på én gang, det vil alt andet lige forvirre
forbrugerne. Det er derfor nødvendigt at finde en løsning for at undgå flere næsten ens mærker.
Mærker kan være gode til at hjælpe forbrugerne
men kun hvis de mht. kriterier adskiller sig
væsentligt fra hinanden.
Vi tager forbehold for, om vi vil kunne støtte mærket, når det implementeres.
Laura Kirch Kirkegaard
Afdelingschef
Sofie Risborg
Projektleder
2