Europaudvalget 2020-21
EUU Alm.del Bilag 32
Offentligt
2266593_0001.png
BEK nr
af
/
/
Gældende
Udskriftsdato: . oktober
Senere ændringer til forskriften
I ge
Mi isteriu :
Miljø- og Fødevare i isteriet
Jour al u
er: Fødevare i .,
Fødevarestyrelse , j. r.
5- -
-
Bekendtgørelse om honning
1)
I medfør af § 7, § 16, § 17, stk. 1, § 19, § 49, stk. 1, og § 60, stk. 3, i lov om fødevarer, jf. lovbekendt‐
gørelse nr. 467 af 15. maj 2014, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til § 7, nr. 3, i bekendtgørelse nr.
511 af 23. april 2015 om Fødevarestyrelsens opgaver og beføjelser:
Anvendelsesområde og definitioner
§ 1.
I denne bekendtgørelse fastsættes bestemmelser om varebetegnelser og mærkning samt regler om
sammensætning af honning eller produkter heraf, som defineret i § 2 og bilag 1.
§ 2.
Ved honning forstås det naturlige søde stof, der frembringes af Apis mellifera-bier på grundlag af
plantenektar eller udsvedning fra planters levende dele eller ekskrementer fra plantesugende insekter på
planters levende dele, som bierne opsuger, omdanner ved at blande dem med deres egne særlige stoffer,
oplagrer, deponerer og lader modne i honningtavler.
Kendetegn og sammensætning
§ 3.
Honning og produkter heraf skal opfylde kravene i bilag 2 vedrørende kendetegn og sammensæt‐
ning.
§ 4.
Honning må ikke tilsættes fødevareingredienser, herunder tilsætningsstoffer til fødevarer, ligesom
andre tilsætninger end honning er forbudt, hvis produktet markedsføres som honning eller anvendes i et
produkt, der er bestemt til konsum.
Stk. 2.
Honning skal så vidt muligt være fri for uvedkommende organiske eller uorganiske stoffer.
Stk. 3.
Hverken pollen eller andre af honningens karakteristiske bestanddele må fjernes, medmindre det‐
te er uundgåeligt, når uvedkommende uorganiske eller organiske stoffer fjernes, jf. dog bilag 1, punkt 1,
litra b, nr. 6.
§ 5.
Honning må ikke
1) have en fremmed smag eller lugt,
2) være begyndt at gære,
3) have en kunstigt ændret surhedsgrad eller
4) være varmebehandlet således, at de naturlige enzymer er blevet ødelagt eller væsentligt svækket.
Stk. 2.
Undtaget fra bestemmelserne i stk. 1, nr. 1, 2 og 4, er bagerihonning, som defineret i bilag 1,
punkt 2.
Varebetegnelser
§ 6.
Betegnelsen »honning« er forbeholdt det i § 2 definerede produkt og skal i handlen benyttes som
betegnelse for dette produkt.
Stk. 2.
Varebetegnelserne i bilag 1, punkt 1 og 2, er forbeholdt de i bilaget definerede produkter og skal
i handlen benyttes som betegnelse for dem.
1
EUU, Alm.del - 2020-21 - Bilag 32: Kopi af MOF alm. del - svar på spm. 1416 om, hvilke initiativer ministeren vil tage til at fremme vilkårene for bierne og for biavlerne, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
Stk. 3.
Betegnelsen »honning« kan anvendes i stedet for disse varebetegnelser, dog ikke for så vidt an‐
går filtreret honning, tavlehonning, honning med stykker af honningtavler og bagerihonning.
§ 7.
Med undtagelse af filtreret honning og bagerihonning, kan varebetegnelsen suppleres med følgende
angivelser:
1) En oprindelse fra blomsterarter eller planter, hvis produktet helt eller hovedsageligt stammer derfra
og besidder de pågældende blomsters eller planters organoleptiske, fysisk-kemiske og mikroskopiske
egenskaber.
2) En region, territorial eller topografisk oprindelse, hvis produktet udelukkende hidrører fra det angivne
sted.
3) Specifikke kvalitetskriterier.
§ 8.
Når bagerihonning anvendes som ingrediens i en sammensat fødevare, kan betegnelsen »honning«
anvendes i varebetegnelsen for den sammensatte fødevare i stedet for betegnelsen »bagerihonning«. Dog
skal det af ingredienslisten fremgå, at der er anvendt bagerihonning.
Supplerende mærkningsbestemmelser
§ 9.
Det eller de oprindelseslande, hvor honningen er høstet, skal angives på etiketten. Hvis honningen
har oprindelse i mere end en medlemsstat eller i mere end et tredjeland, kan ovennævnte angivelser dog i
givet fald erstattes med en af følgende muligheder:
1) Blanding af honning fra EU.
2) Blanding af honning fra lande uden for EU.
3) Blanding af honning fra lande i og uden for EU.
§ 10.
Eftersom pollen er en naturlig karakteristisk bestanddel i honning, betragtes pollen ikke som en
ingrediens som omhandlet i artikel 2, stk. 2, litra f, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)
1169/2011 af 25. oktober 2011 om fødevareinformation til forbrugerne, i de produkter, der er defineret i
bilag 1 til denne bekendtgørelse.
§ 11.
For bagerihonning skal angivelsen »kun til madlavning« anføres på etiketten tæt ved varebeteg‐
nelsen.
§ 12.
For filtreret honning og bagerihonning skal den fulde varebetegnelse, som er anført i bilag 1,
punkt 1, litra b, nr. 6, og punkt 2, klart fremgå af bulkcontainere, pakninger og handelsdokumenter.
§ 13.
Detailpakninger af honning skal have en advarselsmærkning, hvor det klart fremgår, at produktet
ikke bør gives til børn under 1 år.
Straffebestemmelser
§ 14.
Med bøde straffes den, der overtræder § 3, § 4, stk. 1 eller 3, § 5, stk. 1, §§ 6-9 eller §§ 11-13.
Stk. 2.
Straffen kan stige til fængsel i indtil 2 år, hvis overtrædelsen er begået med fortsæt eller grov
uagtsomhed, og der ved overtrædelsen er
1) forvoldt skade på sundheden eller fremkaldt fare herfor eller
2) opnået eller tilsigtet opnået en økonomisk fordel for den pågældende selv eller andre, herunder ved
besparelser.
Stk. 3.
Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens
kapitel 5.
Ikrafttrædelses- og overgangsbestemmelser
§ 15.
Bekendtgørelsen træder i kraft den 24. juni 2015.
Stk. 2.
Bekendtgørelse nr. 836 af 9. oktober 2003 om honning ophæves.
2
EUU, Alm.del - 2020-21 - Bilag 32: Kopi af MOF alm. del - svar på spm. 1416 om, hvilke initiativer ministeren vil tage til at fremme vilkårene for bierne og for biavlerne, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
Stk. 3.
Produkter, der er bragt i omsætning eller mærket i overensstemmelse med bekendtgørelse nr. 836
af 9. oktober 2003 om honning inden den 24. juni 2015, kan fortsat markedsføres, indtil lagrene er op‐
brugt.
Fødevarestyrelsen, den 4. juni 2015
P.D.V.
Hanne Larsen
/ Lisbet V. Nordly
3
EUU, Alm.del - 2020-21 - Bilag 32: Kopi af MOF alm. del - svar på spm. 1416 om, hvilke initiativer ministeren vil tage til at fremme vilkårene for bierne og for biavlerne, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
1)
Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser, der gennemfører Rådets direktiv 2001/110/EF af 20. december 2001 om honning, EF-Tidende 2002 L 10, s.
47, som ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/63/EU af 15. maj 2014 om ændring af direktiv 2001/110/EF om honning, EU-Tidende
2014 L 164, s. 1. Bekendtgørelsen har som udkast været notificeret i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/34/EF (informati‐
onsproceduredirektivet), som ændret ved direktiv 98/48/EF.
4
EUU, Alm.del - 2020-21 - Bilag 32: Kopi af MOF alm. del - svar på spm. 1416 om, hvilke initiativer ministeren vil tage til at fremme vilkårene for bierne og for biavlerne, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
Bilag 1
Navne, produktionsbetegnelser og definitioner
1.
De vigtigste honningtyper er følgende:
a)
Efter oprindelse
1.
Blomsterhonning
Honning som hidrører fra plantenektar.
2.
Honningdughonning
Honning, som hovedsagelig hidrører fra ekskretion fra plante‐
sugende insekter (Hemiptera) på planters levende dele eller fra
udsvedning fra planters levende dele.
Efter udvindingsmåde og/eller præsentationsmåde
1.
Tavlehonning
Honning, som er oplagret af bierne i celler uden bilarver i tav‐
ler, som bierne selv kort før har bygget, eller i fine kunsttavler
af ren bivoks, og som sælges i forseglede tavler, hele eller del‐
te.
2.
Honning med stykker af honningtavler
Honning, som indeholder et eller flere stykker tavlehoning.
3.
Afdryppet honning
Honning, som er udvundet ved afdrypning af de ikke-forsegle‐
de tavler uden bilarver.
4.
Slynget honning
Honning, som er udvundet ved slyngning af de ikke-forseglede
tavler uden bilarver.
5.
Presset honning
Honning, som er udvundet ved presning af tavler, der ikke in‐
deholder bilarver, uden varme eller ved svag varme, højst 45
˚C.
6.
Filtreret honning
Honning, som er udvundet ved fjernelse af uvedkommende
uorganiske eller organiske stoffer på en sådan måde, at der fjer‐
nes en betydelig mængde pollen.
b)
2.
Bagerihonning
Honning, der
a)
er egnet til industriel brug eller som ingrediens i fremstillingen af an‐
dre fødevarer, og som
b)
1.
kan have en fremmed smag eller lugt, eller
2.
kan være begyndt at gære eller er gæret eller
3.
kan have været opvarmet for meget.
5
EUU, Alm.del - 2020-21 - Bilag 32: Kopi af MOF alm. del - svar på spm. 1416 om, hvilke initiativer ministeren vil tage til at fremme vilkårene for bierne og for biavlerne, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
Bilag 2
Honnings kendetegn og sammensætning
Honning består hovedsagelig af forskellige former for sukker, især fruktose og glukose samt andre stoffer
såsom organiske syrer, enzymer og faste partikler fra indsamlingen af honning. Farveskalaen går fra næ‐
sten farveløs til mørkebrun. Honning kan være flydende, klæbrig eller krystalliseret (helt eller delvis).
Smagen og aromaen varierer, men stammer fra oprindelsesplanten.
Honning, der markedsføres som honning, eller som anvendes i et produkt, der er bestemt til konsum, skal
have følgende sammensætning:
1.
1.1.
Indhold af sukker
Fruktose og glukose (i alt)
- Blomsterhonning
- Honningdughonning, ren eller blandet med
blomsterhonning
1.2.
Saccharose
- Generelt
- Robinie (Robinia pseudoacacia),
Lucerne (Medicago sativa), Banksia menziesii,
Hedysarum, Eucalyptus camadulensis,
Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii,
Citrus spp.
- Lavendel (Lavandula spp.), Hjulkrone (Borago højst 15 g/100 g
officinalis)
2.
Vandindhold
- Generelt
- Lyng (Calluna) og bagerihonning generelt
Bagerihonning fra lyng (Calluna)
3.
Indhold af ikke-vandopløselige stoffer
- Generelt
højst 0,1 g/100 g
højst 20 %
højst 23 %
højst 25 %
højst 5 g/100 g
højst 10 g/100 g
mindst 60 g/100 g
mindst 45 g/100 g
6
EUU, Alm.del - 2020-21 - Bilag 32: Kopi af MOF alm. del - svar på spm. 1416 om, hvilke initiativer ministeren vil tage til at fremme vilkårene for bierne og for biavlerne, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
- Presset honning
4.
Elektrisk ledningsevne
- Honning, som ikke er anført nedenfor,
ren eller blandet
- Honningdug- og kastanjehonning,
ren eller blandet, bortset fra honning,
som er anført nedenfor
- Undtagelser: Almindelig jordbærtræ
(Arbutus unedo), klokkelyn (Erica),
Eukalyptus, lind (Tilia spp.), lyng
(Calluna vulgaris), (leptospermum
Melaleuca spp.)
5.
Indhold af frie syrer
- Generelt
- Bagerihonning
6.
Diastatisk indeks samt indhold af hydro-
xymethylfurfural (HMF) – bestemt
efter behandling og blanding
a) Diastatisk indeks (Schade-skalaen)
- Generelt, bortset fra bagerihonning
- Honning med lavt naturligt enzymindhold
(f.eks. citrushonning) og et HMF-indhold
på ikke over 15 mg/kg
højst 0,5 g/100 g
højst 0,8 mS/cm
mindst 0,8 mS/cm
højst 50 milliækvivalenter
pr. kg
højst 80 milliækvivalenter
pr. kg
mindst 8
mindst 3
7
EUU, Alm.del - 2020-21 - Bilag 32: Kopi af MOF alm. del - svar på spm. 1416 om, hvilke initiativer ministeren vil tage til at fremme vilkårene for bierne og for biavlerne, fra ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
b) HMF
- Generelt, bortset fra bagerihonning
- Honning med deklareret oprindelse
fra områder med tropisk klima,
ren eller blandet
højst 40 mg/kg (jf. dog litra
a, andet led)
højst 80 mg/kg
8