

EU TAX SYMPOSIUM 2025

Strengthening competitiveness and fairness to build prosperity

17 March evening 2025

Gala dinner (by invitation only)

Keynote speech: TBC

18 March 2025

Programme (version 12 February 2025)

8.00 – 9.00 Welcome breakfast and registration (60 min)

9.00 - 9.10 Welcome and introduction by Master of Ceremony

9.10 – 9.25 Opening speeches:

- Vice-President in charge of National Parliaments, MEP Esteban González Pons
- Chair of the Subcommittee on Tax Matters, MEP Pasquale Tridico

9.25 - 9.40 Keynote speech (15 min)

Tax priorities for the new Commission

• Commissioner Wopke Hoekstra, European Commission

9.40 - 11.05 Panel 1 (85min)

Challenges for a fair contribution of ultra-high-net-worth individuals

- Amélie de Montchalin, Minister Delegate for the Budget and Public Accounts, France (TBC)
- Regina Doherty, MEP, Vice-chair of the Subcommittee on Tax Matters
- Esther Lynch General Secretary, European Trade Union Confederation (ETUC)
- Dan O'Brien, Chief Economist, Institute of International and European Affairs
- Gabriel Zucman, Associate professor of economics, University of California, Berkeley; Director, EU Tax Observatory

Moderator: **Céline Gauer,** Director-General, Reform and Investment Task Force, European Commission

11.05 – 11.35 Networking coffee break (30 min)

11.35 - 13.00 Panel 2 (85 min)

EU sustainable competitiveness: What taxation can or cannot do?

- Carlos Cuerpo Caballero, Minister of Economy, Trade and Business, Spain
- Maria Antonia Azpeitia Gamazo, Baker McKenzie, Madrid
- Bruno Goncalves, MEP, Subcommittee on Tax Matters
- Mariana Mazzucato, Professor in the Economics of Innovation and Public Value, University College London (TBC)
- Lucio Vinhas de Souza, Director of the Economics Department and Chief Economist of Business Europe

Moderator: **Gerassimos Thomas**, *Director-General for Taxation and Customs Union, European Commission*

13.00 - 14.30 Lunch break (90 min)

14.30 – 14.45 Keynote speech (15 min)

Impact of tax systems to strengthen competitiveness and fairness (tbc)

• Mathias Cormann, Secretary-General, OECD

14.45 - 16.00 Panel 3 (75 min)

European and international corporate tax reform: What are the next steps?

- Tommaso Faccio, Head of Secretariat of the Independent Commission for the Reform of International Corporate Taxation (ICRICT)
- Vitor Gaspar, Director of the Fiscal Affairs Department, IMF
- **Liselott Kana**, Co-Chair of the UN Committee of Experts on International Tax Cooperation in Tax Matters
- Roberta Poza Cid, EU Tax Policy Leader, Partner Deloitte, Spain

Moderator: Susana Ruiz, Oxfam International's Tax Policy Lead

16.00 – 16.30 Networking coffee break (30 min)

16.30 - 17.55 Panel 4 (85 min)

Artificial intelligence for tax systems: Challenges, opportunities and risks

- Vikram Chand, Professor, University of Lausanne
- Chloe Fox, Tax Director, PwC
- Gemma Galdón-Clavell, Founder and CEO, Eticas Consulting
- Ferenc Vagujhelyi, Commissioner, National Tax and Customs Administration of Hungary
- Daniel Waldenström, Professor of Economics, Research Institute of Industrial Economics (IFN)

Moderator: **Roberto Viola,** Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology at European Commission

17.55 - 18.00 Conclusions:

- o Chair of the Subcommittee on Tax Matters, MEP Pasquale Tridico
- o Director-General of DG TAXUD, Gerassimos Thomas

18.00 – 19.30 Networking cocktail
