Bruxelles, 22. juni 2015 (eurotopmøde)

Stats- og regeringscheferne fra de 19 eurolande er indkaldt til et krisetopmøde for at finde en løsning på situationen i Grækenland.

Om mødet

Grækenland gældskrise 

Det er ved at være sidste udkald, hvis der skal findes en løsning på den kristiske situation i Grækenland, hvor et afdrag på 1,5 mia. euro skal betales tilbage til Den Internationale Valutafond (IMF) den 30. juni 2015, hvor den nuværende hjælpepakke udløber. På et møde torsdag i den såkaldte eurogruppe, bestående af finansministrene fra eurolandene, lykkedes det ikke at nå til enighed om en aftale med Grækenland, og dermed frigive en pulje på 7,2 mia. euro, som Grækenland har hårdt brug for til at betale afdrag på den græske gæld. 

Situationens alvor har ført til, at spørgsmålet nu løftes op til eurolandenes stats- og regeringschefer, der sammen skal forsøge at finde et kompromis, som både Grækenland og dets kreditorer - Europa-Kommissionen, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB) - kan leve med.  

Den tyske og franske regering har dog krævet, at Grækenland inden selve topmødet indgår en aftale om reformer med Kommissionen, IMF og ECB. Der er altså ikke lagt op til egentlige forhandlinger mellem de øvrige 18 eurolande og Grækenland på selve topmødet. Hvis en sådan aftale allerede er på plads inden topmødet, så kan eurolandenes stats- og regeringschefer i stedet drøfte en mulig tredje forlængelse af hjælpepakken til Grækenland.

I et forsøg på at opnå enighed med Grækenland om en reformaftale inden eurotopmødet mødes eurogruppen mandag kl. 12.30. Eurolandenes stats- og regeringschefer mødes senere på dagen kl. 19.00 i Bruxelles.

Den græske regering har efter sigende fremsendt et reformforslag sent søndag, hvor der er bevægelser på spørgsmålet om pension og moms, som vil danne udgangspunkt for eurogruppens drøftelser mandag.

Situationens alvor kommer også til udtryk ved, at et stigende antal grækere er begyndt at trække deres penge ud af de græske banker, hvilket har nødvendiggjort yderligere kriselikviditet til bankerne fra Den Europæiske Centralbank.