Leksikon

Titel Teaser
Kabinet Et kabinet er en mindre gruppe af personlige rådgivere, der bistår den enkelte kommissær i det daglige arbejde og hjælper kommissæren med at udarbejde politikker inden for dennes ansvarsområder.
Kommissær Europa-Kommissionens medlemmer kaldes kommissærer og har hvert sit ansvarsområde. Hvert EU-land har en kommissær, der indstilles af landets regering, hvorefter Europa-Parlamentet godkender den samlede Kommission.
Konvent I EU-sammenhæng er et konvent en forsamling af politikere udpeget af regeringer og parlamenter i EU-landene og kandidatlandene samt EU’s institutioner med henblik på at løse en særlig opgave.
Kulturhovedstæder Ideen med en europæisk kulturhovedstad (tidl. europæisk kulturby) har eksisteret siden 1985. En europæisk kulturhovedstad er en by, som har en vis kulturarv, et rigt kulturliv og som repræsenterer en europæisk bred mangfoldighed.
Kodifikation Kodifikation er betegnelsen for at samle og simplificere gældende retsakter.
Komitéprocedurer Komitéprocedurer har siden begyndelsen af 1960'erne været EU-landenes måde at kontrollere Kommissionen, når den bemyndiges til at vedtage de mere detaljerede regler - såkaldte gennemførelselsretsakter - inden for forskellige politikområder.
Komitologi Komitologi er betegnelsen for de forskellige procedurer, der gælder i forholdet mellem Kommissionen, embedsmandskomiteerne og Rådet, når Kommissionen vedtager retsakter.
Konsolidering Konsolidering betyder, at grundlæggende EU-retsakter integreres med senere ændringsretsakter i et enkelt dokument.
Konvergenskriterier Kriterier for optagelse i den Økonomiske og Monetære Union, ØMU’en, som er fastsat af traktaten.
Kvalificeret flertal Kvalificeret flertal bruges, når der skal træffes beslutninger i Rådet. Det er en måde at beregne flertal på, hvor EU-landenes størrelse tages i betragtning.
Kyotoprotokollen Kyotoprotokollen til De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer blev vedtaget i december 1997 og forpligter nogle af de industrialiserede lande til at mindske deres udledning af seks drivhusgasser (kuldioxid, methan, nitrogenoxider, hydrofluorcarboner, perfluorcarboner og svovlhexafluorid) med mindst 5 pct. i perioden 2008-2012 i forhold til niveauet i 1990.
Københavnskriterierne Københavnskriterierne er en række politiske og økonomiske betingelser, som ansøgerlande skal opfylde for at blive medlem af EU.
Kandidatlande Når et land ansøger om EU-medlemskab, udarbejder Kommissionen en udtalelse, og på baggrund af denne udtalelse kan Rådet give landet status af kandidatland.
Kommissionen Se Europa-Kommissionen.
Konkurrenceevnepagten Se Europluspagten.
Din søgning gav 15 resultater
Vist pr. side: 25 50 100 200