Europaudvalget 2004-05 (1. samling)
KOM (2004) 0650 Bilag 1
Offentligt
Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg
og deres stedfortrædere
Bilag
1
Journalnummer
400.C.2-0
Kontor
EUK
26. november 2004
Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Ministeriets for
Familie- og Forbrugeranliggenders grundnotat om forslag til Europa-
Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 95/2/EF af 20. fe-
bruar 1995 om andre tilsætningsstoffer til levnedsmidler end farvestoffer og
sødestoffer og direktiv 94/34/EF om sødestoffer til brug i levnedsmidler,
KOM(2004) 650 endelig.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
125157_0002.png
2
J.nr.: 150-6
for Familie- og Forbrugeranliggender
Ministeriet
Den 22. November 2004
MINFF 006
Grundnotat til Folketingets Europaudvalg
om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af di-
rektiv 95/2/EF af 20. februar 1995 om andre tilsætningsstoffer til levneds-
midler end farvestoffer og sødestoffer og direktiv 94/34/EF om sødestoffer
til brug i levnedsmidler
KOM (2004) 650 endelig
Baggrund
Kommissionen har ved KOM (2004) 650 endelig af 11. oktober 2004 fremsendt
forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv
95/2/EF om andre tilsætningsstoffer til levnedsmidler end farvestoffer og søde-
stoffer (det såkaldte diversedirektiv) og direktiv 94/34/EF om sødestoffer til
brug i levnedsmidler.
Forslaget er oversendt til Rådet den 12. oktober 2004. Forslaget blev fremsendt
på dansk den 12. november 2004.
Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF artikel 95. Forslaget skal behandles
efter proceduren for fælles beslutningstagen i TEF artikel 251.
N ærhed s- og proportionalitetsprincippet
D er redegøres ikke for nærheds- og proportionalitetsprincippet, idet
der er tale om gennemførelsesbestemmelser til en allerede vedtaget
retsakt.
Form ål og ind hold
Forslaget indeholder i det væsentlige ændringer med hensyn til anvendelsesbe-
tingelserne for tilsætningsstoffer. Disse ændres som følger:
- Mængdebegrænsningen for anvendelse af nitrit
1
og nitrat
2
i kødprodukter
reguleres nu generelt ud fra tilsat mængde og ikke som i det nuværende direktiv
1
2
E 249 Kaliumnitrit og E 250 Natriumnitrit
E 251 Natriumnitrat og E 252 Kaliumnitrat
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
3
ud fra restmængde. Da nitrit og nitrat omdannes under fremstillingsprocessen og
opbevaringen, er der væsentlig forskel på tilsatte mængder og restmængder.
Nitrit foreslås tilladt i en mængde på 100 eller 150 mg/kg beregnet som tilsat
mængde. Dog foreslås i nogle produkter, nærmere betegnet ”Wiltshire cured
bacon and ham” (Wiltshire saltet bacon og -skinke), ”Dry cured bacon and
ham" (tørsaltet bacon og -skinke) og ” Cured tongue, jellied veal, brisket” (saltet
tunge, kalv i gele og spidsbryst), stadig
restmængder
- 10 og 175 mg/kg. Disse
produkttyper er traditionelt fremstillede produkter, som er anført i kursiv og på
engelsk i direktivforslagets bilag I, og som derfor alene må markedsføres på det
nationale marked i engelsksprogede lande.
Nitrat foreslås tilladt i en mængde på 150 mg/kg beregnet som tilsat mængde.
Dog foreslås det, at der for de samme traditionelt fremstillede produkter som
anført ovenfor stadig reguleres ud fra restmængde - 10 og 250 mg/kg.
Nitrit og nitrat tilsættes kødprodukter med det formål at hæmme bakterievæk-
sten, herunder af fordærvelsesfloraen og i visse produkter også til hæmning af
Clostridium botulinum,
der kan forårsage pølseforgiftning.
Nitrat har dog ikke en direkte beskyttende effekt mod
Clostridium botulinum,
men stoffet kan fungere som et reservoir for nitrit, idet nitrat kan omdannes til
nitrit.
SCF (The Scientific Committee on Food) og EFSA (European Food Safety Au-
thority) udtaler bl.a. i deres vurderinger:
· At den tilsatte mængde nitrit - og ikke restmængden af nitrit i det færdige
kødprodukt - er afgørende for den mikrobiologiske sikkerhed og for dannel-
sen af kræftfremkaldende ni-trosaminer.
· At jo større mængde nitrit, der sættes til kødprodukter, jo større er risikoen
for dannelsen af kræftfremkaldende nitrosaminer i de færdige produkter.
· At den nødvendige tilsatte mængde, især i kødprodukter med lavt saltindhold
og/eller i produkter, som skal have særlig lang holdbarhed, ligger mellem 50
og 150 mg/kg for at hindre vækst af
Clostridium botulinum.
· At restmængden af nitrit i det færdige kødprodukt er yderst variabel og kan
nærme sig detektionsgrænsen, og at der ikke kendes nogen sammenhæng
mellem tilsat mængde og restmængde nitrit.
-
Fire nye tilsætningsstoffer tillades.
Det drejer sig om
E 426, sojabønnehe-
micellulose,
der bl.a. kan anvendes som emulgator eller fortykningsmiddel, og
hvor stoffet bliver tilladt til en nærmere angiven række fødevarer,
E 462, ethyl-
cellulose,
der bl.a. kan anvendes som fortykningsmiddel eller stabilisator,
E 586,
4-hexylresorcinol,
der tillades til krebsdyr for at forhindre, at der dannes mela-
nose (sorte pletter) på skallen kort tid efter fangst, og
E 968, erythritol,
der bl.a.
kan anvendes som konsistensmiddel, og hvor stoffet tillades i lighed med de
øvrige såkaldte polyoler (sukkeralkoholer). Stoffet vil desuden – også i lighed
med de øvrige polyoler – blive tilladt som sødestof. SCF - nu EFSA - har vurde-
ret, at anvendelsen af de pågældende stoffer er sundhedsmæssigt acceptabel.
- To stoffer udelades,
nemlig E 216 og E 217, propyl-p-hydroxybenzoat og
natriumsaltet heraf, idet EFSA ikke finder, at stofferne fortsat kan omfattes af de
øvrige p-hydroxybenzoaters gruppeværdi for ADI (acceptabel daglig indtagelse).
Ifølge EFSA’s tilsætningsstofpanel er der dog enighed om, at der ikke er nogen
umiddelbar eller langsigtet sundhedsmæssig risiko ved tilstedeværelsen af stof-
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
125157_0004.png
4
ferne i maden på grund af det forholdsvis begrænsede anvendelsesområde, hvor-
til de i øjeblikket er tilladt.
- For enkelte af de
allerede tilladte stoffer
sker der en
udvidet anvendelse
i
nogle specifikke fødevarer. Her kan bl.a. nævnes anvendelse af
stoffer i nogle
traditionelle ungarske produkter
og tilladelse til anvendelse af konserverings-
stoffet
benzoesyre til alle kogte krebsdyr,
fx krebsehaler, i lighed med til kogte
rejer. Herudover
indskrænkes
anvendelsen af
E 214, E 215, E 218 og E 219,
methyl- og ethyl-p-hydroxybenzoaterne og deres natriumsalte, idet stofferne
udelades til
kosttilskud.
Ud talelser
Europa-Parlamentets udtalelse foreligger endnu ikke.
Gæld end e d ansk ret
Bestemmelser om tilsætningsstoffer er fastsat i bekendtgørelse nr. 282 af 19.
april 2000 om tilsætningsstoffer til fødevarer som bl.a. ændret ved bekendtgørel-
se nr. 712 af 1. juli 2004 samt i Positivlisten af august 2002.
Konsekvenser
For så vidt angår forslaget bestemmelser om nitrit og nitrat i kødprodukter vil
beskyttelsesniveauet for forbrugeren ikke blive ændret i forhold til vækst af mi-
kroorganismer, herunder
Clostridium botulinum,
men beskyttelsesniveauet for
forbrugeren vil blive forringet for så vidt angår nitrosamindannelse. Jo højere
mængde nitrit, der tilsættes i kødprodukter, desto større risiko er der for dannelse
af nitrosaminer, som er kræftfremkaldende. Forslaget er efter dansk opfattelse
ikke i overensstemmelse med den videnskabelige rådgivning fra SCF og EFSA.
Forslaget indebærer højere tilladte mængder nitrit i kødprodukter end de nuvæ-
rende danske tilladte mængder på 60 til 150 mg/kg beregnet som tilsat mængde,
hvilket er vurderet som teknologisk tilstrækkeligt til at nå den ønskede effekt i
forhold til vækst af mikroorganismer, herunder
Clostridium botulinum,
samtidig
med, at risikoen for nitrosamindannelse minimeres. Den danske maksimale
mængdebegrænsning på 150 mg/kg beregnet ud fra tilsat mængde er endvidere
kun udnyttet for nogle særlige produkter, som fx Wiltshire bacon og spegeskin-
ke, hvor det vurderes som nødvendigt for kunne forhindre vækst af mikroorga-
nismer.
De gældende danske regler er en genindførelse af tidligere gældende nationale
regler. Ved afgørelsen i Miljøgarantisagen
1
fik Danmark medhold i, at Kommis-
sionen ikke havde rettet sig efter SCF’s udtalelser i 1990 og 1995 vedrørende
tilsætning af nitrit og nitrat i kødprodukter. Som følge af EF-domstolens afgørel-
se, har Danmark derfor genindført de nationale regler vedrørende anvendelses-
betingelser for nitrit og nitrat i kødprodukter.
For så vidt angår forslaget om for visse grupper kødprodukter at regulere tilsæt-
ningen af nitrit som restmængde i stedet for som tilsat mængde har dette ingen
1
EF-d om stolen C-3/ 00 af 20. m arts 2003, Kongeriget Danm ark m od Kom m issionen for
d e Eu rop æiske Fællesskaber
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
5
konsekvenser for forbrugerne i Danmark, da disse produkter kun kan markedsfø-
res i engelsksprogede lande.
Hvad angår de øvrige ændringer for anvendelse af tilsætningsstoffer giver disse
ikke anledning til bemærkninger.
En vedtagelse af forslaget vil kræve ændring af både tilsætningsstofbekendtgø-
relsen og Positivlisten.
Forslaget skønnes ikke at få statsfinansielle konsekvenser, og umiddelbart skøn-
nes det ikke at få økonomiske konsekvenser for hverken erhverv eller forbruge-
re.
H øring
Forslaget har været sendt til høring i Det Rådgivende Fødevareudvalg og til en
bred kreds af forbruger- og erhvervsorganisationer i henhold til fødevarelovens
§§ 6 og 69.
Coop Norden Food
støtter forslaget om de nye anvendelsesbetingelser for nitrit
og nitrat i kødprodukter, idet de opfatter forslaget som en stramning af gældende
EU bestemmelser. Også udeladelsen af E 216 og E 217 støttes. Coop Norden har
dog forbehold over for anvendelsen af forslagets betegnelser for de traditionelt
fremstillede kødprodukter, som er anført i kursiv.
Danske Slagterier
støtter, at mængdebegrænsningerne for nitrit og nitrat i kød-
produkter generelt sker som tilsat mængde og har ingen bemærkninger til de
foreslåede mængder. Danske Slagterier har dog forbehold over for anvendelsen
af forslagets betegnelser for de traditionelt fremstillede kødprodukter, som er
anført i kursiv.
Efter
Forbrugerrådets
opfattelse skal der arbejdes for at få mængdebegræns-
ningerne for nitrit og nitrat i kødprodukter mere i overensstemmelse med de
værdier, der gennem mange års brug har vist sig tilstrækkelige for danske føde-
varer. Herudover støtter Rådet udeladelsen af E 216 og E 217, mens man finder,
at anvendelsen af E 586 bør gøres tidsbegrænset med henblik på yderligere un-
dersøgelser af stoffets sundhedsmæssige forhold.
Bryggeriforeningen, DSK (De Samvirkende Købmænd), FødevareIndustri-
en, Kaffe- og Teimportørforeningen
og
SID
har ingen bemærkninger til for-
slaget og ej heller
Landbrugsraadet,
idet sidstnævnte dog henviser til svaret fra
Danske Slagterier.
Tid ligere forelæggelse for Folketingets Europaud valg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg