Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 5
Offentligt
916541_0001.png
916541_0002.png
916541_0003.png
916541_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
16. november 2010Færdsels- og våben-kontoret2010-156-0282KSA40205
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lovom ændring af færdselsloven (Implementering af dele af tredje kørekort-direktiv – ændring af gyldighedstiden for kørekort) (L 5), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af færdselsloven (Implementering af dele af tredje

kørekortdirektiv – ændring af gyldighedstiden for kørekort) (L 5):

”Hvad er proceduren for fornyelse af kørekort ved det fyldte70. år og kan ministeren, bl.a. set i lyset af den elektroniskesagsbehandling, se muligheder for forenkling heri?”

Svar:

Det fremgår af færdselslovens § 59, stk. 3, at et kørekort efter udløbet afgyldighedstiden kan fornys, hvis indehaveren stadig opfylder betingel-serne. Det er bl.a. en betingelse, at ansøgeren er i besiddelse af tilstræk-kelig syns- og høreevne samt i øvrigt af den fornødne åndelige og legem-lige førlighed, jf. færdselslovens § 56, stk. 2, nr. 2.Kørekortbekendtgørelsen indeholder nærmere regler om proceduren forfornyelse af kørekort.En ansøgning om fornyelse af kørekort ved udløb af gyldighedstiden skalindleveres til kommunen (borgerservice) ved personligt fremmøde, idetkommunen bl.a. skal sikre sig, at kørekortansøgeren og den person, somkørekortet udstedes til, er den samme, jf. nærmere nedenfor. Ansøgnin-gen kan indleveres til enhver kommune, uanset hvor i Danmark ansøge-ren har bopæl, jf. kørekortbekendtgørelsens § 69, stk. 1.Ansøgningen skal være vedlagt lægeattest, fotografi, et offentligt udstedtlegitimationspapir, hvoraf ansøgerens personnummer fremgår, samt dettidligere udstedte kørekort, jf. § 69, stk. 2. Til dokumentation for at an-søgeren er identisk med den person, der er beskrevet i lægeattesten, skalfotografiets bagside af lægen være påført ansøgerens personnummer ogvære underskrevet af lægen, jf. § 21, stk. 5.Kommunen inddrager herefter kørekortet og udsteder samtidig et midler-tidigt kørekort. Hvis ansøgeren ønsker mulighed for at køre bil uden forNorden, kan ansøgeren i stedet anmode om at få sit kørekort foreløbigtfornyet for en periode på tre måneder, jf. § 71, stk. 3.Kommunen skal herefter foretage kontrol af, at ansøgningen er udfyldtkorrekt, at ansøgerens identitet er korrekt, at fotografiet lever op til dekrav, som er fastsat i kørekortbekendtgørelsen, at ansøgeren opfylder dehelbredsmæssige betingelser for fornyelse af kørekort på baggrund afoplysningerne i lægeattesten, at ansøgeren opfylder kravet om sædvanlig2
bopæl i Danmark, herunder evt. kontrol af gyldig opholdstilladelse elleropholdsbevis, og at der i Kørekortregistret ikke er nogen indikation for,at ansøgningen skal forelægges for politiet.Endvidere skal kommunen kontrollere, at der ikke er forløbet mere endtre år, siden gyldigheden af kørekortet er udløbet. Er dette tilfældet, stil-les der krav om, at ansøgeren skal bestå en kontrollerende køreprøve forhver kategori, som ønskes fornyet. Kommunen berammer i så fald enkontrollerende køreprøve. Hvis ansøgeren anmoder om dispensation,sendes sagen til politiet.Kommunen kan træffe afgørelse om spørgsmål, der knytter sig til deovenfor beskrevne led i behandlingen af en ansøgning om kørekort. Detteindebærer bl.a., at kommunen kan træffe afgørelse om, at et indleveretfoto er uanvendeligt, fordi det eksempelvis ikke opfylder kravene til stør-relse.Hvis lægeattesten indeholder oplysninger om sygdom udover oplysnin-ger om synsstyrke, skal afgørelsen om fornyelse ikke træffes af kommu-nen, men af politiet, jf. kørekortbekendtgørelsens § 22. Politiet kan i denforbindelse kræve, at der fra speciallæge eller andre fremskaffes en er-klæring eller yderligere oplysninger, samt at ansøgeren medvirker til læ-gelige undersøgelser. I visse tilfælde forelægges sagen for Sundhedssty-relsen ved den regionale embedslægeinstitution, jf. kørekortcirkulærets §10, stk. 2, jf. bilag 1. Politiet kan i øvrigt kræve, at ansøgeren aflægger envejledende helbredsmæssig køretest, jf. kørekortbekendtgørelsens § 54,stk. 1.Hvis andre betingelser end de helbredsmæssige ikke er opfyldt, træfferkommunen afgørelse og giver klagevejledning. Såfremt betingelserne forfornyelse af kørekort ikke er opfyldt, skal førerretten inddrages, hvilketsker ved opdatering af Kørekortregisteret.Hvis alle betingelser for fornyelse er opfyldt, skal ansøgeren udfylde etstamkort. Kommunen opkræver betaling, bestiller et kørekort hos Rigs-politiet og opdaterer Kørekortregistret. Der betales et gebyr på 30 kr. forfornyelse af kørekort til ansøgere, der er fyldt 70 år, jf. færdselslovens §124 c, stk. 3. Rigspolitiet udsteder herefter kørekortet og sender det tilansøgeren, medmindre den pågældende har ønsket at afhente kørekortethos kommunen.
3
Med lovforslaget lægges der i overensstemmelse med tredje kørekortdi-rektiv op til indførelse af en ny kørekortmodel med begrænset admini-strativ gyldighedstid, som indebærer, at et kørekort fremover som ud-gangspunkt skal fornys hvert 15. år og ikke først ved det fyldte 70. år.Indførelsen af jævnlige fornyelser medfører, at der i de administrativeregler, som skal udarbejdes i forlængelse af lovforslaget, vil skulle tagesnærmere stilling til en række spørgsmål om den fremtidige procedure forfornyelse af kørekort. Justitsministeriet vil i den forbindelse så vidt mu-ligt bestræbe sig på at gøre procedurerne så simple for borgerne som mu-ligt, idet hensynet til at sikre, at kørekort fornyes til den rette person, dogogså fremover vil være afgørende for ministeriet.
4