Den danske regering

Regeringen varetager Danmarks interesser i EU ved forhandlingerne i Ministerrådet og sager ved EU-Domstolen.

Folketingssalen
Større

De danske ministre rejser ofte til Bruxelles for at forhandle og vedtage EU’s love i Ministerrådet. Det skifter fra sag til sag, hvilken minister der forhandler på vegne af Danmark. EU’s Ministerråd er opdelt i forskellige områder. Hvis ministrene skal vedtage fælles miljøregler, deltager den danske miljøminister. Handler forhandlingerne om fiskekvoter, er den danske fiskeriminister med.

Før et EU-lovforslag bliver behandlet af ministrene i Ministerrådet, bliver det forberedt og forhandlet i arbejdsgrupper. Således kan ministrene på møderne i Ministerrådet hurtigt vedtage det, der er enighed om, og bagefter koncentrere sig om de svære spørgsmål, hvor kompromisser endnu ikke er på plads. Der er mere end 150 arbejdsgrupper under Ministerrådet, der består af embedsmænd fra EU-landene. Danmark er repræsenteret i arbejdsgrupperne af embedsmænd fra de danske ministerier. 

Regeringen og EU-Domstolen

Dansk lovgivning bliver ændret med de regler, landene i fællesskab vedtager i EU. Fra tid til anden opstår der tvivl, om den præcise betydning af de samme love. I de situationer er det overladt til EU’s domstol at afgøre, hvordan lovene skal fortolkes.
 
Regeringen fører sager ved EU-Domstolen på vegne af Danmark. Det gælder særlig i de tilfælde, hvor Kommissionen har lagt sag an mod Danmark for at overtræde EU’s fælles regler – en såkaldt traktatbrudssag.

Et eksempel er Danmarks tidligere forbud mod salg af øl og sodavand på dåse, hvilket ifølge Domstolen var imod den frie konkurrence i EU. Her forsøgte den danske regering i flere år at overbevise Domstolen om, at det danske forbud skyldtes et fornuftigt og i øvrigt lovligt miljøhensyn. Sagen endte som bekendt med, at det blev tilladt at sælge dåsesodavand og dåseøl i Danmark.

Senest opdateret: [21.03.2024]
Sideansvarlig: Tomas Heron