Hvordan får jeg job i EU?

Uanset om du er betjent, sekretær, akademiker eller chauffør, kan du søge job inden for dit område i EU. En stor andel af stillingsopslagene findes via EU’s personaleudvælgelseskontor EPSO.

EU er ikke kun for politikere. Ligesom på alle andre arbejdspladser er der i EU mange forskelligartede opgaver, som skal løses. I 2020 blev der slået 1.750 stillinger op på jobportalen EU Agencies Jobs – derudover er der ofte ledige stillinger i EU’s delegationer rundt omkring i verden. 

Hvilke krav skal jeg opfylde for at arbejde i EU?

For at blive fastansat og kontraktansat i EU-institutionerne skal man bestå en udvælgelsesprøve. Prøverne varierer efter, hvilken type stilling man gerne vil søge – eksempelvis testes sekretærer i kendskab til MS Office, mens skolepsykologer stilles spørgsmål om børns udvikling. Først når prøven er bestået, kan man søge de stillinger inden for det pågældende område.  

Hvis du gerne vil arbejde i en af EU's institutioner - fx Kommissionen, Rådet eller Parlamentet, kræver de fleste job, at du består EU's concours adgangsprøve. Det er dog et fåtal, som består den berygtede prøve - læs her hvor mange.

Enkelte stillinger kræver dog ikke, at man består EPSO’s udvælgelsesprøver. Det gælder som regel midlertidige stillinger og praktikophold hos institutioner og agenturer, herunder Blue Book Traineeships. Desuden kan ansatte i offentlige myndigheder udstationeres i op til 4 år i en EU-institution. I sådanne tilfælde søger man via de respektive ansættelsesmyndigheder. 

Hvor søger jeg stillingerne?

En stor andel af stillingsopslagene findes hos EU’s personaleudvælgelseskontor EPSO.  

Da ikke alle stillinger udvælges af EPSO, kan det derfor være relevant at holde øje med de forskellige agenturers hjemmesider eller følge dem på LinkedIn. Det samme gælder de politiske grupper i Europa-Parlamentet, der selv udvælger assistenter til MEP’erne. Endelig er der også en række vikarbureauer. 

Desuden findes en lang række organisationer og myndigheder med kontorer, der beskæftiger sig med EU - ofte placeret i Bruxelles. Du kan se en liste over de danske lobbykontorer i Bruxelles forneden.