EU-Kommissionen ønsker at ligestille EU-borgere og migranter med lovligt ophold

Europa-Kommissionen fremlægger ny handlingsplan for integration og inklusion for perioden 2021-2027. Planen foreslår 60 forskellige tiltag, men ingen bindende krav til EU-landene.

En investering i et mere robust samfund

Europa-Kommissionen præsenterede den 24. november 2020 sin nye handlingsplan for integration og inklusion af migranter med lovligt ophold i EU. Den nye plan skal gælde for perioden 2021 til 2027 og skal afløse den eksisterende handlingsplan fra 2016. 

EU-landene står, ifølge Kommissionen, over for en række udfordringer med at sikre en vellykket integration og inklusion af de mere end 34 mio. indbyggere i EU, som er født uden for EU. F.eks. er kun 64 pct. af dem i job mod 74 pct. af de indfødte EU-borgere (2019), ligesom andelen af migranter med en lavere uddannelse er højere end for indfødte EU-borgere (38,5 pct. mod 19,6 pct.). 

Ifølge Kommissionen er en vigtig forudsætning for vellykket integration, at migranter med lovligt ophold kan deltage fuldt ud i vores samfund. EU-kommissær Ylva Johanson kaldte det, i forbindelse med præsentationen af handlingsplanen, for ”en investering i et mere robust samfund både økonomisk og socialt”. Samtidig understregede hun dog, at ”inkluderende integration går begge veje. Det handler ikke bare om at give muligheder til migranter, men også om at de tager ansvar. Forventningerne må gå begge veje, alle har både rettigheder og pligter”.

Fire indsatsområder

Europa-Kommissionen ønsker med handlingsplanen at sikre, at alle migranter i EU med lovligt ophold bliver fuldt integreret i samfundet. Særlig vigtig er integrationen, når det handler om adgangen til beskæftigelse, uddannelse, sundhedsydelser og bolig. Kommissionen foreslår derfor, at indsatsen i de kommende syv år koncentreres om disse fire områder, som er helt centrale for god integration og inklusion. Det er alle områder, hvor EU’s kompetencer er begrænsede.

Kommissionen foreslår med handlingsplanen hele 60 forskellige tiltag, men ingen forslag om bindende krav til EU-landene. EU har ikke beføjelser til at harmonisere EU-landenes lovgivning, når det drejer sig om integration af tredjelandsborgere med lovligt ophold, men må gerne fremme og understøtte EU-landenes indsats på området. Kommissionen satser derfor på at samarbejde med EU-landene, lokale myndigheder, arbejdsmarkedets parter og andre centrale partnere om at få skabt den nødvendige integration og inklusion. 

Kommissionen foreslår bl.a. følgende tiltag inden for de fire nævnte områder:

  • En ”værktøjskasse” med praktiske råd om inkluderende uddannelse fra førskoleundervisning til videregående uddannelser, som ventes fremlagt i 2021. Målrettet støtte til at udvikle læreres kompetencer til at håndtere kulturel, religiøs og sproglig diversitet i klasseværelset. Udvikling af tilgængelige programmer til sprogindlæring med støtte fra EU-midler.
  • Samarbejde med arbejdsmarkedets parter for at fremme integration på arbejdsmarkedet gennem ”European Partnership for Integration”. Forbedring af beskæftigelsesmuligheder gennem anerkendelse af færdigheder. Yde støtte til iværksættervirksomheder under InvestEU for både kvinder og mænd (med indvandrerbaggrund). Fremme af iværksætteri blandt migranter gennem skræddersyede uddannelse og mentorprogrammer. Fuld udnyttelse af mulighederne for EU-finansiering.
  • Samarbejde med EU-landene om bedre adgang til sundhedsydelser, herunder psykisk sundhedspleje og rehabilitering for personer med migrantbaggrund. Finansiering af særlige projekter gennem Asyl- og Migrationsfonden. 
  • Samarbejde med EU-landene om bedre adgang til passende boliger til overkommelige priser og integrationstiltag understøttet af finansiering fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus, Asyl- og Migrationsfonden og InvestEU. Fremme af gensidig læring mellem EU-lande, byer og regioner om bekæmpelse af forskelsbehandling på boligmarkedet og af segregation.

Midtvejsevaluering i 2024

Gennemførelsen af de mange tiltag vil blive løbende overvåget. Kommissionen vil regelmæssigt rapportere om fremskridtene til Rådet og Europa-Parlamentet, og så vil den gennemføre en midtvejsevaluering af handlingsplanen ved udgangen af 2024. Endelig vil Kommissionen udvikle en interaktiv online platform om ”Integration” på sin hjemmeside, som gør det muligt for offentligheden og eksterne interessenter at følge fremskridtene med handlingsplanens gennemførelse og selv komme med bidrag.

Europa-Kommissionens handlingsplan foreligger stadig kun på engelsk, men kan læses her.