Deltag i EU-ugen for FGU og EUD

Skal din klasse være med, når vi til efteråret sætter EU på skoleskemaet over hele landet? Og når vi i uge 48 på tværs af hele landet spiller rollespillet »EU på spil?«. Det er gratis, upartisk og nemt at gå til for dig som underviser. 

Til juli overtager Danmark formandskabet for EU. I det næste halve år er det Danmark, som sidder for bordenden, når der skal forhandles, debatteres og træffes store beslutninger i EU.

Det sætter vi fokus på i efteråret, når vi sammen sætter EU på skoleskemaet. Det kulminerer med en landsdækkende EU-uge, hvor skoler over hele landet deltager i rollespillet »EU på spil - hvordan bliver vi enige?«. Og din klasse kan være med!

Som del af den landsdækkende EU-uge får du gratis tilsendt alt, hvad du har brug for til at lave et tværfagligt EU-undervisningsforløb. Forløbet er tilrettelagt, så du kan skræddersy det til lige netop din klasse, deres faglige niveau og den tid, I har til rådighed.

Materialet er lavet i samarbejde med Børne- og Undervisningsministeriet og leverer derfor undervisningsmateriale, som lever op til de faglige mål for målgruppen. 

Tilmeld din klasse og bestil materiale pakken

Hvad er EU?

Udgivet i februar 2024

Gennem konkrete eksempler fra hverdagen og i et jordnært sprog, giver undervisningshæftet en grundig introduktion til EU. 

Hæftet er lavet til i udskolingen, men er også velegnet til undervisning af eleverne på FGU og EUD.

EU På kryds og tværs

Udgivet i marts 2025

Bogen behandler EU ”på kryds og tværs” og gennemgår på en lettilgængelig måde alle de vigtigste emner for at forstå, hvad EU er for en størrelse.

EU på spil

Udgives i august 2025

Med rollespillet "EU på spil - hvordan bliver vi enige", skal eleverne selv prøve kræfter med at forhandle et lovforslag på plads. Rollespilspakken indeholder bl.a. en lærervejledning, tre temaer, hæfter til eleverne og andre fysiske materialer. 

Som del af EU-ugen får du...

Tilsendt en lærervejledning med konkrete forslag til, hvordan du kan sætte EU og formandskabet på skoleskemaet i et tværfagligt forløb i samfundsfag og historie. Vejledningen indeholder både konkrete idéer til hjemmearbejde, klasseundervisning og gruppearbejde.  

Derudover får du gratis tilsendt: 

  • Et klassesæt på 30 eksemplarer af undervisningshæftet: »Hvad er EU?«. Hæftet er oprindeligt lavet til eleverne i udskolingen, men er også velegnet til brug på FGU og EUD. 
  • Ét eksemplar af lærergrundbogen: »EU på kryds og tværs«.
  • Vores rollespil »EU på spil - hvordan bliver vi enige«, hvor eleverne får mulighed for selv at prøve kræfter med at forhandle et EU-lovforslag på plads. Rollespillet indeholder tre forskellige temaer, som du kan vælge mellem og kombinere. 

Du får også adgang til vores digitale undervisningsunivers, hvor du kan finde 8 relevante undervisningsfilm med tilhørende elevopgaver. Elevopgaverne er udarbejdet med tre forskellige typer opgaver, så man kan differentiere undervisningen med både et traditionelt videnstjek, holdningsspørgsmål og en opgave med at belyse bredere problemstillingen.

De kan også bruges som afsæt til afgangsprøven i samfundsfag i 9. klasse. Til hver film er der også knyttet en ordbog, som forklarer de vigtigste begreber. 

Om EU-ugen

EU-ugen er et samarbejde mellem Folketingets EU-Oplysning og Børne- og Undervisningsministeriet. EU-ugen består af tværfagligt materiale, som er lavet for at skabe fokus på det danske EU-formandskab og hvad det betyder for et land at have et EU-formandskab.

Det sætter vi sammen fokus på i uge 48, når elever over hele landet spiller rollespillet »EU på spil - hvordan bliver vi enige«.

Som forberedelse til EU-ugen har vi lavet tværfaglige undervisningsforløb til de to spor, som består af en kombination af trykte publikationer, et trykt rollespil, og små undervisningsfilm med tilhørende elevopgaver.