Undervisning

Her finder du en række temapakker til grundskoler og ungdomsuddannelser. Hver temapakke indeholder korte tekster, videoer, grafikker og animationer. Vi har også produceret elevopgaver og lærervejledninger, som du kan lade dig inspirere af. 

Materiale til grundskoler

Til de ældste klasser i grundskolerne har vi produceret elevopgaver og korte film om EU. 
Se materiale til grundskoler

Materiale til ungdomsuddannelser

Prøv elevopgaver og temaer til ungdomsuddannelserne med reportagefilm, podcasts, animationer og grafikker.
Udforsk materiale til ungdomsuddannelserne

Reportagefilm, podcasts og elevopgaver om Danmarks 50 år i EU

Prøv vores undervisningsmateriale til samfundsfag om Danmarks 50 år i EU. Vi har produceret elevopgaver og lærervejledninger til både grundskoler og ungdomsuddannelser. 
Se materiale til ungdomsuddannelser Se materiale til grundskoler

Danmark i EU

Igennem fem film tager vært Christian Degn landet rundt for at tale med danskerne om EU. Undervejs diskuterer de emner som EU-flaget, nethandel, øremærket barsel, atomkraft og grænsekontrol. Til undervisningsfilmene er lavet elevopgaver, som kan bruges i din undervisning. Videoerne er lavet i forbindelse med markeringen af 50 år Danmark i EU.

EU-flaget og Dannebrog

Christian Degn besøger blandt andet en kolonihave for at undersøge danskernes forhold til EU-flaget og Dannebrog. Han taler også med flagentusiaster på begge sider af spektret. (videoen tager 04:58 min)

Nethandel

Christian Degn undersøger danskernes holdninger og vaner, når det kommer til at handle på nettet. Undervejs undersøger han, hvorvidt der er behov for, at EU regulerer nethandel. (videoen tager 04:57 min.)

Øremærket barsel

Christian Degn undersøger danskernes holdning til, at EU har indført øremærket barsel til mænd.  Undervejs bliver eleverne introduceret til fakta og historie om barsel. (videoen tager 04:56 min.)

Atomkraft

Christian Degn undersøger danskernes holdning til atomkraft. Undervejs forsøger han også at stille spørgsmål ved, hvorvidt atomkraft er grøn energi. (videoen tager 05:01 min.)

Grænsekontrol

Skal der være grænsekontrol mellem Danmark og Tyskland. Og hvad mener danskerne egentligt om at være en del af Schengen? I undervisningsfilmen undersøger Christian Degn danskernes holdning til grænsekontrol. (videoen tager 05:15 min.)

EU i din hverdag

Serien består af seks korte animationsfilm, som giver en grundledende introduktion til de vigtigste begreber og institutioner indenfor EU. Den første video handler om, hvordan EU påvirker vores hverdag.

Hvad er Europa-Kommissionen?

Videoen giver eleverne en kort introduktion til, hvordan Europa-Kommissionen arbejder og deres rolle i EU systemet. 

Hvad er Europa-Parlamentet

Videoen giver eleverne en kort introduktion til Europa-Parlamentet, og hvordan det arbejder.

Hvad er Ministerrådet?

Videoen giver eleverne en kort introduktion til Ministerrådet, og hvordan det arbejder. 

Hvad er EU's handelsaftaler ?

Videoen forklarer kort, hvordan EU har handelsaftaler med andre lande, samt hvilke fordele og ulempe det har for forbrugerne.

EU's velfærdsdilemma?

Videoen forklarer EU's velfærdsdilemma. Blandt andet problemstillinger omkring retten til velfærdsydelser, når man er bosat i et andet EU-land.
Større

Danmark i EU - en podcastserie i tre afsnit

Danmark har været medlem af EU i 50 år. I podcasten dykker vi ned i tre udvalgte tidslommer, som beskriver Danmarks forhold til EU gennem tiden. Vært Anne Sofie Allarp taler med en perlerække af centrale aktører om, hvad der skete dengang, hvad der drev dem til det, de gjorde, og hvilken betydning det fik. 

Krags store projekt: Danmark som del af Europa

At Danmark blev en del af Det Europæiske Fællesskab var J.O. Krags måske største politiske sejr. Men det skete ikke uden modstand. Heller ikke fra egne rækker, for Socialdemokratiet var dybt splittet i spørgsmålet.

Kompromisset i kopirummet: Historien om de danske forbehold

Det var breaking news, da danskerne i 1992 stemte nej til Maastrichttraktaten, som vores politikere selv havde været med til at forhandle hjem. Knap et år senere stemte danskerne ja til samme traktat, men med fire forbehold. Hvordan kom vi fra et nej til et ja?

Da Danmark samlede Europa

Da Anders Fogh Rasmussen den 13. december 2002 præsenterede den nye europæiske familie i Bellacentret i København, var det kulminationen af en udvikling, som startede med Berlinmurens fald i 1989.