Folketingets Europaudvalg

Europaudvalget kontrollerer den danske regerings EU-politik. 

Større
Europaudvalget diskuterer EU-sager og giver forhandlingsmandat til de danske ministre, når de skal forhandle på Danmarks vegne i EU’s Ministerråd i Bruxelles.
I Danmark har vi tradition for mindretalsregeringer. Det betyder, at regeringen fra sag til sag skal have støtte fra andre partier i Folketinget. Regeringen skal derfor besøge Europaudvalget for at sikre Folketingets opbakning til den EU-politik, som regeringen ønsker at følge i Bruxelles.

Europaudvalget giver regeringen mandat

Når en dansk minister skal forhandle på Danmarks vegne om vigtige sager i EU’s Ministerråd, skal han eller hun sikre opbakning fra Europaudvalget. Hvis der f.eks. er planlagt et møde for EU’s miljøministrene i Ministerrådet, møder den danske miljøminister op i Europaudvalget ugen inden. Her vil ministeren præsentere de sager, som skal forhandles eller stemmes om i Ministerrådet. Denne præsentation kaldes et forhandlingsoplæg. Det samme gælder for de andre danske ministre, inden de skal til møder i Ministerrådet.

Efter ministerens fremlæggelse af sagerne kan Europaudvalgets medlemmer stille spørgsmål til ministeren. Efter 2-3 spørgerunder afrunder udvalgsformanden debatten ved at konkludere, om der er et flertal imod forhandlingsoplægget.

I de fleste tilfælde ender debatten med, at ministeren får et såkaldt mandat. Et mandat betyder, at der ikke er et flertal af Europaudvalgets medlemmer, der stemmer imod regeringens oplæg. Ministeren kan derefter rejse til Bruxelles og forhandle med sine kolleger fra andre EU-lande.

Sammensætning

Der er i alt 29 medlemmer af Europaudvalget. Det er partiernes EU-ordførere og deres stedfortrædere. Udvalget er sammensat, så det er repræsentativt for Folketinget. Altså svarer fordelingen af udvalgsmedlemmer mellem partierne til, hvor store partierne er i Folketinget. Dermed udtrykker Europaudvalgets holdninger til de forslag, der præsenteres, Folketingets holdning.

Organisering

Europaudvalget mødes på Christiansborg næsten hver fredag året rundt med undtagelse af august. Udvalget følger EU’s kalender og ikke Folketingets. Medlemmerne skiftes løbende ud, hvis partierne bytter om på ordførerposterne eller hvis et andet medlem skal have ordet i forbindelse med en enkelt sag.
Derudover udskiftes udvalget efter folketingsvalg.

Så ofte støtter Europaudvalget regeringens EU-politik

 
Parti Antal Procent
Socialdemokratiet 85 100%
Danmarksdemokraterne* 11 100%
Hans Kristian Skibby** 49 100%
Jens Rohde*** 10 100%
Kristendemokraterne**** 75 100%
Socialistisk Folkeparti 84 98,8%
Radikale Venstre 81 95,3%
Venstre 80 94,1%
Det Konservative Folkeparti 78 91,8%
Enhedslisten 41 48,2%
Nye Borgerlige 39 45,9%
Dansk Folkeparti 39 45,9%

Tal for mandatgivning i Europaudvalget i folketingsåret 2021/2022.

*I størstedelen af perioden, fra 6/10-2021 til 18/8-2022, havde Danmarksdemokraterne ingen medlemmer af udvalget.

**Hans Kristian Skibby var i perioden 6/10-2021 til 21/2-2022 medlem af Dansk Folkeparti, hvor der blev forelagt 25 forhandlingsoplæg. I perioden 22/2-2022 til 17/8-2022 var han medlem af udvalget som løsgænger. I perioden 18/8-2022 til 4/10-2022 var han medlem af udvalget for Danmarksdemokraterne. 

***Jens Rohde var i perioden 6/10-2022 til 25/8-2022 medlem af udvalget for Kristendemokraterne. I perioden 26/8-2022 til 4/10-2022 var han medlem af udvalget som løsgænger. 

****I perioden 26/8-2022 til 4/10-2022 havde Kristendemokraterne ingen medlemmer af udvalget.

Fagudvalgenes arbejde

Folketinget har samlet kontrollen med regeringens EU-politik i Europaudvalget, men der er også andre udvalg, de såkaldte fagudvalg, som behandler EU-sager. I dag er EU-samarbejdet udvidet til at omfatte mange forskellige politikker. Det gør det vanskeligere for medlemmerne af Europaudvalget at have indsigt i de enkelte sager, og derfor spiller Folketingets fagudvalg en stor rolle. 

Fagudvalgenes arbejde omfatter bl.a. samråd med ministeren om EU-sager forud for møder i Ministerrådet, faglig støtte og ekspertise til Europaudvalget, overvågning af, om Kommissionens forslag til EU-love overholder nærhedsprincippet. Overvågningen foretages i samarbejde med Europaudvalget

Hvordan kan jeg få indflydelse?

Enhver kan komme ind og forelægge en sag for Europaudvalget, uanset om man kommer på vegne af en organisation eller som privatperson.

Du kan følge udvalgets vigtigste sager via Folketingets statusblade for EU-forslag, som kan findes i Dokumenter på EU-Oplysningens hjemmeside.
Du kan også følge udvalgets møder enten på Folketingets TV-kanal eller på ft.dk, fordi møderne som regel er åbne og TV-transmitteres.

Det er kun i særlige tilfælde, at Europaudvalget lukker dørene og slukker for transmissionen, så ministre i fortrolighed kan fortælle f.eks. om forhandlinger med andre lande.

Elevopgaver og lærervejledning til tema om Europaudvalget

Dyk ned i elevopgaver og lærermateriale, som kan inspirere din undervisning. 

Gå til undervisningsområdet