EU og familiesammenføring

Det kaldes familiesammenføring, når en statsborger får lov at bo i sit hjemland med sin udenlandske familie. Eller når en migrant får lov at bo i et andet land med sin familie.

Større

Landenes regler for familiesammenføring til egne statsborgere varierer meget. Men EU har vedtaget nogle regler for tredjelandsborgere, som flytter til EU. Hvis f.eks. en indisk ingeniør får arbejde i Paris, har han ret til at få sin indiske familie med.

EU-reglerne om familiesammenføring for tredjelandsborgere gælder ikke for Danmark pga. det danske retsforbehold.

Unionsborgeres ret til at bo i andre EU-lande inkluderer deres familie. Uanset, hvilket statsborgerskab den medfølgende familie har. Hvis f.eks. en dansker får job i Spanien, kan man altså frit bosætte sig der med f.eks. sin argentinske ægtefælle og deres børn eller særbørn under 21 år. I så fald skal der ikke søges om familiesammenføring, men blot om ophold efter EU-reglerne om fri bevægelighed, hvilket er en ret.

For flygtninge gælder der særlige regler. Ifølge FN-konventionerne har man nemlig retskrav på familiesammenføring, hvis man opnår flygtningestatus. 

EU’s regler for familiesammenføring (gælder ikke i Danmark)

De danske regler om familiesammenføring

De danske regler om familiesammenføring gælder, hvis du som dansk statsborger ønsker at bosætte dig i Danmark med din familie, som har statsborgerskab fra udenfor EU. Og hvis I som familie ikke umiddelbart før flytning til Danmark har boet sammen i et andet EU-land. Hvis I har boet i et andet EU-land først kan man nemlig bruge EU's regler om fri bevægelighed og skal i stedet søge om ophold efter EU-reglerne.
Opholdsdirektivet om EU-borgeres fri bevægelighed indenfor EU’s område De danske regler for familiesammenføring for ægtefæller Ophold for familiemedlemmer til EU-borger bosat i Danmark (gælder også for danske statsborgere, som har boet i et andet EU-land i en periode)

Familiesammenføring

Senest opdateret: [21.03.2024]
Sideansvarlig: Kirstine Chege