Danmarks asylregler

Danmark deltager ikke i EU's asylpolitik - så hvordan er de danske regler for asyl?

Større

Både efter de danske regler og efter EU-reglerne, skal man leve op til betingelserne i FN's Flygtningekonvention for at få asyl, eller man kan få beskyttelsesstatus, hvis man risikerer dødsstraf eller at blive underkastet tortur eller anden nedværdigende og umenneskelig behandling eller straf, hvis man rejser tilbage til sit hjemland.

Danmark har nemlig også ratificeret (vedtaget) FN's internationale konventioner om flygtninge, som EU’s asylpolitik også bygger på. Danmark har bare mulighed for at fortolke reglerne selv, men mister til gengæld muligheden for både at påvirke og deltage f.eks. i de aftaler og samarbejder omkring asyl, som EU er i stand til at forhandle.

I 2015 vedtog Danmark, at man kan få midlertidig beskyttelsesstatus, hvis man ikke er konkret og individuelt forfulgt, men på grund af en særligt alvorlig situation i personens hjemland (vold og overgreb på civile) har brug for midlertidig beskyttelse. Dermed opnår man ikke de samme rettigheder (f.eks. omkring familiesammenføring) som folk med flygtningestatus.

Alle kan søge om asyl ved indrejse til Danmark, hvis man mener at leve op til betingelserne. I så fald skal de danske myndigheder vurdere din sag og mens det står på, skal du typisk opholde dig på et asylcenter.

Udlændinge, der har fået et endeligt afslag på en ansøgning om asyl, skal forlade landet.

Hvis man ikke gør det, vil politiet sørge for udrejsen.

Senest opdateret: [21.03.2024]
Sideansvarlig: Kirstine Chege