Migration fra lande uden for EU

EU ønsker at tiltrække arbejdskraft fra tredjelande (lande udenfor EU). Især indenfor de områder, hvor vi mangler arbejdskraft. Omvendt arbejder EU på at begrænse ulovlig indvandring. Derfor har EU bl.a. også fælles visumregler. 

Større

55 % af virksomhederne i EU har svært ved at finde IT-specialister, de kan ansætte., og der mangler op mod 2 millioner ansatte i sundhedssektoren i EU. 

EU mangler altså især højtkvalificeret – uddannet – arbejdskraft. Demografien forstærker tendensen, for EU’s borgere bliver ældre, så der er flere, der skal passes (ældre og syge) og færre til at arbejde og betale skat. Andre steder i verden oplever man samme tendens. Derfor er der konkurrence i verden om at tiltrække kloge hoveder. Det gælder både internt mellem EU-landene, men også mellem EU og resten af verden, f.eks. USA, Kina og Indien.

EU ønsker derfor at tiltrække arbejdskraft fra tredjelande (det vil sige lande udenfor EU). EU’s blå kort skal tiltrække højtuddannede og højtlønnede medarbejdere fra hele verden til EU-landene ved at lave faste rammer for jobbaseret ophold i EU. Det handler blandt andet om, hvor høj en løn man skal have for at kunne sikre sig ophold i EU. Dermed ønsker man at afskaffe EU-landenes egne procedurer for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft og lave ens vilkår for hele EU, da mange tredjelandsborgere alligevel nemt flytter rundt mellem EU-landene. Men også for at undgå at EU-landene konkurrerer med hinanden.

Danmark deltager ikke i det blå kort på grund af vores retsforbehold.

Men det er ikke kun højtkvalificeret arbejdskraft, der mangler i EU. Også visse brancher, som bruger meget ufaglært eller lavtuddannet arbejdskraft, har svært ved at tiltrække arbejdere, fordi mange europæere ikke ønsker at arbejde til den løn og under de vilkår, som der tilbydes indenfor branchen.

I Danmark er arbejdsløsheden ifølge tal fra november 2022 på 2,6%. Det svarer til, at 77.300 danskere, som har mulighed for at tage et job, er arbejdsløse. Den meget lave ledighed betyder, at flere danske virksomheder har svært ved at finde både højtuddannet og ufaglært arbejdskraft.

Der er kommet godt 16.000 fuldtidsbeskæftigede til Danmark fra lande uden for EU (2018-tal) gennem erhvervsordningerne - Danmarks nationale version af EU’s blå kort. Størstedelen er fra Indien, Kina og USA.

Ifølge Det Økonomiske Råds vurdering hjælper migranterne med at skabe mere produktivitet og vækst i Danmark, men også med at forhindre, at økonomien ”overopheder” med fare for en ny finanskrise. Det hænger blandt andet sammen med, at migranterne typisk er i Danmark, mens de er i den erhvervsaktive alder. Når de så skal pensioneres, rejser de ofte tilbage til deres hjemlande igen. Det samme sker typisk, hvis økonomien i Danmark svækkes, og det derfor ikke længere er så attraktivt at arbejde og bo her. 

EU-Kommissionen ønsker i høj grad at ligestille EU-borgere og migranter med lovligt ophold. 

Europa-Kommissionen fremlægger ny handlingsplan for integration og inklusion for perioden 2021-2027. Planen foreslår 60 forskellige tiltag, men ingen bindende krav til EU-landene. 
Læs om Kommissionens handlingsplan for ligestilling af borgere

Ulovlig migration

Der er også immigranter, som opholder sig ulovligt i EU. Vi kalder dem ”papirløse”, når de er kommet til EU på lovlig vis, men beslutter sig for at blive længere end f.eks. de 90 dage, som et turistvisum typisk giver tilladelse til. Dermed bliver deres ophold ulovligt. EU ønsker at begrænse antallet af ulovlige immigranter.

Derimod kalder vi dem normalt “illegale migranter,” når de har krydset grænsen til EU ulovligt og derefter opholder sig her ulovligt.

Fælles for begge grupper, som altså opholder sig her ulovligt er, at deres vilkår er svære, for de lever i konstant risiko for at blive opdaget af myndighederne og udvist af EU. De kan ikke arbejde (officielt) og har ikke adgang til sundhedssystemet, skole osv.

Kommer man fra meget fattige lande med stor arbejdsløshed og fattigdom, kan det dog nogle gange alligevel godt betale sig at løbe risikoen. Med et lavt betalt ’sort’ arbejde i et EU-land, kan man stadig sende et beløb hjem til familien hver måned, som strækker langt i lande med lavt prisniveau.

Nogle ulovlige migranter søger asyl, fordi de håber på dermed at få ophold og arbejdstilladelse. De opholder sig så på et asylcenter mens myndighederne undersøger om de er berettiget til asyl, altså om de f.eks. er forfulgte i hjemlandet. Hvis de ikke er, udvises de. 

Indvandrere og efterkommere fra tredjelande i Danmark 

  • Der bor ca. 770.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Det svarer til ca. 13 procent af befolkningen. 
  • Omvendt bor der ca. 172.000 danske statsborgere i udlandet.

"Indvandrere defineres som personer født i udlandet af ikkedanske statsborgere, og efterkommere er født i Danmark af ikkedanske statsborgere, som ikke er født i Danmark"

Oversigt over antal af indvandrere og efterkommere i Danmark sammenlignet med antal danske statsborgere i udlandet

Senest opdateret: [21.03.2024]
Sideansvarlig: Kirstine Chege