Parisaftalen

Parisaftalen trådte i kraft den 4. november 2016, blot et år efter den blev indgået på FN's 21. klimakonference (COP21) i december 2015. Parisaftalen forpligter medlemslandene til at holde den globale temperaturstigning et godt stykke under 2 grader og arbejde for at begrænse den til 1,5 grad. EU forpligter sig til at reducere udledningerne med mindst 40 pct. i 2030 i forhold til 1990. I EU har man bestemt sig for, at EU og medlemslandene opfylder deres reduktionsbidrag i fælleskab (såkaldt joint fulfillment). 

Parisaftalen indeholder en ambitionsmekanisme, hvor parterne hver femte år vurderer implementeringen af aftalens langsigtede mål. Derudover skal de deltagende lande løbende vise, hvor langt de er nået med at opfylde deres reduktionsmål. 

Parisaftalen fastslår også, at der skal udarbejdes fælles regler for at implementere de reduktionsmål. Endvidere etablerer Parisaftalen en ny markedsmekanisme, hvor et land vil kunne købe udledningsreduktioner ved at finansiere klimaprojekter i andre lande.

Flere informationer

Senest opdateret: [03.11.2016]

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik