Hvad gør EU på sundhedsområdet?

Et nødlager af medicinsk udstyr, fælles indkøb og begrænsninger på eksport af beskyttelsesudstyr til lande uden for EU skal bremse coronasmitten i medlemslandene.

En række medlemslande blev hårdt ramt af coronavirus og manglede akut ansigtsmasker og respiratorer. EU kom med en række tiltag, der skal sikre forsyningen af medicinsk udstyr.  Europa-Kommissionen gik i gang med at opbygge et nødlager med iltapparater, ansigtsmasker, medicin og laboratorieudstyr. EU finansierer størstedelen af udgifterne til nødlageret, og Kommissionen skal beslutte, hvilke medlemslande der kan få udstyr fra det. 

Fælles indkøb af medicinsk udstyr og begrænsninger på eksport

Europa-Kommissionen har også lavet også fælles EU-udbud, så medlemslandene kan stå stærkere i forhandlingerne med producenter og grossister om pris og adgang til medicinsk udstyr. 

26 medlemslande, heriblandt Danmark, har f.eks. købt iltapparater, beskyttelsesudstyr og testudstyr sammen. Medlemslandene kan også gå sammen om at indkøbe vaccine mod covid-19, når den bliver udviklet. 

Samtidig har Europa-Kommissionen gjort det sværere for medlemslandene at eksportere medicinsk udstyr til lande uden for EU. Hvis en virksomhed vil eksportere udstyr som handsker eller beskyttelsesbriller, skal den først have en eksporttilladelse.

Svigtede EU-landene Italien?

Italien er det EU-land med flest dødsfald på grund af covid-19. Den 27. april havde flere end 26.000 mennesker mistet livet i landet, hvor de første dødsfald i Europa blev registreret. 

Presset på sundhedssystemet fik Italien til at bede de andre medlemslande om hjælp gennem EU’s såkaldte civile beskyttelsemekanisme.  

Når et land beder om hjælp gennem denne mekanisme, går et katastrofeberedskabscenter i gang med at koordinere hjælp til landet. De andre medlemslande fortæller krisecentret, hvad de kan hjælpe med – f.eks. i form af læger og sygeplejersker, mundmasker og respiratorer.  

Italien bad om hjælp - EU-lande indførte eksportforbud 

Den 26. februar aktiverede Italien den civile beskyttelsesmekanisme og bad de andre EU-lande om at sende mundmasker til landet. Hjælpen fra de andre EU-lande begyndte at ankomme i slutningen af marts, oplyser Europa-Kommissionen.  

I samme periode indførte bl.a. Tyskland og Frankrig, som er de største producenter af beskyttelsesudstyr i EU, forbud mod at eksportere bl.a. mundmasker og beskyttelseshandsker til andre medlemslande.   

De fleste eksportforbud er dog ophævet igen, efter at Europa-Kommissionen gjorde det sværere at eksportere medicinsk udstyr til lande uden for EU.    

Kommissionsformand siger undskyld til Italien 

Selvom flere EU-lande har sendt bl.a. mundmasker, beskyttelsesdragter og ventilatorer til Italien, føler landet sig ladt i stikken, og at hjælpen fra de andre EU-lande kom alt for sent.  

Det synspunkt deler Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Hun siger, at mange medlemslande ikke kendte deres besøgelsestid i begyndelsen af epidemien, da Italien havde brug for en hjælpende hånd: 
 
- Og ja, for den sags skyld er det på sin plads, at Europa som helhed giver landet en uforbeholden undskyldning, sagde hun i en tale i Europa-Parlamentet den 16. april 2020.  

 

Læs mere

Europa-Kommissionen: Europæisk solidaritet i aktion

Europa-Kommissionen: Kommissionen opretter det hidtil første rescEU-beredskabslager af medicinsk udstyr

Europa-Kommissionen: Coronavirus: Europæisk lægehold sendt til Italien