Det her beslutningsforslag er en opdateret og styrket version af det forslag, som vi også fremsatte i folktingsåret 2022-2023. Dengang rejste vi idéen, og i dag fremsætter vi den igen, fordi vi stadig mener, forslaget er nødvendigt. Klimakrisen og tabet af natur udgør reelle og voksende risici for den økonomiske og finansielle stabilitet, og det er udover de åbenlyse, planetære og menneskelige omkostninger. Derfor bør Nationalbankens mandat opdateres til at afspejle virkeligheden i 2025.
Nationalbanken har igennem mange, mange år lavet forskellige tiltag og haft forskellige delmål med overordnede formål at sikre den økonomiske stabilitet. De sidste 40 år har det åbenlyst været fastkurspolitikken, der har været måske det måske vigtigste middel til at opnå det mål. De kommende årtier og hundrede år vil der komme nogle meget, meget voldsomme forandringer af vores verden, både her i Danmark og sikkert endnu værre andre steder på kloden i form af vildere vejr, migrationsstrømme, strandede aktiver, tab af biodiversitet, hvilket igen påvirker landbruget osv., osv.
Vi taler også om tippingpoints, som jeg faktisk ikke ved hvad hedder på dansk, men som altså betyder, at når der sker nogle forandringer, har det også andre og igen alvorlige og alvorlige konsekvenser. Alt det diskuterer vi jo tit, når vi taler om natur-, miljø- og klimapolitik, men det er afgørende vigtigt, at vi også taler om det, når vi taler økonomisk politik.
Netop i dag har ministeren for beredskab holdt et pressemøde for at tale om det trusselsniveau, der er i Danmark, og at det er på det højeste niveau siden anden verdenskrig. Udover de mange åbenlyse årsager, vi desværre kender, hvor mange jo kommer over os med fuldt overlæg fra andre dele af verden, så er det også det vildere vejr og de risici, det udgør i Danmark, både for mennesker og dyr og for vores fysiske infrastruktur osv., men jo også for de økonomiske skader, det fører med sig.
Det kan man jo bare se, hver eneste gang der har været en voldsom storm eller andet, altså hvilke økonomiske konsekvenser, det har for helt almindelige mennesker, for skatteborgere, for forsikringsselskaber osv. Så det her forslag handler altså ikke om at tvinge Nationalbanken til at plante træer eller investere i vindmøller. Det handler om at sikre vores økonomi mod de risici, som klimakrisen og tabet af biodiversitet medfører.
Det er ikke et mikroproblem; det er en økonomisk systemrisiko. Det anerkendes i dag af både IMF, ECB og Bank of England, altså Englands centralbank. Over 140 centralbanker og finanstilsyn har nu tilsluttet sig det her Network for Greening of the Financial System, altså et netværk af centralbanker for at sikre et grønnere finansielt system, fordi klimarisici truer den finansielle stabilitet.
Vi har som land forpligtet os til Parisaftalen og til at begrænse temperaturstigningen til under 2 grader, helst 1,5 grader, og det er ikke en valgfri ambition, men en international forpligtelse. Hvis vi gør, som vi har lovet og ikke ændrer alt andet, altså en alt andet lige-situation, så har det økonomiske konsekvenser. FN’s klimapanel forudser et tab på over 4.000 mia. dollars i fossile aktiver alene, hvis vi når 2-gradersmålet. Og det handler om den her bekymring for strandede aktiver, altså at banker og finansielle institutioner ikke skiller sig af med de her risikofyldte produkter i deres porteføljer, tidsnok til at de ikke taber værdi. Så får vi en dominoeffekt, og det er det, som de forudser kommer til at koste 4.000 milliarder dollars alene i fossile aktiver.
Herhjemme står vi stadig med et hul i Nationalbankens mandat. Det er i dag muligt rent lovgivningsmæssigt at ignorere klima- og naturhensyn i det daglige virke, og det er ikke holdbart. Jeg sidder selv i Nationalbankens repræsentantskab. Vi mødes adskillige gange om året, og vi får mange kloge analyser om, hvordan boligmarkedet påvirker den økonomiske stabilitet, og om, hvordan det, der foregår i USA, påvirker os, altså alle mulige meget, meget kloge analyser.
Jeg har altid syntes, at spørgsmålet om, hvordan klimaforandringerne og vejret osv. påvirker vores økonomiske stabilitet, har været relativt fraværende. Jeg ved, at Nationalbanken og de tre nationalbankdirektører arbejder med det, men det er påfaldende, synes jeg, hvor lidt det fylder.
Derfor foreslår vi i SF, at der indskrives et klimamandat i formålsparagraffen for Danmarks Nationalbank. Det er ikke, for at vi politikere skal gå og blande os, men det er for at sige, at det er den nye opgave, og så skal I agere ud fra det, ligesom vi også har givet dem en opgave med fastkurspolitikken. Det blev Nationalbanken ikke født med for hundrede år siden.
Vi hører ofte to hovedindvendinger. For det første, at det skulle stride mod netop fastkurspolitikken. Men lad os være ærlige, for Nationalbanken siger selv, at den arbejder for stabile priser gennem fastkurspolitikken. Det er et middel, ikke et mål. Og det kan jeg godt blive lidt i tvivl om, om vi alle sammen er enige om, når jeg hører debatten. For jeg hører det ofte, som om at fastkurspolitikken er målet, men det er naturligvis et klogt middel til økonomisk og finansiel stabilitet. Og hvis klimarisici truer den stabilitet, og det ved vi at de gør, så bør det også være en del af bankens hovedmandat. Det handler ikke om at ændre målene, men om at tage virkeligheden alvorligt, så vi faktisk når dem.
For det andet hører vi, at Nationalbanken allerede i dag tager klimahensyn. Og det er rigtigt; banken er som nævnt med i NGFS, altså det grønne internationale netværk, og de arbejder med forskellige klimascenarier. Men det sker i dag uden et klat mandat, og derfor foreslår vi at gøre det bindende og langsigtet.
Det her handler ikke om at give Nationalbanken en grøn mission eller at snige klima- eller naturpolitik ind ad bagdøren. Det gør vi i SF meget gerne gennem fordøren andre steder. Det er ikke det, det her forslag handler om. Det handler om, at Nationalbanken skal tage højde for finansielle risici, der følger af klimakrisen, så vi ikke står med en altødelæggende finansiel krise, fordi banker og investorer sidder med strandede aktiver, som ingen længere vil købe. Det er ikke radikalt; vi synes, det er rettidig omhu, og derfor fremsætter vi forslaget igen.
Jeg vil gerne takke først og fremmest de partier, der støtter op – tak til Enhedslisten, tak til Alternativet. Og så vil jeg også gerne takke de partier, som jeg synes vi har haft en helt seriøs diskussion med omkring det her. Jeg vil også gerne tage imod erhvervsministerens forslag om måske at få en mere konkret gennemgang af, hvilke tiltag der bliver gjort. Det er også noget, jeg selv vil foreslå i repræsentantskabet for Nationalbanken, hvor jeg sidder.
Jeg vil også gerne takke hr. Morten Messerschmidt for et spændende, spændende forslag. Det skal jeg lige summe lidt over. Tak for ordet.