ØMU'en er en forkortelse for Den Økonomiske og Monetære Union og er et samarbejde i EU om økonomisk politik, fælles valuta (euroen) og oprettelse af Den Europæiske Centralbank. ØMU’en består af tre faser. Danmark har forbehold over for deltagelse i tredje fase af ØMU’en – dvs. indførelse af euroen.
ØMU’ens første fase indebar, at landene overvågede hinandens økonomier for at sikre en mere ensartet udvikling. Anden fase indebar, at landene bestræbte sig på at opfylde en række økonomiske krav, de såkaldte konvergenskriterier. Det Europæiske Monetære Institut (EMI) blev oprettet for at styrke samarbejdet mellem medlemsstaternes centralbanker og forberede indførelsen af den fælles valuta. ØMU’ens tredje fase startede den 1. januar 1999 og indebar, at de deltagende stater fastlåste deres valutakurser og indførte euroen. Samtidig oprettede man det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank, der erstattede EMI.
Euroen blev rent fysisk indført som valuta i 12 af de dengang 15 EU-lande den 1. januar 2002. I 20 af EU's 27 medlemslande bruger man på nuværende tidspunkt euro. Euroen anvendes desuden i de fire små selvstændige stater: Monaco, San Marino, Vatikanstaten og Andorra. Euroen anvendes også som de facto valuta i Montenegro og Kosovo.