EU's budget: Hvor meget betaler og modtager Danmark?

I 2021 betalte Danmark 25,48 mia. kr. til EU’s budget og modtog 12,21 mia. kr. i udbetalinger.

Danmark betaler relativt mere til budgettet, end vi modtager. Derfor er Danmark nettobidragsyder. I 2021 var Danmarks nettobidrag på ca. 11 mia. kr. ifølge Europa-Kommissionens opgørelse. 

Danmark modtager også penge fra budgettet. Danmarks andel af de bidrag, EU udbetaler til medlemslandene, var 1,1% i 2021. EU’s udbetalinger til Danmark går især til landbrugsstøtte og til støtte til forskning og udvikling. Indkomststøtte til danske landmænd udgjorde 49,14% af de penge, Danmark modtog fra EU i 2021. 

Ikke alle bidrag til EU betales direkte tilbage til medlemslandene. Nogle penge gives til tredjelande, f.eks. gennem EU’s udviklingsbistand. Herudover er der nogle udgifter som ikke kan siges at gå til et bestemt medlemsland; det gælder eksempelvis forskning, store infrastrukturprojekter og administrationsudgifter. 

Hvordan betaler Danmark til EU’s budget? 

Danmark betaler til EU's budget via bidrag baseret på landenes ikke genanvendte plastemballage, told og afgifter, moms og bruttonationalindkomsten (BNI). Som udgangspunkt betaler alle medlemslande den samme procentdel af deres BNI, men nogle lande, inklusiv Danmark, får en rabat på BNI-bidraget.  

Danmarks bruttorabat er på cirka 2,81 mia. kroner årligt (2021-tal), hvor nettorabatten er 1,5 mia. kr efter bidraget til de andre fire landes rabat. Herudover bliver Danmarks bidrag til budgettet reduceret pga. de danske forbehold, som betyder at Danmark ikke deltager i alle dele af EU-samarbejdet, og derfor ikke betaler til alle dele. 

Hvor meget betaler Danmark til EU's budget? 

Beregnet nettosaldo 2021 (mio. euro) 

Nettobidraget fra medlemsstaterne udregnes af Kommissionen. Udregningen sammenligner to tal:

  1. Den mænge penge der udbetales til medlemslande, eksklusiv administrationsudgifter
  2. De nationale bidrag

EU’s budget består dog ikke kun af nationale bidrag, men også af indkomst gennem eksempelvis told, og EU’s udgifter er ikke kun udbetalinger til medlemslande. Derfor er de to tal ikke lig med hinanden. For at nettobidragene på tværs af alle medlemslandene sammenlagt skal gå i nul, vægtes de nationale bidrag, således at totalen er lig med udbetalinger til medlemslande. Dvs. de nationale bidrag, som bruges i udregningen, er ikke de reelle nationale bidrag, som ellers fremgår af budget og regnskab. Udregningen er omstridt, bl.a. fordi ambitionen om, at nettobidragene sammenlagt skal gå i nul, skjuler en eventuel merværdi, som EU kan skabe.

Du kan læse om udregningerne i denne briefing til Europa-Parlamentet fra 2020.

Senest opdateret: [16.04.2024]
Sideansvarlig: Mads Dam Døllner