Da vores ordfører er taget med letbanen til Århus, skal jeg sige følgende:
Vi skal i dag tage stilling til SF's forslag om etablering af et letbanesystem i Århus, og det forslag kan Enhedslisten give sin fulde opbakning. Vi er helt enige med forslagsstillerne i, at der er tale om en opgave af national betydning, som staten har et medansvar for, når det gælder medfinansiering. Opgaven er for stor til, at Århus Kommune og nabokommunerne kan klare det alene. Den skønnede anlægsudgift på over 2 mia. kr. er for stor en mundfuld for de trængte kommunekasser, og staten gik jo også ind og støttede byggeriet af metroen.
Vi vil gerne have sat tempoet for anlægsarbejdet op. Ifølge det oplæg, som Århus Kommune har fremlagt, vil det vare en halv snes år, inden den første letbane kører, og det er alt for længe. Hvis ikke processen speedes op, vil centrale dele af Århus forinden være kvalt i biler.
Letbaneprojektet vedrører ikke kun Århus, men er et projekt, der kan få stor betydning for regionens pendlere. Vi har med tilfredshed set, at regionsformanden, Johannes Flensted-Jensen, ikke alene ønsker letbanen ført ud i regionen, han har også udtrykt vilje til, at regionen skyder penge i banen.
I Favrskov Kommune, der er storleverandør af pendlere til Århus, vender borgmesteren sig dels mod, at hans kommune ikke har været med i drøftelserne om letbanen, og dels mod, at den først kommer til kommunen i 2025, hvilket han finder er for sent. Hvis det tager for længe at føre letbanen ud til de forstæder, hvor pendlerne bor, får man ikke sat en prop i bilistpendlingen, og det er jo bl.a. et af formålene med at anlægge den. Desuden skal man passe på, så man ikke gentager den fejltagelse, som man har gjort i forbindelse med metroen i København. Som følge af linjeføringen er den endt som en lokalbane, der ikke har været i stand til at mindske den alt for store bilistpendling; en fejltagelse, som den planlagte citymetro efter alt at dømme vil gentage. Meningen med en letbane er at dæmpe biltrafikken, idet den reducerer det vejareal, bilisterne har til rådighed. Nedsættes fremkommeligheden på vejene, vil der ske en større overflytning fra bil til letbane, når bilisterne opdager, at letbanen er hurtigere. Og indføres der tillige restriktioner
i de centrale bydele i form af parkeringsrestriktioner osv., kan den kollektive trafik vise sig at blive langt mere attraktiv, end kommunens rapport lader forstå. Erfaringer fra de byer kloden rundt, hvor der kører letbaner, viser da også, at der kan være tale om endog meget store rejsetidsreduktioner. Ej heller må letbaneprojektet blive en gentagelse af, hvordan forbedringer et sted i det kollektive trafiksystem fører til, at der samtidig sker forringelser og nedskæringer andre steder i systemet. Vel skal der ske justeringer, hvor busser og letbaner kører ad de samme ruter, men ikke i det omfang, som det er sket i København, da man indførte A-busserne og metroen. En reduktion af busnettet for at kunne finansiere en del af letbanen må ligeledes frarådes, fordi det vil give forringelser i form af flere omstigninger og længere gangafstande. Endelig opfordrer vi til, at de borgere, der enten skal bruge letbanen som rejsende, eller de, der får den som nabo, inddrages i langt højere grad. Såvel organisationer som enkeltpersoner i Århusområdet har givet udtryk for, at de ikke i tilstrækkelig grad har været inddraget i debatten og kommunen stort set kun har beskæftiget sig med sit eget projekt. Som sagt: Enhedslisten giver fuld støtte til beslutningsforslaget, og så håber vi, at Folketinget vil være meget positivt, når der skal bevilges penge til letbanen.