Der er jo også nogle, der har tanker om, at man skulle have et specielt naboskab. Der er bare det ved det, at de ting, man kan tilbyde i naboskabet, toldunion osv., har Tyrkiet allerede.
Nu tillader jeg mig at tænke langt, for vi har jo ansvaret for, hvordan det kommer til at blive i Europa om 10-15 år, og de beslutninger, vi træffer i dag - det er jo det vanskelige ved udenrigspolitik - har jo virkning mange, mange år frem i tiden. Der tror jeg, at det er meget vigtigt for Europa, at vi har et europæisk Tyrkiet. Vi ved ikke, hvilke spændinger vi kommer ud for i vores verdensdel, i den del af verden, hvor vi bor, og der er det meget vigtigt, at vi i forbindelse med de spændinger har Tyrkiet som en del af vores fællesskab.
Men det er klart, at det kræver, at det er et Tyrkiet, som har den religionsfrihed, der er forudsætningen i Europa, og som har de værdier tilfælles med os.
Det er ikke sådan, at den tyrkiske administration tror, at vi skal ændre vores love. Den tyrkiske administration er jo i gang med at ændre sine love. Reformerne fortsætter jo, bare ikke i det tempo, der har været. Så man er i Tyrkiet udmærket klar over, at der er en masse hurdler, der skal overvindes. Men jeg synes, det er meget bedre at arbejde på at overvinde hurdlerne i stedet for med det samme at stoppe op foran barriererne og så som en hest, der afviser barriererne, sige, at det kan vi ikke finde ud af, og så smide rytteren af hesten. Det synes jeg ikke er klogt.