L 104 Forslag til lov om ændring af lov om forskningsrådgivning m.v. og ligningsloven og om ophævelse af lov om godkendelse af visse forskningsaktiviteter.

(Forskeruddannelse, forskningssamarbejde med Færøerne og Grønland, Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed m.v.).

Af: Videnskabsminister Helge Sander (V)
Udvalg: Udvalget for Videnskab og Teknologi
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 12-03-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l104_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (12. marts 2008)

Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Helge Sander):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om forskningsrådgivning m.v. og ligningsloven og om ophævelse af lov om godkendelse af visse forskningsaktiviteter. (Forskeruddannelse, forskningssamarbejde med Færøerne og Grønland, Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed m.v.).

(Lovforslag nr. L 104).

Den nugældende lov indeholder en bestemmelse, hvorefter loven skal revideres i folketingssamlingen 2007-08 på baggrund af en evaluering af forskningsrådssystemets rådgivning om støtte til forskeruddannelse.


Den lovpålagte revision har givet anledning til at overveje, om erfaringerne med loven har vist andre ændringsbehov.


Overvejelserne har som foreløbig konklusion ført til et forslag om at foretage en grundig evaluering af hele forskningsrådssystemet. Der lægges derfor i lovforslaget op til endnu en lovrevision i folketingsåret 2009-10 på baggrund af evalueringen.


Formålet med lovrevisionen i denne omgang er således alene at foretage visse påtrængende tilpasninger af forskningsrådssystemet med henblik på at øge systemets funktionsdygtighed.


Lovforslaget indebærer, at Koordinationsudvalget får hjemmel til at fordele den særlige bevilling til forskeruddannelse til Det Frie Forskningsråd og Det Strategiske Forskningsråd, der foretager den konkrete udmøntning af midlerne.


Lovforslaget indebærer endvidere, at ansvaret for at fremme forskningssamarbejdet med Færøerne og Grønland flyttes fra Koordinationsudvalget til Det Strategiske Forskningsråd, ligesom der foretages en præcisering angående virkefeltet for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed.


Endelig lægger lovforslaget op til nogle ændringer, som sikrer en mere hensigtsmæssig og smidig sagsgang i forskningsrådene, samt til visse tekniske justeringer.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til velvillig behandling i det høje Ting.