Det ville da være fint at tage sådan en debat, det har jeg ikke spor imod. Og hvad angår det med opgraderingen, vil jeg lige sige, at så vidt jeg forstod på udenrigsministeren, er man jo på vej hen imod at genstarte den proces med opgraderingen. Hvis jeg tager fejl i det, kan jeg jo blive irettesat, og så vil jeg da være tilfreds med det. Det ville trods alt have været lidt provokerende, hvis man, samtidig med at det udvikler sig så dårligt, som det gør, så ville opgradere aftalen.
Jeg har lige et par bemærkninger til diskussionen. Det er blevet kaldt dobbeltmoral. Men nu har jeg faktisk talt til en hel del Israel-Palæstina-demonstrationer og hver gang møjsommeligt sagt, bare som eksempel, at vi tager afstand fra alle former for terror, uanset om det er terror, der kommer fra en raket fra Gaza, eller det er terror, der kommer fra en raket fra et F-16-fly. Det har jeg møjsommeligt sagt hver eneste gang.
Der er ingen af de lande nede i området, som vi ikke har været med til at kritisere i forhold til menneskerettighederne. Og må jeg sige, som jeg også sagde i en kort bemærkning, at det ikke er Enhedslisten, der vil indgå samarbejder mellem efterretningsvæsenet og efterretningsvæsener i de lande, der bruger tortur. Det er VK-regeringen, og det er dobbeltmoral, så det klodser. Så vi har ikke noget problem med ikke at have orden i vores moralske principper, men det har VK-regeringen - det er helt sikkert.
Hvad angår dialog, vil jeg sige: Jo, vi går ind for dialog. Det var jo os, der kritiserede Anders Fogh Rasmussen, da han ikke ville have en dialog med dem, der gerne ville diskutere den dårlige behandling af muslimer her i landet. Vi går ind for dialog, men vi siger også, at hvis dialog ikke fører til noget, men kun fører til forværring, må der jo også være en konsekvens. Det går jeg også ind for. Jeg har også hørt mange andre partier her i Folketinget sige, at så må der være en konsekvens.
Jeg mener altså ikke, at man bare kan blive ved med i årti efter årti at tale med Israel uden at sige, at hvis ikke det begynder at forandre sig, får det en konsekvens. Det behøver ikke at være sådan, at vi opsiger aftalen i morgen, men hvis ikke det begynder at forandre sig i den rigtige retning, må det få en konsekvens. Det tror jeg er nødvendigt. Men jeg lytter gerne til andre forslag. Jeg vil bare sige, at de, der siger dialog og dialog og ikke har andre ideer i forhold til en udvikling, der går meget, meget skidt, har jeg knap så meget respekt for, for så synes jeg, det er at snakke udenom.
Det, der sker i området, er jo Gazaangrebet, det er apartheidmord, som man fortsætter med, det er road blocks, det er fængslinger. Jeg har forstået, at der sidder 900 administrativt fængslede - der kan Danmark ikke være med, vi har en tre stykker, ikke? I Israel sidder der 900 administrativt fængslede, der aldrig har været for en dommer. Det er hårrejsende.
Fredsbevægelsen Peace Now i Israel har gjort op, at udbygningen af bosættelser steg med 60 pct. fra 2007 til 2008, at man i 2008 byggede 1.500 nye strukturer - det, vi andre kalder bygninger - og at siden Osloaftalen, som jo skulle være starten på en fredsproces, er antallet af bosættelser eksploderet. Man optræder i strid med menneskerettighederne, og det er derfor, jeg siger, at jeg har stor respekt for, at udenrigsministeren gerne vil noget fornuftigt på området, jeg har stor respekt for, at folk siger, at de gerne vil noget fornuftigt på området, det vil jeg sådan set ikke prøve at beklikke, men der må bare ske noget. Det kan jo ikke nytte noget, at det bare bliver værre og værre, og derfor vil jeg sige: Lad os så tage den Israel-Palæstina-debat engang i efteråret og komme igennem det - en forespørgselsdebat, som ikke ligesom sidst knytter an til Gazakrigen, men knytter an til, hvad vi gør lidt bredere. Det synes jeg vil være en god idé, for så kan vi måske komme lidt tættere på, hvad der kan gøres, hvis man ikke synes, at vores forslag er så godt, som vi selv synes det er.