Kommissionens meddelelse om BNP og mere Måling af fremskridt i en verden i forandring

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet BNP og mere Måling af fremskridt i en verden i forandring

Kommissionens dokumenter vedrørende sagen
Meddelelse
KOM20090433 (pdf-version)
Læg i dokumentkurv
Sagens referencer
Fremsættelsesdato:
20.08.2009
Dokumenttype:
Meddelelse
Procedurenummer:
COM/2009/0433
EU's databaser om forslaget

Bruttonationalproduktet (BNP) er den bedst kendte målestok for makroøkonomisk aktivitet. BNP, som blev udviklet i 1930'erne, er blevet et standardmåleinstrument, som benyttes af de politiske beslutningstagere verden over og også i vid udstrækning i offentlige debatter. BNP opsummerer merværdien af alle pengebaserede økonomiske aktiviteter.

BNP kritiseres imidlertid for ikke at måle bl.a. miljømæssig bæredygtighed eller social inklusion, og ifølge Kommissionen skal der tages højde for disse begrænsninger, når det bruges i politiske analyser og debatter. Det er derfor nødvendigt at forbedre data og indikatorer til at supplere BNP, og en række internationale initiativer fokuserer herpå.

Kommissionens meddelelse indkredser en række tiltag, som kan iværksættes på kort og mellemlang sigt. Det overordnede mål er at udvikle mere vidtspændende indikatorer, som giver en mere pålidelig vidensbase, der kan bidrage til at forbedre den offentlige debat og politiske beslutningstagning.

Resumeet er udarbejdet af Folketingets EU-Oplysning. For yderligere notater m.v. om forslaget se boksen med "relaterede dokumenter".