Aktstk. 154 Tilslutning til at statens bloktilskud til kommunerne for finansåret 2012 fastsættes til 77.928,2 mio. kr. Heraf udgør balancetilskud 12.320,5 mio. kr., hvoraf 3.000 mio. kr. er betinget, jf. lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner

Af: Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Folketingsår: 2010-11
Status: Tiltrådt

Om aktstykket

Fremsat:
15-06-2011
Afgjort:
23-06-2011
Paragrafområde:
§ 7 Finansministeriet
Afgørelse:
Tiltrådt den 23-6-2011 af et flertal i Finansudvalget (Venstres, Dansk Folkepartis og Det Konservative Folkepartis medlemmer).
Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget tiltræder aktstykket, idet det bemærkes, at aktstykket udmønter de økonomiske konsekvenser af de indgåede aftaler mellem henholdsvis regeringen og KL samt regeringen og Danske Regioner.
Dansk Folkeparti har ikke i forbindelse med voteringen af aktstykket taget stilling til de af aftalerne senere nødvendige lovændringer og andre forhold som særskilt vil komme til politisk behandling.
Et mindretal i udvalget (Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis og Radikale Venstres medlemmer af udvalget) undlader at stemme.
Socialdemokratiets og Socialistisk Folkepartis medlemmer udtaler, at aktstykke 154 udmønter aftalerne om kommunernes og regionernes økonomi for 2012 indgået mellem regeringen og henholdsvis KL og Danske Regioner. Det er Socialdemokraterne og SF’s opfattelse, at de indgåede aftaler end ikke giver mulighed for at holde et uændret serviceniveau. Derfor vil konsekvensen af aftalerne være, at kommunerne og regionerne er nødsaget til at forringe kernevelfærden. Det betyder bl.a., at de igangværende nedskæringer og fyringsrunder vil fortsætte i 2012.
Aftalerne fortsætter dermed linjen fra tidligere år: Regeringen gør det ikke muligt for kommuner og regioner at indfri regeringens løfter til forbedringer af velfærden.
Med den såkaldte genopretningspakke fra 2010 er der aftalt nulvækst i kommunerne i perioden 2011-2013. Forhandlingerne om kommunernes økonomi har reelt haft karakter af et diktat, fordi det på forhånd har været udelukket, at kommunerne sikres de rette rammer til fornyelse af velfærden. Økonomiaftalen for 2012 på det kommunale område bærer derfor også præg heraf, hvor der ikke tildeles kommunerne én ekstra krone til at sikre et uændret serviceniveau.
Regionerne vil med økonomiaftalen - trods ekstra midler til sundhedsområdet – ikke have mulighed for at forbedre kvaliteten og levere sundhed i verdensklasse, som borgerne med rimelighed kan forvente, og som regeringen gentagne gange har lovet.
Såvel KL's som Danske Regioners bestyrelser er gået konstruktivt ind i økonomiforhandlingerne, selvom den økonomiske ramme var fastlagt på forhånd. Desværre er det ikke lykkedes at rykke nævneværdigt på regeringens prioriteringer, og det vil bidrage yderligere til nedslidningen af vores velfærdssamfund.
En fortsat udhuling af kernevelfærden betyder, at stadig flere vil vælge den fælles velfærd fra til fordel for private løsninger. Det er konsekvensen, når kommuner og regioner ikke har mulighed for at stille en tilfredsstillende offentlig velfærd til rådighed for borgerne.
Socialdemokratiet og SF kan på den baggrund ikke stemme for aktstykket, og uden en aftale mellem regeringen, KL og Danske Regioner var der gode grunde til at stemme imod aktstykke 154. Aftalesystemets principielle betydning for det lokale selvstyre, og for at styre samfundsøkonomien, betyder dog, at Socialdemokraterne og SF vælger hverken at stemme for eller imod aktstykke 154.
Socialdemokratiet og SF har følgende bemærkninger til aftalen mellem regeringen og KL:
- Nulvækst vil betyde flere besparelser i kommunerne
Med nulvækst er der reelt tale om besparelser i kommunerne – også i 2012 – fordi stigende udgifter til bl.a. ældreområdet og specialområdet skal finansieres ved besparelser på andre områder. Det vil i mange tilfælde betyde færre penge bl.a. til daginstitutioner og folkeskolen til næste år.
En økonomisk ramme der alene er justeret for pris- og lønudviklingen – sådan som tilfældet er med nulvækst – samtidig med at udgifter stiger alene pga. demografiske ændringer i befolkningen vil derfor betyde flere nedskæringer i kommunerne
Socialdemokratiet og SF har fremlagt en økonomisk politik, hvor udgangspunktet for økonomiforhandlingerne med kommunerne vil være et helt andet. Socialdemokraterne og SF vil sikre at kommunerne kompenseres for udgifter demografi og de stigende udgifter på specialområdet. Det vil kunne sikre, at det nuværende serviceniveau på disse områder som minimum opretholdes.
- Anlægsinvesteringer er til gavn for både borgere og samfundsøkonomien
Dansk økonomi er i alvorlige vanskeligheder. Væksten er udeblevet og økonomien er skrumpet i de sidste to kvartaler. Danmark er nu i recession. Hertil kommer, at beskæftigelsen er faldet voldsomt, og at ledigheden fortsat er for høj. Samtidig er der bl.a. behov for energirenoveringer og andre renoveringer i kommunerne. Derfor er niveauet for anlægsinvesteringer for kommunerne utilfredsstillende. Sammenlignet med kommunernes budgetterede anlægsniveau i 2011 er der tale om en tilbagegang på godt 10 procent. Det er dog fornuftigt, at økonomiaftalen ikke er endt med det loft over anlægsudgifterne, som regeringen havde lagt op til.
Flere investeringer – bl.a. i kommunerne – er ikke alene til gavn for den enkelte borger men i høj grad også for samfundsøkonomien, når investeringerne skaber arbejdspladser og øget vækst.
Socialdemokraterne og SF vil øge anlægsinvesteringerne i kommunerne til næste år. Socialdemokraterne og SF ønsker samlet set at fremrykke investeringer for 10 mia.kr. i 2012.
- Socialdemokraterne og SF ønsker ingen konkrete tal for konkurrenceudsættelsen
Regeringen ønsker at øge konkurrenceudsættelsen i kommunerne, så 31,5 pct. af opgaverne sættes i udbud i 2015. Med ”Aftalen om Konkurrencepakken” har regeringen og de øvrige forligspartier tilkendegivet, at de vil lovgive sig til øget konkurrenceudsættelse, hvis kommunerne ikke efterlever kravene. Det er uklart, hvilke sanktioner der vil være forbundet hermed. De nærmere betingelser vil blive fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeren. S og SF tager kraftigt afstand fra denne fremgangsmåde. Det må som minimum kunne oplyses, hvilke sanktioner kommunerne kan forvente, hvis de ikke konkurrenceudsætter i tilstrækkelig omfang..
Af aftalen med kommunerne fremgår det, at regeringen inden udgangen af 2011 fremsætter forslag til understøttelse af øget konkurrenceudsættelse på hjemmehjælpsområdet. Hvis arbejdet muliggør en øget konkurrenceudsættelse på hjemmehjælpsområdet, har KL accepteret at indgå en ny aftale med et mål på 31,5 pct.
Socialdemokratiet og SF vil afskaffe tvungne udbud i kommunerne. Den enkelte kommunalbestyrelse skal kunne tilrettelægge sin egen udbudspolitik og ikke være bundet af stramme restriktioner. Restriktioner som regeringen med forslaget vil skærpe.
Kommunerne skal sikre, at de enkelte opgaver løses på den bedste og billigste måde. Derfor skal den enkelte kommune samarbejde med private leverandører, hvor det giver mening. Men samarbejdet skal være baseret på en fornuftig dialog og fælles vilje parterne imellem. Tvang og påbud er ikke vejen og ikke det, der efter Socialdemokraternes og SFs mening, sikrer de bedste rammer for fornyelse af velfærden.
- Ambitionerne omkring velfærdsteknologi er ikke høje nok
Af aftalen fremgår det, at regeringen og KL er enige om at fremme anvendelse af velfærdsteknologi for at sikre en bedre personaleudnyttelse i kommunerne. De nye tiltag i aftalen er dog begrænset, og samlet set betyder økonomiaftale færre penge i Fonden for Velfærdsteknologi (tidligere ABT fonden) grundet flere penge til IT i folkeskolen bl.a. til udvikling af markedet for digitale læremidler og spredning af erfaringer fra forsøgsprojekter Hertil kommer en yderligere dræning af fonden i forbindelse med vedtagelsen af BoligJobPlan, hvor fonden finansierer 300 mio. kr.
Socialdemokratiet og SF ønsker en massiv satsning på velfærdsteknologi. Større investeringer i velfærdsteknologi kan ikke bare sikre effektiviseringer og mere smidig tilrettelæggelse af arbejdet her, nu og i fremtiden men også sikre klare fordele for de ældre og handicappede – bl.a. mere selvbestemmelse og mulighed for at klare sig selv i eget hjem lidt længere.
Derfor vil Socialdemokraterne og SF sikre statslig låneadgang til fornuftige og rentable investeringer –bl.a. indenfor velfærdsteknologi.
- Øget IT i folkeskolen
Med aftalen lægges der op til flere midler til IT i folkeskolen. Dermed reserveres der ½ mia.kr. fra Fonden for Velfærdsteknologi til mere IT i folkeskolen over de kommende år.
Der er helt nødvendigt at styrke IT i folkeskolen. Både ift. den enkelte elev og når det gælder tilrettelæggelsen af undervisningen. Socialdemokratiet og SF har fremlagt et folkeskoleudspil, hvor udbygningen af IT i folkeskolen spiller en afgørende rolle. Socialdemokraterne og SF mener derfor, at det er fornuftigt at anvende penge fra fonden til folkeskolen. Socialdemokraterne og SF mener dog, at det er stærkt kritisabelt, at der ikke – derudover – gøres en ekstra indsats for at øge anvendelsen af velfærdsteknologi i kommunerne, jf. ovenfor.
- Ingen ekstra penge til sundhedsområdet i aftalen
KL havde ønsket flere penge til den forebyggende sundhedsindsats i kommunerne. Med aftalen for 2012 er det ønske ikke blevet indfriet. Der igangsættes alene et arbejde, der skal identificere potentialer for en mere effektiv forebyggelsesindsats i forhold til blandt andet at nedbringe sygehusindlæggelser og genindlæggelser, som skal være færdigt i foråret 2012.
Socialdemokratiet og SF mener, at det er helt afgørende, at kommunerne får penge til at øge den forbyggende sundhedsindsats. Det vil være med til at mindske både antallet af indlæggelser og genindlæggelser på landets sygehuse. Kun ved en målrettet indsats overfor kroniske syge mv. kan vi mindske presset på sundhedsvæsenet i de kommende år.
- Nedbringelse af lukkedage kræver ekstra penge
Med økonomiaftalen for 2009 aftalte regeringen og KL at afskaffe løsrevne lukkedage i daginstitutioner. Der blev afsat 65 mio.kr. til at opfylde dette. Aftalen overholdes dog ikke i alle kommuner – derfor ønsker regeringen en opstramning og vil, såfremt det ikke lykkedes at få alle kommuner til at overholde den tidligere aftale, fremsætte lovforslag omkring hvilke dage, der må holdes lukket i landets daginstitutioner.
Som det er velkendt blandt alle forældre, er der i dag ikke blot tale om lukkedage men om egentlige lukkeuger i mange institutioner. Når økonomien er så stram, som den er i kommunerne, er lukkeuger et af de spareforslag, der gennemføres mange steder.
Socialdemokratiet og SF mener, at det kan være fornuftigt at holde lukket i daginstitutioner på dage, hvor fremmødet traditionelt er lavt. Samtidig mener Socialdemokraterne og SF dog, at det voksende antal lukkedage er uholdbart og for ufleksibelt for mange forældre. Modsat regeringen erkender Socialdemokraterne og SF, at det ikke er muligt at begrænse antallet af lukkedage uden ekstra midler til kommunerne.
Socialdemokratiet og SF har følgende bemærkninger til aftalen mellem regeringen og Danske Regioner:
- Utilstrækkelige midler til sundhedsområdet
Med den såkaldte genopretningspakke er der aftalt en ramme på 5 mia. kr. ekstra til sundhedsområdet over 3 år i perioden 2011-2013. Af disse blev 2 mia. kr. udmøntet i 2011. Aftalen for 2012 endte med et løft af rammen på 1,5 mia. kr. I perioden 2007 til 2010 steg aktiviteten ca. 5,5 procent om året, men i 2011 ventes aktiviteten kun at stige 1 procent og i 2012 kan aktiviteten stige 3 procent med den indgåede aftale. Der er således lang vej til forbedret kvalitet og sundhed i verdensklasse, som borgerne med rimelighed kan forvente.
Socialdemokratiet og SF vil styrke det offentlige sundhedsvæsen, så alle borgere
kan få den behandling, som de har brug for på lige vilkår. Derfor skal investeringerne i sundhed løftes. Målet er, at det skal være muligt at behandle flere patienter, købe ny medicin og følge med den almindelige udvikling i behandlingsmulighederne.
- Psykiatrien skal styrkes
Med aftalen sikres der ikke flere penge til psykiatrien. Regeringen lægger alene op til at søge satspuljepartiernes tilslutning til at afsætte 150 mio. kr. årligt til psykiatrien. Heraf 35 mio. kr. til etablering af nye sengepladser i almen psykiatri. Dermed ser mange års nedslidning af psykiatriområdet ud til at fortsætte. Siden 2002 er der nedlagt mere end 700 pladser i psykiatrien, det svarer næsten til hver femte plads. Det er tale om et massivt svigt at de psykiatriske patienter.
Socialdemokratiet og SF vil styrke psykiatrien markant. Der er behov for en genopretning af området som et opgør mod nedprioriteringen af området i de sidste ti år.
Der er behov for at sikre hurtigere udredning og behandling men også en langt mere forebyggende indsats til både børn og voksne med psykiatriske lidelser.
- Ingen mål for konkurrenceudsættelse
Med økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner lægges der op til, at der skal fastsættes en konkret målsætning om konkurrenceudsættelse i regionerne.
Socialdemokratiet og SF vil afskaffe det tvungne udbud i kommunerne. Dermed ønsker vi selvsagt heller ingen rigide regler omkring udbud indenfor regionerne.
Kvalitetsreformen var et blufnummer:
- I 2007 fremlagde regeringen sin såkaldte Kvalitetsreform. Med 180 konkrete initiativer ønskede regeringen at give velfærden et markant kvalitetsløft. Udmøntningen af kvalitetsreformen skulle primært ske i perioden 2007-2011, hvortil der blev oprettet en såkaldt Kvalitetspulje på 10 mia. kr. Ikke til et permanent løft af velfærden men som et engangsbeløb.
- Med aftalerne om kommunernes og regionernes økonomi for 2012 er det på tide at gøre status over kvalitetsreformen og ikke mindst i forhold til forankringen af reformen efter 2011. Desværre konstaterer Socialdemokraterne og SF, at aftalerne for 2012 ikke nævner Kvalitetsreformen med et eneste ord og derfor ej heller sikrer finansiering af de gode hensigter, der blev præsenteret i afmålt passende tid forinden folketingsvalget i 2007.
- Under overskriften ”Brugerne i centrum” signalerede regeringen, at den ville sætte de mere end 5 mio. brugere i centrum af fornyelsen af den offentlige service. Et af forslagene var at afskaffe lukkedage på almindelige hverdage i daginstitutionerne. Løftet til børnefamilierne er her fire år efter stadig ikke indfriet. Faktisk er antallet af lukkedage steget med næsten 40 procent siden regeringen lovede at afskaffe lukkedagene. Finansieringen har været for dårlig, og der er med aftalen om kommunernes økonomi for 2012 fortsat ikke rettet op herpå.
- Regeringens løfte om et sundt frokostmåltid i daginstitutioner indgår ligeledes i Kvalitetsreformen. På nuværende tidspunkt kan det konstateres, at kun en tredjedel af børnehavebørnene er omfattet af en frokostordning og kun for 3 procent af børnene er frokostordningen en del af dagtilbudsydelsen. Der er således lang vej til at sikre alle børn et sundt frokostmåltid, og der er med aftalen om kommunernes økonomi for 2012 ikke taget yderligere initiativer i den retning.
- Med Kvalitetsreformen lovede regeringen et historisk løft af de offentlige investeringer. Med en Kvalitetsfond på 50 mia. kr. i perioden 2009-2018 skulle de offentlige bygninger moderniseres for at sikre et mærkbart løft i bygningsstandarder mv. I de to første år – 2009 og 2010 – kan det nu konstateres, at der alene i kommunerne mangler investeringer for 2,1 mia. kr. Det svarer til mere end 13 procent af det aftalte niveau.
- Kvalitetsreformen kan med andre ord siges at være et politisk blufnummer, der havde til hensigt at vinde Folketingsvalget i 2007. Endnu engang har VK-regeringen slået et langt større brød op, end den politiske vilje og medfølgende finansiering berettiger til. De mange fine hensigter er langt fra indfriet, og står i skærende kontrast til den sparedagsorden, som den nuværende statsminister har sat sig i spidsen for. Socialdemokraterne og SF konstaterer på den baggrund, at regeringen mål om at sikre velfærden et markant kvalitetsløft er slået afgørende fejl.
Radikale Venstres medlem af udvalget udtaler, at Radikale Venstre stemmer hverken for eller imod aktstykket. Radikale Venstre er imod regeringens og Dansk Folkepartis Genopretningsaftale for 2011-2013, som rummer for mange besparelser og for få reformer af økonomien. Aftalerne med KL og Dansk Regioner udmønter denne sparepolitik. Af respekt for aftalesystemet stemmer Radikale Venstre ikke imod aktstykket.
Radikale Venstre er imod regeringens nulvækst også i 2012, fordi det tvinger kommunerne til at skære i velfærden og på uddannelser, når de skal finansiere væksten i udgifterne på specialområderne. Nulvæksten rammer særligt hårdt i 2012, hvor opsvinget stadig er usikkert. De seneste nationalregnskabstal viser, at dansk økonomi teknisk set befinder sig i en recessionstilstand.
Radikale Venstre støtter flere midler til sundhedsområdet, men er finder at pengene med aftalen fortsat anvendes forkert. Aftalen er uden den reform, som skal gøre sygehusene i stand til at opprioritere kritisk syge patienter, hurtigere diagnoser og forebyggelse.
Et andet mindretal i udvalget (Enhedslistens medlem af udvalget) stemte imod bevillingsansøgningen.
Dokumentdato: 23-06-2011
Modtaget: 23-06-2011
Omdelt: 23-06-2011

Tiltrådt aktstykke

20101_aktstk154.pdf