B 70 Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af traktaten af 2. marts 2012 om stabilitet, samordning og styring i Den Økonomiske og Monetære Union

(finanspagten).
Af: Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (RV)
Udvalg: Europaudvalget
Samling: 2011-12
Status: Vedtaget

Betænkning

Afgivet: 29-05-2012

Betænkning afgivet af Europaudvalget den 29. maj 2012

20111_b70_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Europaudvalget den 29. maj 2012

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 11. april 2012 og var til 1. behandling den 26. april 2012. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Europaudvalget.


Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 3 møder.


Spørgsmål

Udvalget har stillet 57 spørgsmål til europaministeren til skriftlig besvarelse, som økonomi- og indenrigsministeren har besvaret.


2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, S, RV, SF og KF) indstiller forslaget til vedtagelseuændret.


Flertallet indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse under henvisning til de bemærkninger, der fremgår af forslaget som fremsat.


Et mindretal i udvalget (DF, EL og LA) indstiller forslaget til forkastelse.


Dansk Folkeparti er af den opfattelse, at finanspagten bør sendes til folkeafstemning. Finanspagten er et stort skridt hen imod en fælles europæisk finanspolitik, hvilket den danske befolkning ved tidligere afstemninger om dansk deltagelse i euroen klart har afvist. Respekten for det danske euroforbehold og den danske befolknings ret til at blive hørt ved en folkeafstemning om denne vigtige beslutning vejer for Dansk Folkeparti at se væsentligt tungere end den omstændighed, at Justitsministeriets jurister har vurderet, at der ikke er tale om afgivelse af suverænitet i henhold til grundlovens § 20.


Den danske befolkning har tilkendegivet ved flere afstemninger, at man ikke ønsker en tilslutning til euroen. Den 20. januar 2012 offentliggjorde Altinget en meningsmåling, som viser, at 60 pct. af den danske befolkning ønsker en folkeafstemning om finanspagten, så der er ikke meget, der tyder på, at befolkningens syn på dette spørgsmål har ændret sig.


Uagtet dette ønsker et flertal af partier i Folketinget Danmark tilsluttet euroen og arbejder således på en tættere tilknytning til den overordnede finanspolitik, som er nødvendig ved en fælles valuta. Dette er i Dansk Folkepartis øjne et udtryk for manglende respekt for euroforbeholdet.


Dansk Folkeparti er imod dansk deltagelse i euroen og ønsker derfor ikke en tilknytning til en overordnet fælles finanspolitik, hvilket finanspagten er udtryk for.


Endvidere er det Dansk Folkepartis opfattelse, at da udregningsmetoden for den strukturelle balance ikke er besluttet i aftalen, betyder det, at et flertal i Folketinget ved beslutningen om tilslutning til finanspagten reelt tilslutter sig en aftale, de ikke kender konsekvenserne af.


Enhedslisten er imod dansk tilslutning til finanspagten. Finanspagten vil ikke løse den nuværende krise eller sikre os mod kriser i fremtiden. Tværtimod vil den medføre en økonomisk spændetrøje på de tilsluttede landes økonomi, der vil presse på for velfærdsnedskæringer og fyringer. Den nuværende krise blev skabt på de internationale finansmarkeder af banker og spekulanter og kan ikke løses ved offentlige nedskæringer. Danmark og Europa har i stedet brug for investeringer, der kan skabe arbejdspladser, som eksempelvis regeringens kickstart. Finanspagten vil umuliggøre lignende initiativer i fremtiden og hindrer derfor skabelsen af arbejdspladser.


Eurolandene har været særlig hårdt ramt af krisen, fordi de mangler værktøjer i den økonomiske værktøjskasse såsom muligheden for valutakursregulering, selvstændig rentepolitik og assistance fra Nationalbanken og lider af en skæv intern konkurrence, hvor Sydeuropa og Irland taber til Nordeuropa. Finanspagten udbygger euroens asociale karakter, der ikke tager hensyn til arbejdsløshed, men i stedet dikterer automatiske nedskæringer. Det vil ramme selv de bedst stillede EU-lande hårdt, da de kriseramte økonomier kun vil falde dybere ned og ikke i samme grad kunne aftage vores produkter.


Yderligere er konsekvenserne for dansk økonomi ved en tilslutning fuldstændig ukendte. Regeringen har ingen garanti for, at Danmark vil kunne regne den påkrævede strukturelle saldo ud på sin egen måde. Hidtil har der været store forskelle mellem de mere positive udsigter for dansk økonomi fra regeringen og udregningerne fra Europa-Kommissionen. Dermed risikerer vi at have store problemer med at leve op til kravene i finanspagten allerede fra 2013. Det vil medføre et pres på offentlige nedskæringer, som vil skade økonomien og forringe velfærdssamfundet. I sidste ende vil det være EU-Domstolen, der afgør, om den danske implementering af finanspagten i form af budgetloven lever op til kravene i traktaten. Det kan medføre bøder i milliardklassen til det danske folkestyre.


Ligeledes vil Danmark ikke kunne forlade traktaten uden accept eller modkrav fra andre tilsluttede lande, og i sine egne svar må regeringen erkende, at den ikke aner, under hvilke betingelser Danmark kan udtræde af finanspagten. Tilslutning til finanspagten er derfor både politisk og økonomisk et meget usikkert chancerytteri.


Endelig vil en dansk tilslutning til finanspagten flytte afgørende politisk magt over fremtidens økonomiske politik væk fra befolkningen. Det vil indordne Danmark under EU's økonomiske styring selv om den danske befolkning ved folkeafstemninger har afvist netop dansk deltagelse i den finanspolitiske union. Derfor mener Enhedslisten, at den danske befolkning bør høres ved en folkeafstemning, inden Danmark kan tilslutte sig traktaten.


Liberal Alliance er imod en dansk tilslutning til finanspagten, da finanspagten reducerer borgernes demokratiske ret til at stemme sig til den politik, de ønsker, samt Folketingets suveræne ret til at fastlægge dansk økonomisk politik.


Finanspagten er det seneste redskab, som eurolandene griber til, for at få bedre styr på eurosamarbejdet. Danmark er ikke et euroland, og der er således ingen rationel grund til, at Danmark skal parkere politisk suverænitet i eurozonen. Liberal Alliance mener ikke, at Europa med denne pagt har afveget fra sin vej mod stagnation og faldende velstand. En underskrift på pagten er ikke et værn mod fremtidige kriser. Det er derimod folkevalgte politikere, der tør føre en stram økonomisk reform- og vækstpolitik, og som gør det, de siger, de vil gøre.


Det er Liberal Alliances vurdering, at eurozonen bevæger sig mod en situation, hvor gæld og risici i stadig større omfang deles landene imellem, og finanspagten er et stort skridt mod dannelsen af en egentlig finanspolitisk union, hvor landene underlægger sig en fælles ledelse og fælles økonomisk politik. Samtidig kæmper eurozonen med konstruktionsfejl og enorme gældsbyrder. Danmark skal holde sig ude af euroen og det regelkompleks, der omgiver den, for at sikre muligheden for at navigere frit, fastlægge den økonomiske politik, der er nødvendig, når den er nødvendig, samt sikre borgernes demokratiske rettigheder.


Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


Benny Engelbrecht (S) nfmd. Bjarne Laustsen (S) Jacob Bjerregaard (S) Jens Joel (S) Rasmus Horn Langhoff (S) Trine Bramsen (S) Jeppe Kofod (S) Sofie Carsten Nielsen (RV) Rasmus Helveg Petersen (RV) Lone Loklindt (RV) Lisbeth Bech Poulsen (SF) Holger K. Nielsen (SF) Nikolaj Villumsen (EL) Finn Sørensen (EL) Per Clausen (EL) Erling Bonnesen (V) Claus Hjort Frederiksen (V) Lykke Friis (V) Eva Kjer Hansen (V) fmd. Henrik Høegh (V) Jakob Ellemann-Jensen (V) Sophie Løhde (V) Pia Adelsteen (DF) Kristian Thulesen Dahl (DF) René Christensen (DF) Christian Langballe (DF) Merete Riisager (LA) Lene Espersen (KF) Lars Barfoed (KF)

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)44
Dansk Folkeparti (DF)22
Radikale Venstre (RV)17
Socialistisk Folkeparti (SF)16
Enhedslisten (EL)12
Liberal Alliance (LA)9
Det Konservative Folkeparti (KF)8
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 70


Bilagsnr.
Titel
1
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af beslutningsforslaget
2
1. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende B 70


Spm.nr.
Titel
1
Spm. om, hvad der kan ske, hvis Danmark i fremtiden ønsker at udtræde af finanspagten, mens andre tilsluttede lande vil modsætte sig dansk udtræden, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
2
Spm. om dokumentation for de hidtidige overvejelser om karakteren af de økonomiske partnerskabsprogrammer omtalt i finanspagtens afsnit 3, artikel 5, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
3
Spm. om, hvilke forpligtelser der følger af de økonomiske programmer, som omtales i finanspagtens afsnit 3, artikel 5, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
4
Spm. , om der er givet forhåndsgodkendelse af den danske tilgang til implementering af de centrale bestemmelser i finanspagtens afsnit 3, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
5
Spm. om, hvorvidt finanspagten medfører en ændring af, hvor hurtigt landene skal opnå de mellemfristede mål i forhold til de gældende regler i stabilitets- og vækstpagten, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
6
Spm. om, hvorledes finanspagtens artikel 4 adskiller sig fra gældende regler i EU, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
7
Spm. om, hvorvidt partnerskabsprogrammerne i finanspagtens artikel 5 kan blive forpligtende for Danmark, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
8
Spm. om, hvorvidt regeringen kan fremlægge dokumentation, der kan belyse, hvordan Kommissionen mener at landenes implementering af finanspagten bør se ud, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpå
9
Spm. om, hvorvidt andre lande i finanspagten kan indklage Danmark for EU-Domstolen for mangelfuld implementering af finanspagten, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
10
Spm. om betydningen af, at pagten skal »efterleves gennem hele den nationale budgetproces«, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
11
Spm. om overensstemmelse mellem traktatens artikel 260 og finanspagtens artikel 8, stk. 2, herunder om finanspagtens niveau for bøder kan blive overgået i en dom fra EU-Domstolen, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
12
Spm. om vurderinger fra EU-Domstolen om, hvorvidt Domstolen kan påtage sig de forpligtelser, den tildeles under finanspagten, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
13
Spm. om, hvorvidt budgetloven afklarer spørgsmålet om, hvilken rolle de institutioner, der på nationalt plan er ansvarlige for at overvåge overholdelsen af finanspagten, skal indtage, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
14
Spm. om en vurdering af EU-traktatens artikel 273 om voldgiftssager, samt hvorledes denne artikel hidtil er blevet fortolket og anvendt, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
15
Spm. om definitionen af »exceptionelle omstændigheder« og »finanspolitisk holdbarhed på mellemlangt sigt« i finanspagten, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
16
Spm. om EU-Domstolens hidtidige opfattelse af, hvad der udgør en voldgiftsaftale, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
17
Spm. om, hvilke forpligtelser regeringen påtager sig på Danmarks vegne i pagtens afsnit IV, artikel 9, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
18
Spm. om oversendelse af afgørelser fra Højesteret vedr. definitionen af suverænitetsafgivelse i grundlovens forstand, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
19
Spm. om forholdet mellem traktatens artikel 139, stk. 2, og det danske euroforbehold, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
20
Spm. om det strukturelle underskud på statens finanser beregnet efter hhv. Finansministeriets og Kommissionens metode, for de seneste ti år samt indeværende år, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
21
Spm. om, hvilke internationale regler der er gældende for internationale aftaler af finanspagtens karakter i forbindelse med en parts ønske om udtræden af aftalen, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
22
Spm. om forskellen mellem vækst- og stabilitetspagten og finanspagten, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
23
Spm. om udformning af det sanktionsregime, der skal sikre, at Danmark ikke kan overtræde finanspagtens bestemmelser, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
24
Spm. om beregningsmetoder for den strukturelle saldo, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
25
Spm. om, hvorvidt finanspagtens regler om budgetdisciplin også vedrører udgifter til indkomstoverførsler, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
26
Spm. om, hvorledes regeringen har sikret, at Danmark fortsat kan anvende sin nuværende metode til beregning af det strukturelle underskud, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
27
Spm. om, hvorvidt Kommissionen anser sin egen metode til beregning af den strukturelle saldo for at være aftalt i EU-kredsen, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
28
Spm. , om ministeren vil oplyse, hvad regeringen vil foretage sig, hvis forudsætningen om beregningsmetode for det strukturelle underskud ændres, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
29
Spm. om karakteren af Kommissionens løfte om, at Danmark kan anvende sin hidtidige beregningsmetode for den strukturelle saldo, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
30
Spm. om, hvorvidt finanspagtens regler om indførelse af en korrektionsmekanisme er tilstrækkeligt implementeret i paragraf 3 i forslaget til budgetlov, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
31
Spm. om oversendelse af politisk aftale indgået i forbindelse med underskrivelse af finanspagten, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
32
Spm. om forståelsen af paragraf 4 i forslaget til budgetlov vedr. beregning af den strukturelle saldo og Folketingets inddragelse heri, såfremt regeringen ser sig nødsaget til at ændre beregningsmetode, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
33
Spm. om finanspagtens regel om sanktionering af regeringer, der ikke opfylder finanspagtens målsætninger om balance på budgettet, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
34
Spm. om, hvor det i TEUF, art. 273, fremgår, at Domstolen kan idømme bøder, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
35
Spm. om, hvordan Domstolens kompetence, jf. TEUF, art. 260, kan overføres til finanspagten, hvis hjemmel er TEUF art. 273, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
36
Spm. om, hvorvidt Domstolen med hjemmel i TEUF, art. 273, har kompetence til at idømme bøder, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
37
Spm. om, hvordan den tiltænkte rolle til Det Økonomiske Råd knytter sig til finanspagtens bestemmelser, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
38
Spm. om oversendelse af den skriftlige bekræftelse fra Kommissionen, som ministeren omtaler i besvarelsen af spørgsmål 28, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
39
Spm. om beregningsmetode for den strukturelle saldo, som ministeren omtaler i besvarelsen af spørgsmål 26, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
40
Spm. , om budgetlovens sanktionsregime er tilstrækkeligt til at gennemføre finanspagtens pålæg om at indføre et nationalt regime for sanktioner, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
41
Spm. om oversendelse af brev fra Europa-Kommissionen som omtalt i svaret på spørgsmål 26, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
42
Spm. om Kommissionens muligheder for at indskrænke anvendelsen af landenes metoder til beregning af det strukturelle underskud i forlængelse af svaret på spørgsmål 26, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
43
Spm. om, hvorvidt et andet land kan indbringe Danmark for EU-Domstolen i forlængelse af besvarelsen af spørgsmål 28, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
44
Spm. om, hvilke kriterier Kommissionen kan lægge til grund for konklusionerne i sin rapport i forlængelse af svar på spørgsmål 8, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
45
Spm. om en juridisk vurdering af Kommissionens tilkendegivelser mht. metoder for beregning af den strukturelle saldo i forlængelse af svar på spørgsmål 29, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
46
Spm. om en politisk garanti fra Kommissionen mht. beregningsmetode for den strukturelle saldo i forlængelse af svar på spørgsmål 28, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
47
Spm. om troværdigheden af Kommissionens seneste gennemgang af Danmarks økonomi, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
48
Spm. om finanspagtens afsnit IV, artikel 9, i forlængelse af svaret på spørgsmål 17, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
49
Spm. om, hvorledes en dansk udtræden af finanspagten kan ske i forlængelse af svaret på spørgsmål 1 og 21, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
50
Spm. om, hvorvidt andre lande kan trække Danmark for EU-Domstolen for mangelfuld implementering af finanspagten i forlængelse af svaret på spørgsmål 9, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
51
Spm. om betydningen af tilføjelsen »finanspolitisk holdbarhed på mellemlang sigt« i forlængelse af svaret på spørgsmål 15, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
52
Spm. om en fælles definition af begrebet »finanspolitisk holdbarhed på mellemlang sigt« i forlængelse af svaret på spørgsmål 15, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
53
Spm. om Maastrichtdommen i forlængelse af svaret på spørgsmål 18, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
54
Spm. om gennemførelsen af finanspagtens bestemmelse om økonomiske partnerskabsprogrammer (Afsnit III, artikel 5) i forlængelse af svaret på spørgsmål 3, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
55
Spm. om, hvorvidt Kommissionen anser sin egen metode til beregning af »den strukturelle saldo« som en metode, der er aftalt i EU-kredsen, i forlængelse af svaret på spørgsmål 27, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
56
Spm. om, hvorvidt det er muligt for Danmark at udtræde af finanspagten, i forlængelse af svaret på spørgsmål 49, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå
57
Spm. om, hvorvidt Kommissionen vil inddrage spørgsmålet om metoden til beregning af strukturelle saldo, når den skal rapportere om finanspagtens implementering, i forlængelse af svaret på spørgsmål 55, 41 og 42, til europaministeren, kopi til økonomi- og indenrigsministeren, og økonomi- og indenrigsministerens svar herpå