§ 20-spørgsmål S 277 Om Danmarks deltagelse i et fælles europæisk finanstilsyn.

Til: Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF)
Dato: 22-10-2012
Samling: 2012-13
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 22-10-2012
Endelig besvarelse 30-10-2012
Spørgsmålets ordlyd:
Hvad kan ministeren oplyse om konsekvenserne for tilsynet med pengeinstitutter på Færøerne og Grønland samt for indskydergarantien, hvis regeringen beslutter, at Danmark skal deltage i et fælles europæisk finanstilsyn?
Skriftlig begrundelse:
Efter Kommissionens forslag om et fælles europæisk finanstilsyn, og efter EU-topmødet 18. og 19. oktober 2012 i Bruxelles, tegner det til, at sådan et tilsyn er på vej. Spørgsmålet om, og i hvilket omfang Danmark vil indtræde i et fælles europæisk finanstilsyn, er særdeles vigtigt for Færøerne og Grønland. Som bekendt er Færøerne og Grønland en integreret del af den danske finanssektor. Det danske tilsyn overvåger pengeinstitutter på Færøerne og i Grønland, og indskydergarantien omfatter Færøerne og Grønland. Færøerne og Grønland er dog som bekendt ikke med i EU. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan regeringen forestiller sig, at tilsynet med bankerne på Færøerne og i Grønland skal gennemføres, og hvordan indskydergarantien kommer til fungere i fremtiden, såfremt Danmark indtræder i et fælles europæisk finanstilsyn. Hele det finansielle område er som følge af hjemmestyreordningen et dansk sagsområde. Derfor har regeringen som ansvarshavende myndighed på området pligt til at drage omsorg for, at der også i fremtiden er et solidt tilsyn med pengeinstitutter på Færøerne og i Grønland, og at systemet med indskydergaranti opretholdes på Færøerne og i Grønland. Det er særdeles vigtigt, at færøske og grønlandske pengeinstitutter forsat vil leve op til højeste standard sammen med Danmark, at der er samme regler gældende, og at der er sikkerhed og troværdighed omkring pengeinstitutternes virksomhed. Det er også af afgørende vigtighed, at Danmark, Færøerne og Grønland finder en fælles løsning for tilsyn, indskydergaranti m.v., før Danmark eventuelt tilslutter sig et fælles europæisk finanstilsyn. Således vil statsborgerne på Færøerne og i Grønland også fremover kunne føle sig på sikker finansiel grund.
Dokumentdato: 30-10-2012
Modtaget: 30-10-2012
Omdelt: 30-10-2012

Svar på spm. nr. S 277

Svar på spm. nr. S 277 (pdf-version)
Html-version
Dokumentdato: 22-10-2012
Modtaget: 22-10-2012
Omdelt: 22-10-2012

Hvad kan ministeren oplyse om konsekvenserne for tilsynet med pengeinstitutter på Færøerne og Grønland samt for indskydergarantien, hvis regeringen beslutter, at Danmark skal deltage i et fælles europæisk finanstilsyn?

Hvad kan ministeren oplyse om konsekvenserne for tilsynet med pengeinstitutter på Færøerne og Grønland samt for indskydergarantien, hvis regeringen beslutter, at Danmark skal deltage i et fælles europæisk finanstilsyn? (pdf-version)
Html-version