Tak for det, formand. Vi behandler de her tre beslutningsforslag, som handler om udlændingelovens § 19, stk. 7, som også er det, man kalder voldsbestemmelsen, og som er en genfremsættelse af tre tidligere beslutningsforslag, som blev behandlet i december 2023, og dengang sagde jeg, at jeg var enig i, at der kan gøres mere på området, og at regeringen har et stort fokus på at hjælpe dem, der lever i voldelige forhold – det er både mænd, men det er mest kvinder – med at bryde ud af dem.
Derfor vil jeg starte med at sige, hvad der er sket siden sidst. Jeg lovede, at vi dengang ville se på, om informationen på udlændingemyndighedernes hjemmeside var tilstrækkelig, og det har mit ministerium i samarbejde med Udlændingestyrelsen naturligvis gjort. Informationen på udlændingemyndighedernes hjemmeside er blevet opdateret, så det er mere klart, hvordan kravene i voldsbestemmelsen vurderes, og hvad der skal til, for at opholdstilladelsen kan bevares, hvis man har været udsat for vold, overgreb, negativ social kontrol eller andre ting. Derudover er der indsat eksempler, så det forhåbentlig er mere tydeligt, hvordan Udlændingestyrelsens praksis er. Jeg sagde også, at regeringen ville udvide den persongruppe, som er omfattet af voldsbestemmelsen. Derfor har vi i regeringen i dag fremsat et lovforslag, hvor det bl.a. foreslås, at medfølgende familiemedlemmer til udenlandske arbejdstagere, studerende og udlandsdanskere fremadrettet bliver omfattet af voldsbestemmelsen.
Lovforslaget indeholder også nogle af de øvrige forslag til en ændring af voldsbestemmelsen. Bl.a. foreslås det, at kravet om årsagssammenhæng lempes – det vil jeg prøve at sige lidt mere om senere, for nu er det i dag de tre beslutningsforslag, vi behandler, så jeg vil kun sige meget lidt om selve lovforslaget, og vi får selvfølgelig lejlighed til at drøfte det, når der den 24. april er førstebehandling af det – men jeg synes overordnet, at vi har en god regel, og at vi med lovforslaget får lavet de rette justeringer, så vi rammer den rigtige balance mellem de to hensyn, som reglen skal varetage, altså på den ene side hensynet til at beskytte voldsudsatte udlændinge mod at skulle blive i et voldsramt forhold for at få lov til at blive i Danmark, og på den anden side hensynet til at sikre, at reglen ikke kan misbruges med det formål at bevare en opholdstilladelse i Danmark, selv om der ikke længere er grundlag for det.
Så vil jeg prøve at sige lidt om de enkelte beslutningsforslag. B 120 vedrører kravet om, at en udlænding skal have udvist vilje og evne til at integrere sig, for at opholdstilladelsen kan bevares, og dette krav ønsker forslagsstillerne at fjerne. Kravet er et udtryk for, at vi generelt stiller krav om, at familiesammenførte udlændinge, der kommer til Danmark, skal integrere sig, og det har vi haft en diskussion om før, og det er fortsat noget, som regeringen ikke vil gå på kompromis med. Som forslagsstillerne også peger på, indgår det allerede i dag i Udlændingestyrelsens vurdering, hvis en udlændings integration har været vanskeliggjort af ægtefællen, f.eks. på grund af indespærring i hjemmet, social kontrol eller lignende. Dermed synes jeg også, at kravet allerede administreres på en måde, der tager hensyn til, at der er tale om en særlig sårbar gruppe, der ofte står i en utrolig vanskelig situation. Regeringen kan derfor ikke støtte det her beslutningsforslag.
Så er der B 121, der vedrører et krav om årsagssammenhæng, som forslagsstillerne ønsker fjernet. Med det lovforslag, regeringen i dag har fremsat, foreslås det at lempe dette krav, så der fremadrettet skal gælde en formodning om, at det er volden, der er årsagen til samlivsophævelsen, hvis først volden er godtgjort. Det vil også gælde, selv om der er gået længere tid mellem volden og samlivsophævelsen. Kun i de tilfælde, hvor der er konkrete holdepunkter i sagen, der peger i retning af, at samlivsophævelsen skyldes noget andet end volden, skal udlændingemyndighederne foretage en nærmere vurdering af af kravet. Så kravet bliver altså ikke fjernet helt, men det er det klare udgangspunkt, at kravet om en årsagssammenhæng er opfyldt, hvis volden er godtgjort, og vi synes, at vi med den løsning har fundet en god balance.
Med hensyn til det sidste beslutningsforslag, B 122, er det allerede i dag sådan, at en udlænding bevarer sin opholdstilladelse, hvis den pågældende opfylder betingelserne i udlændingelovens § 19,7. Udlændingemyndighederne stiller i sådanne tilfælde ikke yderligere krav til den familiesammenførte, for at den pågældende kan bevare sin opholdstilladelse, og sådan vil det også været fremadrettet.
Så samlet set kan vi ikke støtte forslagene. Noget andet er – og det synes jeg også man skal være opmærksom på i den her forbindelse – at der med det lovforslag, der er fremsat i dag, foreslås indført et nyt selvforsørgelseskrav. Det er et krav, der bliver aktuelt, 5 år efter at udlændingen har bevaret opholdstilladelsen på grund af vold, og det glæder jeg mig til at diskutere sammen med Folketingets partier, når vi har førstebehandlingen af det. Men i første omgang har vi jo behandlingen her i dag, som jeg også ser frem til. Tak for ordet.