Tak for ordet, formand, og tak til Folketingets partier for debatten om det her lovforslag, der navnlig har til formål at udmønte den del af regeringens handlingsplan om partnervold og partnerdrab, der handler om at udvide udlændingelovens voldsbestemmelse.
Den nuværende voldsbestemmelsen gør det muligt for udlændingemyndighederne at tage hensyn til det, hvis der er familiesammenførte udlændinge, som er endt i et voldeligt forhold. Det er en bestemmelse, som muliggør en lempeligere vurdering i inddragelses- og forlængelsessager, end der ellers ville have været for familiesammenførte udlændinge, der er udsat for vold. Tallene viser, at reglen bliver brugt, og at langt størstedelen af dem, der påberåber sig at være udsat for vold, også ender med at kunne blive i Danmark.
På baggrund af den debat, vi havde før påske, synes jeg, det er relevant at nævne, at der er få udlændinge, som vurderes ikke at være omfattet af voldsbestemmelsen, typisk fordi de ikke har godtgjort volden. Det er altså ikke integrationskravet, der normalt hindrer, at en udlænding kan blive i Danmark.
Voldsbestemmelsen er en god og vigtig regel, der er med til at understøtte, at udlændinge, hvis opholdsgrundlag er betinget af samliv med ægtefælle eller partner, ikke fastholdes i et voldeligt forhold på grund af frygt for at miste opholdstilladelse. I dag omfatter voldsbestemmelsen ikke medfølgende familiemedlemmer til udenlandske arbejdstagere, studerende og udlandsdanskere. Det ønsker vi med lovforslaget at lave om på, så der altså er flere, som vil blive beskyttet.
Lovforslaget indeholder også nogle forslag til øvrige ændringer af voldsbestemmelsen. For det første foreslås det at lempe kravet om, at det skal være volden, der er årsag til samlivsophør. Med lempelsen vil der fremadrettet gælde en formodning om, at det er volden, der er årsag til samlivsophævelsen, hvis først volden er godtgjort. Dette er gjort, fordi regeringen anerkender, at voldsramte kvinder er en særlig sårbar gruppe, og at det for nogle er vanskeligt at godtgøre, at det er volden, der er årsag til samlivsophævelsen. Det gælder især for udlændinge, der har levet med vold i en længere periode og ikke tidligere har haft en reel mulighed for at ophæve samlivet.
På den anden side synes jeg også, det er rimeligt, at bestemmelsen ikke finder anvendelse, hvis man vælger at ophæve et samliv af andre årsager end vold. Så kravet bliver altså ikke fjernet, men det bliver det klare udgangspunkt, at kravet om årsagssammenhæng er opfyldt, hvis hvis volden er godtgjort.
Med lovforslaget foreslås det for det andet at indføre et nyt selvforsørgelseskrav, der bliver aktuelt, 5 år efter at udlændingen har bevaret opholdstilladelsen på grund af vold. Dette forslag skal ses, i lyset af at det for mig grundlæggende er, at alle, der kan, skal arbejde og forsørge sig selv. Det er både rimeligt for samfundet og også for den enkelte borger.
Når det er sagt, mener jeg også, der er behov for at understøtte formålet med den særlige adgang til at bevare en opholdstilladelse på grund af vold, og derfor er det nødvendigt, at de voldsramte udlændinge får en periode til at komme på fode igen, inden der stilles krav om selvforsørgelse. En periode på 5 år er efter min mening rimelig tid til at skabe sig en selvstændig tilværelse, hvor man er selvforsørgende. Det skal også ses i sammenhæng med den helt nødvendige hjælp og støtte, som voldsramte heldigvis tilbydes for at komme på fode igen. Personer udsat for vold i nære relationer har ret til ophold på krisecenter, de må tage deres børn med, og de modtager omsorg og støtte under opholdet.
Jeg ved, at der er nogle, der er kritiske over for kravet om, at udlændinge skal godtgøre volden, og det foreslåede selvforsørgelseskrav og gerne havde set, at regeringen var gået endnu længere med det fremsatte lovforslag. Omvendt mener jeg ikke, vi kan have en retsstilling, hvor man kan blive i Danmark, selv om man ikke længere opfylder betingelserne for sin opholdstilladelse, blot ved at sige, at man har været udsat for vold. For mig at se er det afgørende, at vi rammer den rigtige balance mellem de to hensyn, som voldsbestemmelsen skal varetage: på den ene side hensynet til at beskytte voldsudsatte udlændinge mod at blive i et voldsramt forhold og få lov til at blive i Danmark og på den anden side hensynet til at sikre, at reglen ikke misbruges med det formål at bevare opholdstilladelsen i Danmark, selv om der ikke er grundlag for den.
Med de foreslåede ændringer synes jeg vi rammer balancen i reglen. I den forbindelse er det også vigtigt at huske udlændingelovens generelle udgangspunkt om, at udlændinge, der ikke længere opfylder betingelserne for deres opholdstilladelse, altid får vurderet, om opholdstilladelsen alligevel skal bevares. Det vil selvfølgelig også gælde for udlændinge, der efter 5 år ikke opfylder det nye selvforsørgelseskrav.
Lovforslaget indeholder også en række forslag om at udvide udlændingelovens bestemmelser om bevarelse af opholdstilladelse efter den herboende ægtefælles eller samlevers død. Med forslaget vil medfølgende familiemedlemmer til udenlandske arbejdstagere, studerende og udlandsdanskere også bliver omfattet. Vi foreslår samtidig, at udlændinge, der bevarer opholdstilladelse på grund af den herboende ægtefælles eller samlevers død, også skal omfattes af et nyt selvforsørgelseskrav, der bliver aktuelt, 5 år efter at udlændingen har bevaret opholdstilladelsen.
Lovforslaget indeholder også forslag om, at reglerne om bortfald af opholdstilladelse i forbindelse med længerevarende ophold uden for Danmark ikke skal gælde for statsudsendte og deres medfølgende familie. Der gælder allerede en særlig praksis i forhold til at give dispensation for bortfald til statsudsendte og deres familie. Forslaget betyder, at de ikke længere skal ansøge om dispensation. I stedet vil det ifølge loven være sådan, at opholdstilladelsen ikke bortfalder som følge af udsendelsen.
Lovforslaget indeholder også et forslag om at indsætte en ny bestemmelse i udlændingeloven, der kodificerer EU-Domstolens retspraksis i sager, hvor tredjelandsfamiliemedlemmer til danske statsborgere i visse situationer kan blive familiesammenført i henhold til artikel 20 i Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Forslaget indebærer ikke ændringer af gældende ret.
Endelig indeholder lovforslaget forslag om at gennemføre de nødvendige ændringer af udlændingeloven, for at Danmark kan tilslutte sig og gennemføre EES-forordningen om gradvis idriftsættelse af ind- og udrejsesystemet samt API-forordningen om indsamling og overførsel af forhåndsoplysninger om passagerer med henblik på at forbedre og lette ind- og udrejsekontrollen ved de ydre grænser.
Så var der et spørgsmål fra den konservative ordfører vedrørende dokumentation af volden. Det er ikke sådan, at der er krav om en specifik dokumentation. Det behøver ikke at være en politianmeldelse. Det behøver heller ikke nødvendigvis være en krisecentererklæring. Det er jo nogle af de ting, som gælder som dokumentation, eksempelvis hvis nogen har udtalt sig – det kunne være læger eller sygeplejersker på en akutmodtagelse, det kunne være en medarbejder på et kvindekrisecenter. Men det kan også være eksempelvis en sms-korrespondance med voldsøveren i forhold til at dokumentere eksempelvis psykisk vold eller for så vidt fysisk vold.
Så det er de former for dokumentation, der kan understøtte en forklaring, som gælder, og som kan dokumentere, at der har været vold i forholdet. Vi synes, det er vigtigt, at der er en eller anden form for dokumentationskrav efterfølgende, og det er der, hvor vi måske også er uenige med nogle af dem, som har været i deputation i udvalget, og som foreslår, at man helt fjerner kravet. Det mener vi er for vidtgående. Men det, at man har en form for dokumentation, mener vi er en fornuftig balance. Tak for ordet.