Tak for det, formand. Tak for opbakningen til og den positive modtagelse af forslaget, og tak for en rigtig god aftale.
Da vi lavede aftalen, buldrede forandringerne i verden afsted, og det gør de også i voldsom grad nu, kan man roligt sige. Jeg tror, at vi alle sammen enten sidder klistret til nyhederne eller sidder med telefonen i hånden for at få seneste nyt. Der er utrolig meget på spil for dansk erhvervsliv i de her tider, og der er utrolig meget, som er i opbrud.
En ting, vi er enige om, er, at vi ikke kan læne os tilbage, og derfor – og det er uanset, om man er med i den her aftale eller ej – handler det om, at vi skal gøre, hvad vi kan for at sikre fremtidens arbejdspladser, fremtidens produktion og fremtidens innovative løsninger, og så handler det ikke mindst om, at Danmark får endnu mere hånd om fremtidens nye teknologier.
I besøger mange virksomheder, og jeg besøger mange virksomheder, og de peger alle som en på behovet for mere tempo og mindre bøvl. Står man f.eks. med planer om at etablere en virksomhed eller en fabrik, eller vil man f.eks. bare foretage en udvidelse, kan der være tilfælde, hvor man skal igennem helt op til 20 forskellige myndighedstilladelser, og de er alle sammen godt begrundet i hensyn til miljø og andre forhold – det er helt sikkert rigtigt. Tidsperioden kan som sagt være helt op til 3 år, hvis der altså ikke kommer klager undervejs. Det skal retfærdigvis siges, at ikke alle projekter kræver så meget, og vi skal huske, at tilladelserne her jo selvfølgelig skal opnås af vigtige grunde, og at der skal være mulighed for at klage.
Alligevel tror jeg godt, man kan spørge sig selv, om man ikke kunne gøre det bare lidt bedre. Det kan vi, og det er jeg glad for at der er bred opbakning til blandt aftalepartierne og dermed også i Folketinget. Det var derfor, vi i efteråret indgik aftalen om en rød løber for produktionsvirksomheder, og jeg må sige, at jeg er virkelig glad for, at vi nu gør ambitionerne til virkelighed. Jeg er glad for den opbakning, der er fra erhvervslivets og fagbevægelsens side til det. Det er jeg, fordi det grundlæggende handler om, at vi skal gøre, hvad vi kan for at sikre rammerne for, at Danmark ikke bare fortsætter med at være attraktiv for eksempelvis grønne investeringer, men bliver mere attraktiv for grønne investeringer. Det er der, kampen om arbejdspladserne står nu.
Det gør vi først og fremmest ved at etablere en såkaldt one stop-shop – på dansk kunne man kalde det én indgang. Det er altså én indgang for produktionsvirksomheder, og det skal forstås på den måde, at når en produktionsvirksomhed fremover vil stikke spaden i jorden, er der én indgang, hvor man kan få hjælp til at håndtere sine ofte mange tilladelser. Man får én fast kontaktperson, som tager ansvar for at tænke på tværs af forskellige myndigheder. Virksomheden skal ikke sendes rundt i et spindelvæv af processor og myndigheder, som man i dag selv skal finde vej igennem. Det sikrer hurtigere sagsbehandling, og det sikrer også mere gennemskuelighed for dem, der gerne vil investere i Danmark. One stop-shoppen, som den hedder, vil allerede åbne for de første virksomheder her i slutningen af maj.
Derudover etablerer vi, som det også har været fremme, fem nye industriparker i tæt samarbejde med kommunerne. Som det fremgår af aftalen, sigtes der efter fem nye industriparker. De seneste måneder har det været muligt for kommunerne at melde sig på banen, så at sige, og jeg tror roligt, man kan sige, at der er mange, der har vist interesse. Industriparkerne er efterspurgt. De nye industriparker bliver attraktive områder, hvor virksomheder hurtigt og nemt vil kunne rykke ind. Det vil være større sammenhængende erhvervsarealer med god adgang til det, der er godt for virksomheder, altså den rette erhvervsmæssige infrastruktur, hvilket vil sige adgang til elnet og vand og også til afledning af spildevand. Der vil selvfølgelig også være adgang og nærhed til den rette arbejdskraft; der vil være fokus på styrkepositioner og et stort kommunalt engagement, og der vil ikke mindst blive taget hensyn til natur og også beskyttede områder. Regeringen og aftalepartierne vil tage stilling til udpegningen af de nye industriparker inden udgangen af 2025.
Det her er en god dag for vores produktionsvirksomheder, der nu får nemmere både ved at investere og også ved at bygge. Og det er en god dag for Danmark, fordi vi fortsætter det, som har været det gode i dansk industris udvikling de senere år, nemlig at hvor Danmark tidligere var et land, der eksporterede produktionsarbejdspladser, er vi nu blevet et land, der importerer produktionsarbejdspladser – højteknologiske produktionsarbejdspladser – og det er grundlæggende det, det her lovforslag handler om at give endnu bedre rammer for.
Det er også en god dag for vores landdistrikter, hvor produktionsarbejdspladserne og virksomhederne er vigtige både for vækst og udvikling og jo i dag står for hver femte arbejdsplads. Vi taler om en meget, meget stor del dansk industri. Jeg vil gå så langt at sige, at Produktionsdanmark er rygraden i dansk økonomi, og det giver vi dem nu endnu bedre muligheder for at være.
Det er som sagt også en god dag for Danmark i den internationale kamp om at sidde på fremtidens løsninger og ikke mindst fremtidens vigtige teknologier, så vi kan fortsætte den fornemme fremgang, der har været for Produktionsdanmark, som vi kalder det.
Jeg vil gerne takke for opbakningen og ser frem til det videre arbejde med forslaget i Erhvervsudvalget.
Tak.