Status på Europol-samarbejdet: Dansk politi er på vej i skammekrogen

06.11.2020

Danske betjente kan ikke bruge det nye Quest-system til at søge i Europols database på stedet ifm. mistanke om udenlandske personers kriminelle forhold i udlandet. Det kan begrænse evnen til at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet, siger Rigspolitiet.

Danske betjente kan ikke tjekke udenlandske personer på stedet

Det danske retsforbehold betyder, at Danmark ikke har direkte søgeadgang i Europols efterretningsdatabase (EIS), som indeholder information om bl.a. personer, kriminelle organisationer og lovovertrædelser fra andre lande. 

Af den årsag kan Danmark ikke implementere det nye Quest system, som er i gang med at blive udrullet i EU’s øvrige medlemslande. Systemet giver adgang til, at patruljerende betjente kan søge i Europols register på stedet via mobile enheder, som mobiltelefoner eller tablets, hvis de har mistanke om kriminelle forhold i andre lande. 

Det gælder f.eks. når de møder en udenlandsk person eller et udenlandsk køretøj, som de gerne vil tjekke op på. Rigspolitiet peger på, at det har negative konsekvenser for dansk politis udlændinge- og kriminalitetskontrol, bl.a. ifm. grænsekontrol og bandekriminalitet. Det gælder særligt, når systemet på sigt er fuldt ud implementeret i de øvrige EU-lande. Systemet er pt udrullet i syv EU-lande og yderligere ni EU-lande er i testfasen af systemet og ventes snart at følge efter.

Løser Europol-aftalen Danmarks behov på lang sigt?

Europol-aftalen trådte i kraft den 1. april 2017 efter det danske nej til at afskaffe retsforbeholdet i 2015.

Dengang vurderede Rigspolitiet, at aftalen på kort sigt sikrer en tilfredsstillende adgang til at søge i Europols databaser. Rigspolitiets forventning var dog allerede dengang, at Europol-samarbejdet indenfor kort tid, ville udvikle sig i en retning, der stillede Danmark betydeligt ringere, når det kommer til opklaring af grænseoverskridende kriminalitet.

I et svar på et folketingsspørgsmål fra december 2019 fremgår det, at Rigspolitiet dengang fortsat vurderede, at ordningen er tilfredsstillende.  Men vi nærmer os tilsyneladende en uholdbar situation.

Torsdag den 19. november skal Folketingets partier drøfte redegørelsen om Europol-samarbejdet i den årlige redegørelsesdebat om emnet. Kommissionen havde den 31. oktober 2020 frist for en evaluering af den danske Europol-aftale.

Kontakt ved pressehenvendelser

Er du journalist, og har du spørgsmål til historien? Ring til os på 33 37 33 37 eller send os en e-mail.