Når Kommissionen fremsætter et lovforslag, skal det en tur til Danmark for at blive behandlet i flere forskellige udvalg i regeringen og Folketinget. Først herefter kan de danske ministre rejse til Bruxelles og forhandle lovforslaget på plads.
Når Europa-Kommissionen fremsætter et forslag til en ny EU-lovgivning, bliver både embedsmænd, folketingsmedlemmer og ministre derfor sat i spil.
Første fase
Kommissionens forslag bliver først behandlet i EU-specialudvalgene. Dem har vi 30 af i Danmark, og de består af relevante ministerier, styrelser og de vigtigste interesseorganisationer. Udenrigsministeriet er med i alle specialudvalgene, fordi de koordinerer EU-politikken i centraladministrationen.
Specialudvalgene analyserer forslagets indhold, rækkevidde og konsekvenser. Herefter udarbejder de et bud – en indstilling – på Danmarks holdning til forslaget.
Anden fase
I anden fase skal forslaget en tur forbi EU-udvalget. Det består af embedsmænd fra fagministerierne, og Udenrigsministeriet leder arbejdet i udvalget. EU-udvalget har tre funktioner:
- De følger udviklingen i EU-samarbejdet og drøfter overordnede hovedlinjer for Danmarks europapolitik.
- De sorterer tekniske og administrative sager fra politiske sager, så regeringen ikke drukner i teknikaliteter.
- De sørger for, at indstillingerne fra specialudvalgene passer med Danmarks EU-politiske linje. Det sker sjældent, at EU-udvalget retter i specialudvalgenes indstillinger.
Tredje fase
Regeringens holdning fastlægges og godkendes endeligt i tredje fase. Her foregår der en intern, skriftlig procedure på baggrund af indstillingerne fra specialudvalgene og EU-udvalget. Regeringen kan vælge at præsentere forslaget for Koordinations- og Økonomiudvalget, hvis der er tale om en stor EU-sag af særlig strategisk og tværgående karakter.
Fjerde fase
Når regeringens holdning til forslaget er fastlagt, bliver den præsenteret for Folketingets Europaudvalg af den relevante minister. Ministeren skal have et forhandlingsmandat. Det får ministeren, hvis der ikke er et flertal imod regeringens holdning.
Det er op til regeringen selv at vurdere, om Europaudvalget skal have sager præsenteret til forhandlingsoplæg, eller om udvalget bare skal orienteres.
Når Europaudvalget har tildelt ministeren et forhandlingsmandat, kan vedkommende rejse til Bruxelles og deltage i vedtagelsen af lovgivning i Rådet på Danmarks vegne.